Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θησαυροί στην Αρχαία Τενέα

Χρυσά δαχτυλίδια, αγγεία, νομίσματα και εντυπωσιακά ταφικά κτερίσματα ήρθαν στο φως στην Κόρινθο

Από τη Γιώτα Βαζούρα

Ενας θησαυρός νομισμάτων, χρυσών δαχτυλιδιών και αγγείων αλλά και τάφοι με εντυπωσιακά κτερίσματα ήρθαν στο φως κατά την πρόσφατη ανασκαφική έρευνα, που έγινε στην Αρχαία Τενέα, στην περιοχή της Κορίνθου. Τα ευρήματα, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι η πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο από τους αρχαϊκούς ως τους ελληνιστικούς χρόνους.

Στα σημαντικότερα ευρήματα ξεχωρίζουν οι πέντε τάφοι (μονολιθικές σαρκοφάγοι, κιβωτιόσχημοι αλλά και λακκοειδείς), οι οποίοι είχαν επικάλυψη από πώρινες πλάκες, αλλά και ιδιαίτερα πλούσια κτερίσματα.

Χάλκινο στεφάνι

Σε μια από αυτές τις ταφές εντοπίστηκε ένα επιχρυσωμένο χάλκινο στεφάνι με φύλλα και καρπούς μυρτιάς, ένα χρυσό δαχτυλίδι, ένα χάλκινο κάτοπτρο καθώς και χρυσές δανάκες από νόμισμα Σικυώνας.

Οι υπόλοιποι τάφοι συνοδεύονταν κυρίως από μυροδοχεία, οστέινες περόνες, αγγεία, λύχνους, ενώ σε μια ταφή, που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή, εντοπίστηκε μια σειρά μικροαντικείμενα, όπως μυροδοχεία, φιάλες αλλά και χάλκινα νομίσματα.

Η ανασκαφική έρευνα, η οποία συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά στο Χιλιομόδι Κορινθίας, υπό τη διεύθυνση της δρος Ελενας Κόρκα και με τη συμμετοχή της διεπιστημονικής ομάδας του ΥΠΠΟ αλλά και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φέτος επικεντρώθηκε γύρω από το υπέργειο ταφικό μνημείο που εντοπίστηκε στο σημείο την περασμένη χρονιά.

Εκεί αποκαλύφθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό η συνέχεια του οργανωμένου νεκροταφείου ρωμαϊκών χρόνων, ενώ ανασκάφηκαν ακόμη 14 κεραμοσκεπείς τάφοι, πολλοί από τους οποίους είχαν περισσότερες από μία ταφές και πολλά εντυπωσιακά αντικείμενα στο εσωτερικό τους.

Ξεχωρίζει μια ενυπόγραφη λύχνος κορινθιακού εργαστηρίου του 1ου αι. μ.Χ., που στον δίσκο της φέρει παράσταση Αφροδίτης με δύο Ερωτιδείς. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δε, σε μεγάλο βάθος εντοπίστηκαν μεγάλες κατασκευές, οι οποίες πιθανότατα ανήκουν σε σύμπλεγμα κτιριακών εγκαταστάσεων, κάτω από το ρωμαϊκό μνημείο και το νεκροταφείο των ρωμαϊκών τάφων. Ακόμη στο εσωτερικό των τάφων έχουν εντοπιστεί κεφαλές ταύρων, κεραμικά και μια μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ