Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Fast-track” και η Γεροβασίλη

Μια Γεροβασίλη την ημέρα… τους Τσίπρα, Παππά, Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Παπαδημητρίου κάνει πέρα. Βρήκε και τι φταίει και λύσεις για επενδύσεις.

Άκουγα δηλώσεις της συντρόφισσας υπουργού Όλγας Γεροβασίλη και δεν τις χόρταινα. Βιδώθηκα στην καρέκλα μου.

Τσιμπήθηκα μήπως κάνω λάθος. Μήπως είμαι σε άλλη χώρα και δεν το κατάλαβα. Μήπως η Ελλάδα δεν είναι αυτό που νομίζει η υπόλοιπη Ευρώπη όταν απομακρύνεται.

Για διαβάσετε και εσείς, τις απόψεις της, για τα μόνιμα (πλέον) μπερδέματα με επενδύσεις και επιχειρήσεις μπας και κάνω λάθος και την παρεξηγώ άδικα.

“Αν κάπου δυσκολεύει το νομοθετικό πλαίσιο, είμαστε εδώ για να το ξαναδούμε. Ως κυβέρνηση δίνουμε τη μάχη απλοποίησης των διαδικασιών και της κωδικοποίησης της νομοθεσίας”, ξεκαθάρισε με στόμφο η συντρόφισσα Γεροβασίλη, προφανώς για να το καταλάβουμε και εμείς οι κουτοί…

Έτσι απλά ξεπέρασε τις νέες μανούβρες και γκάφες της κυβέρνησης στις 2-3 μοιραίες επενδύσεις (Ελληνικό, Σκουριές, Fraport) που έχουν γίνει παγκόσμιο σήριαλ. Και ας είναι οι μοναδικές επενδύσεις που πηγαινοφέρνουμε 7-8 χρόνια. Άλλες δεν θα δούμε αν δεν σοβαρευτούμε.

Είπε τα “επαναστατικά” για την κυβέρνηση, τη δίκαιη ανάπτυξη και κάποια σκόρπια καπιταλιστικά… αλλά προς στο τέλος δεν το άντεξε. Έβγαλε την αριστερή κασέτα και τα μάσησε αφήνοντας ασάφειες, σκιές και λίγες ρετσινιές… για τους επενδυτές.

“Πρέπει να ξεχωρίσουμε (είπε) ότι άλλο είναι η γραφειοκρατία και άλλο η αδειοδότηση με τήρηση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας. Αλλά όταν υπάρχουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλή πρόθεση, τότε όλα επιλύονται”.

Το ζουμί δηλαδή, την αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους και επιχειρηματιών το άφησε για το τέλος.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη. Πολύ ορθά. Πριν πάμε όμως στην εμπιστοσύνη των επενδυτών (που δεν είναι καθόλου δύσκολο να ελεγχθεί σε ένα δομημένο και μη διαπλεκόμενο κράτος) ας μείνουμε στην αμοιβαιότητα εμπιστοσύνης από την πλευρά του ελληνικού κράτους.

Πως μπορεί το ελληνικό κράτος να μιλάει για εμπιστοσύνη όταν δεν δίνει λογαριασμό, όχι μόνο στην επιχειρηματική αγορά αλλά και στον απλό καθημερινό πολίτη που φορολογεί για την ανταποδοτικότητά των φόρων του.

Αν δεν είναι έτσι για την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη ας μας αναλύσει την ανταποδοτικότητα της υπερφορολόγησης, μόνο κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουμε βέβαια πως δεν θα καταφύγει στο ψευτοχαρτζιλίκι για ψωμοτύρι στους άστεγους και τους λιμοκτονούντες. Αν έχει αυτό για αντίλογο καλύτερα να το ξεχάσει.

Ας μας πει η κομισάριος Γεροβασίλη πως είναι δυνατόν να μιλάμε για αμοιβαία εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που παράγει κάθε χρόνο δεκάδες νομοθετήματα, τροπολογίες, πράξεις και υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ανατρέπουν, η μία την άλλη και όλες μαζί την φορολογική, την επενδυτική και την επιχειρηματική πολιτική του προηγούμενου έτους και των προηγουμένων κυβερνήσεων!!!

Ποια είναι τα επιχειρήματα ,όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, για τη συνέπεια και κυρίως τη συνέχεια του κράτους όταν κάθε κυβέρνηση θέλει τους δικούς της κομματικούς συντρόφους στη Διοίκηση και το δικό της νομοθετικό πλαίσιο, για να δικαιολογεί τη δήθεν ιδεολογία της.

Ποια είναι η αξιοπιστία κράτους, κυβερνήσεων και υπουργών όταν μιλάνε για πόλεμο στο λαθρεμπόριο, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, στις αδειοδοτήσεις όταν (μόνο την τελευταία 10ετία) 22 Επιτροπές υποτίθεται πως μελέτησαν μέτρα κατά του λαθρεμπορίου, 7 Επιτροπές την πάταξη της γραφειοκρατίας, 5 φορές επιχειρήθηκε (ανεπιτυχώς) αξιολόγηση του κομματικού στρατού κατοχής στο κράτος αλλά (με παρεμβάσεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) όλα είναι εκεί που τα ξέραμε στις αρχές τις 10ετίας. Απόδειξη η συνεχιζόμενες εξαγγελίες Τσίπρα για την καταπολέμησή τους…

Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει, ο επενδυτής, σε ένα κράτος που άγεται και σύρεται από δασολόγους, αρχαιολόγους και εργατοπατέρες ελεγχόμενους από τα κόμματα ενώ για μια άδεια ίδρυσης απλού ξενοδοχείου ή ζαχαροπλαστείου με φούρνο χρειάζονται 5 άδειες, 12 γνωμοδοτήσεις, 4 υπουργικές αποφάσεις και δύο χρόνια έκδοσης… ενώ στα “μαγαζάκια” της αγοράς την εξασφαλίζεις στον χρόνο που θέλεις.

Λόγια του αέρα λοιπόν. Άδεια μικρά και μεγάλα καλάθια με αριστερό πλέξιμο… Πριν έξι μήνες ο Αλέξης Τσίπρας ονειρεύθηκε ανάπτυξη με έκρηξη… Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου βλέπει την μισή Αμερική να επενδύει στην Ελλάδα… Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει τόσους πολλούς επενδυτές που δεν θα έχουμε χώρο να τους βάλουμε… Ε… λοιπόν, που είναι το πρόβλημα αν και η Ολγα Γεροβασίλη νομίζει πως θα πατάξει τη γραφειοκρατία… και εκ του λόγου αυτού το δικαίωμα να τα σούρνει στους επενδυτές…

Του Γιώργου Κράλογλου 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ