Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σοκαριστικό: Ολόκληρη η Μάνδρα είναι το… μπαζωμένο ρέμα!

Τρία μεγάλα ρέματα ξεκινούν από το όρος Πατέρα και διασχίζουν τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, τις δύο πόλεις που θρηνούν δεκάδες νεκρούς από τις πλημμύρες.

Το ερώτημα μέχρι σήμερα ήταν σε ποιο σημείο τα ρέματα αυτά έχουν μπαζωθεί και προκλήθηκε η βιβλική καταστροφή.

Για το μεγαλύτερο από αυτά, η απάντηση είναι σοκαριστική: Η πόλη της Μάνδρας είναι το μπαζωμένο σημείο του ρέματος.

Όπως αποκαλύπτει στο Newpost ο Τάσος Δέσκος, ενεργό μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Μεγαρέων, η περιφερειακή οδός της Μάνδρας… είναι το ρέμα!

Στις κοίτες του βρίσκονται σήμερα χτισμένα καταστήματα, σούπερ μάρκετ, ακόμη και αμαξοστάσια του δήμου. Τα κτίσματα αυτά έχουν «πνίξει», όπως λέει χαρακτηριστικά, το ρέμα, το οποίο δεν αντέχει πια ούτε μικρές ποσότητες νερού και φερτών υλικών.

Αποδεικνύεται ότι η καταστροφή στην πόλη αυτή της Δυτικής Αττικής, ήταν προαναγγελθείσα. Πόσο μάλλον, όταν ένα μικρότερο ρέμα καταλήγει στην ίδια πόλη, σχεδόν στο κέντρο της.

Είναι, δηλαδή, ο ίδιος ο οικισμός που ανακόπτει την πορεία του ρέματος προς τη θάλασσα, η οποία θα έπρεπε να είναι και η φυσική του κατάληξη.

Ένα τρίτο ρέμα που ξεκινά από το όρος Πατέρα, διασχίζει τη Νέα Πέραμο που επίσης υπέφερε από τη βιβλική καταστροφή. Το ρέμα αυτό, περνά κάτω από την εθνική οδό και τον προαστιακό ​και καταλήξει στους χειμάρρους που, αν είχαν γίνει εργασίες ανάσχεσης, θα απορροφούσαν τα νερά και τα φερτά υλικά για να τα κατευθύνουν προς τη θάλασσα.

«Η ανάσχεση είναι μια εργασία που πρέπει να γίνει για να τοποθετηθούν τσιμεντένια δόντια που κατευθύνουν τη ροή του ρέματος. Επί δύο δεκαετίες γίνονταν εργασίες καλλωπισμού. Στις κοίτες του, όμως, φορτηγά τη νύχτα πετούν τα μπάζα τους, ενώ το ρέμα είναι κυριολεκτικά ένας σκουπιδότοπος. Επιπλέον, στην κοίτη του παραμένουν κτισμένα παλιά εγκαταλελειμμένα πτηνοτροφία», λέει ο κ. Δέσκος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ