Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σε τι «υπερέχουν» τα μωρά που γεννήθηκαν το φθινόπωρο;

Μια ανατρεπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Sports Medicine διεξάγει το συμπέρασμα ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν φθινόπωρο και κυρίως τον μήνα Νοέμβριο υπερέχουν σε αρκετούς παράγοντες από τα υπόλοιπα παιδιά.

Από την μελέτη 8550 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 10 με 16 χρονών από 26 σχολεία του Έσεξ, προέκυψε ότι τα παιδιά που γεννιούνται κυρίως, τον Νοέμβριο είναι πιο υγιή και πιο δυνατά. Βέβαια, σε δύναμη φαίνεται πως υπερέχουν τα παιδιά που γεννιούνται αποκλειστικά τον Οκτώβριο, ενώ ακολουθούν όσα είναι γεννημένα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ένα από τα βασικά και πιο γενικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πως όσα έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, βρίσκονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί για παράδειγμα, τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τα στοιχεία που εξετάστηκαν, ήταν η αντοχή, αλλά και η δύναμη των χεριών και του σώματος. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο μήνας της γέννησης του κάθε παιδιού είναι ικανός να διαφοροποιήσει σημαντικά τις λειτουργίες του κυκλοφορικού συστήματος, την μυική δύναμη και την ανάπτυξη της ταχύτητας.

Από την καταγραφή, τα παιδιά του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε πως είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα αντοχής, ενώ σε δύναμη, όπως προαναφέρθηκε, ήρθαν δεύτερα, αυτά του Οκτωβρίου.

Όσα είναι γεννημένα τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς, παρουσιάστηκαν να έχουν μια «φθινοπωρινή υπεροχή». Συγκεκριμένα, τα παιδιά του Νοεμβρίου τρέχουν κατά 10% πιο γρήγορα, πηδούν κατά 12% ψηλότερα, και είναι κατά 15% πιο δυνατά από ένα παιδί ίδιας ηλικίας που είναι γεννημένο την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Έτσι, κάποια παιδιά απολαμβάνουν ένα «καθαρά φυσικό πλεονέκτημα» που τα κάνει να υπερέχουν μπροστά στα μάτια των συμμαθητών τους.

Η παράξενη αυτή συσχέτιση, όπως εξηγούν οι ερευνητές, πιθανότατα οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D που είχε το παιδί ως έμβρυο, λόγω της έκθεσης της μητέρας του στον ήλιο κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Gavin Sandercock, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζαμε ότι τα μωρά του φθινοπώρου τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που συμπεραίνεται ότι είναι και πιο δυνατά και σε καλύτερη φυσική κατάσταση».

imommy.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ