Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καληνύχτα σας!

Του Θανάση Κ.

Όταν βλέπετε ένα Πρωθυπουργό να έρχεται λάβρος, για να «αντεπιτεθεί» στην Αντιπολίτευση, η οποία σύσσωμη πια, τον κατηγορεί για τρανταχτό σκάνδαλο, και μετά από μερικές ώρες, ξαφνικά να… «την κάνει», να λέει «καληνύχτα σας» και να φεύγει, τότε κάτι δεν πήγε καλά για τον ίδιο. Και κάτι αλλάζει για το κόμμα και την κυβέρνησή του.

Διότι αυτό το «καληνύχτα σας», και ως φυγομαχία μπορείς να το πεις.

Πολύ περισσότερο, που το «σφυροκόπημα» της Αντιπολίτευσης (ολόκληρης της Αντιπολίτευσης, σημειωτέον) συνεχίστηκε.

Και μετά το τέλος της θυελλώδους συνεδρίασης! Με νέες διαψεύσεις των Πρωθυπουργικών ισχυρισμών, αλλά και με νέα έγγραφα. Ακόμα πιο επιβαρυντικά για την κυβέρνηση.

Για την ουσία της υπόθεσης μόνο τα βασικά:

* Η κυβέρνηση Τσίπρα παραδέχθηκε πως υπήρξε «μεσάζοντας» (για την ακρίβεια, αποκάλυψε πως υπήρξε και… δεύτερος μεσάζοντας!) σε μια… διακρατική σύμβαση, για την οποία ο Ελληνικός νόμος (ο 3978 του 2011) απαγορεύει ρητά την ύπαρξη «μεσαζόντων» ή «διαμέσων» (παράγραφος 9 του ανωτέρω νόμου)!

Αυτό και μόνο αρκεί. Αλλά δεν είναι το μόνο…

* Ο Τσίπρας διάβασε στην Ολομέλεια της Βουλής «απόρρητα κείμενα» (που δεν αντέκρουαν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης), αλλά αρνήθηκε να δοθούν στην διάθεση των βουλευτών (με τη νόμιμη διαδικασία) άλλα «απόρρητα κείμενα», που έτσι κι αλλιώς έχουν διαρρεύσει και επιβεβαιώνουν πλήρως τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης!

* Εξέθεσε δύο τουλάχιστον ανώτατους δημόσιους λειτουργούς: τον Έλληνα πρέσβη στη Σαουδική Αραβία και τον αρμόδιο Ταξίαρχο του ΓΕΣ που πρώτος αποκάλυψε τη «λαθροχειρία» (και στη συνέχεια υπέστη πρωτοφανή ταλαιπωρία).

* Αποκαλύφθηκε ότι ο περιβόητος «μεσάζων», εκτός από εκπρόσωπος των Σαουδαράβων (που η τωρινή κυβέρνηση του Ριάντ λέει πως δεν τον αναγνωρίζει), δηλώνει και «εκπρόσωπος» άλλων δύο χωρών της περιοχής: Της Ιορδανίας και του Κατάρ.

Μικρή λεπτομέρεια. Η Ιορδανία έχει παραδοσιακά πολύ κακές σχέσεις με τη Σαουηδική Αραβία – η Χασεμιτική δυναστεία που κυβερνά την Ιορδανία τα τελευταία 87 χρόνια θεωρεί τους Σαουδάραβες «σφετεριστές» του θρόνου της Αραβίας! Ενώ και το Κατάρ έχει αυτή τη στιγμή κάκιστες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Πώς είναι δυνατόν ένας μικρομεσαίος Έλληνας βιοτέχνης – ο οποίος έχει, μάλιστα κατηγορηθεί και καταδικαστεί το 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) για λαθρεμπόριο – να εκπροσωπεί τρείς εχθρικές χώρες στην πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου;

* Και τέλος, ο κ. Καμμένος φέρεται να επέμενε τη μεταφορά των οβίδων που θα πωλούσε η Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία, να την κάνει ο… «μεσάζων», τον οποίο ο ίδιος… ΔΕΝ γνώριζε, υποτίθεται! Και χωρίς να διαθέτει πιστοποιημένη μεταφορική εταιρία.

* Χώρια που η Βουλή είχε εγκρίνει πώληση 300 χιλιάδων βλημάτων, αλλά η αγοράστρια χώρα ενδιαφερόταν, τελικά, μόνο για 100 χιλιάδες βλήματα! Πράγμα που σημαίνει ότι 200 χιλιάδες βλήματα «περίσσευαν». Και αν γινόταν η «αγοραπωλησία», αυτά τα 200 χιλιάδες βλήματα θα μπορούσαν να καταλήξουν στη «μαύρη αγορά» σε άλλο προορισμό. Με πολύ μεγαλύτερο τίμημα – και τη διαφορά κάποιοι θα μπορούσαν να «ροκανίσουν».

Το τι πραγματικά έγινε θα αποκαλυφθεί πλέον.

Στη Σαουδική Αραβία υπήρξε μια σημαντική «καθεστωτική» αλλαγή: Ο νεαρός διάδοχος του θρόνου, ανέλαβε πέρσι την αρχιστρατηγία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και τη διεξαγωγή του «βρώμικου» Πόλεμου στην Υεμένη.

Ταυτόχρονα όμως, σταδιακά καθαρίζει και το «διεφθαρμένο κατεστημένο» του Βασιλείου, δηλαδή τα… ξαδέλφια και τους γαμπρούς του, που είναι πολυάριθμοι, είναι πάμπλουτοι και όπως φαίνεται μέσα στη… «λαμογιά», χρόνια τώρα. Πριν μερικές βδομάδες μάλιστα τους συνέλαβε, τους κρατάει ακόμα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο κι εκεί τους αναγκάζει να του παραχωρήσουν ένας-ένας ολόκληρη την περιουσία τους, χρησιμοποιώντας «μεθόδους» που δεν τις λες και «ήπιες», ούτε και «ευγενικές», ούτε ιδιαίτερης «αβρότητας»…

Το τελικό «ξεκαθάρισμα» του τοπίου όμως, μέσα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έγινε μόλις πριν μερικές εβδομάδες. Αλλά ο παραγκωνισμός των παλαιών πριγκίπων είχε αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες.

Και η αρχική συμφωνία για τα 300 χιλιάδες βλήματα με την Ελλάδα είχε ξεκινήσει πιο πριν…

Στο διάστημα που μεσολάβησε, λοιπόν, όπως φαίνεται, μια συμφωνία που είχε αποφασιστεί να προχωρήσει με ένα τρόπο – με «μεσάζοντα» – τελικά οι (νέοι) εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αποφάσισαν να την προχωρήσουν χωρίς μεσάζοντα. Γιατί στο μεταξύ άλλαξαν η ηγεσία και υπεύθυνοι της «αντισυμβαλλόμενης» χώρας. Κι έτσι βρέθηκαν όλα στον αέρα.

Αυτό όμως δεν αλλάζει πέντε απλά πράγματα:

–Πρώτον, πως ό,τι και να έλεγαν οι Σαουδάραβες (με το προηγούμενο καθεστώς) η παρεμβολή «μεσάζοντα» ήταν και παραμένει παράνομη για τον Ελληνικό νόμο.

–Δεύτερον, πως ήδη από τον περασμένο Ιούνιο (που είχε επικρατήσει σιωπηλώς το «νέο καθεστώς» με επικεφαλής τον διάδοχο), η πρεσβεία μας στο Ριάντ ειδοποιούσε πως η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων αυτής της χώρας ΔΕΝ αναγνώριζε πια τον κ. Παπαδόπουλο ως «μεσάζοντα». Κι όμως, ο Έλληνας υπουργός υπέγραψε συμφωνία με τον κ. Παπαδόπουλο την επομένη μέρα!

–Τρίτον, ότι στα τέλη Αυγούστου, όταν ήλθε επίσημη αντιπροσωπεία των Σαουδαραβικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμφωνία, δεν συμμετείχε ο κ. Παπαδόπουλος! Άρα ο «μεσάζων» είχε καταργηθεί πλήρως, πριν ακόμα συλληφθούν οι επίσημοι Σαουδάραβες ιθύνοντες του «παλαιού καθεστώτος» της χώρας.

–Τέταρτον, η συμφωνία τελικώς ματαιώθηκε από Σαουδαραβικής πλευράς – και τώρα – εκ των υστέρων – την καταργεί και η Ελληνική κυβέρνηση! Λες και θα μπορούσε να κάνει αλλιώς…

–Πέμπτον, οι άνθρωποι είναι Ποοοολύ ανίκανοι!

Εδώ, λοιπόν, κάποιοι είπαν ψέματα – τα οποία όμως, αποκαλύφθηκαν.

Κάποιοι προσπάθησαν να αποκρύψουν στοιχεία – τα οποία όμως, δεν μπορούν να αποκρυβούν πια! Βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Κάποιοι παρανόμησαν – τουλάχιστον στο σκέλος της παραδοχής «μεσαζόντων», σε μια διακρατική σύμβαση, πράγμα που απαγορεύεται!

Κάποιοι ίσως προσπάθησαν να βγάλουν παράνομες (και παχυλές) «προμήθειες». Η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε, αλλά η «προετοιμασία» της παράνομης πράξης συντελέσθηκε – και με το παραπάνω (και στο αδίκημα αυτό τιμωρείται ποινικά και η «προετοιμασία» – αυτό για τους νομικούς).

Και τέλος, κάποιοι δεν μπορούν… δυο γαϊδουριών άχυρα να μοιράσουν!

Η ιστορία, λοιπόν, δεν θα τελειώσει εδώ.

Το πιο σημαντικό: Ολόκληρη σχεδόν η Αντιπολίτευση, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάκης Βορίδης και η Φώφη Γενηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Σταύρος Θοδωράκης, όλοι προειδοποίησαν τον Τσίπρα ότι στην επόμενη Βουλή θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της ιστορίας! Πράγματι, δεν τελειώνει εδώ.

Ουσιαστικά τον προειδοποίησαν ότι μπορεί να στηθούν και Ειδικά Δικαστήρια.

Όχι μόνο για τον Καμμένο, ο οποίος ενέχεται άμεσα στην υπόθεση.

Αλλά και για τον ίδιο τον Τσίπρα, που τον κάλυψε πλήρως (αν και κάπως… «ανόρεχτα»).

Και η μεγάλη «πολιτική εφεδρεία» του Τσίπρα – να προσεγγίσει την Φώφη, είτε για να συνεργαστεί μαζί της σε αυτή την τετραετία είτε για να την εμποδίσει να συνεργαστεί με τον Κυριάκο στην επόμενη – ακυρώθηκε οριστικά πλέον.

Η σύγκρουσή του με τη Φώφη χθές έκοψε όλες τις «γέφυρες» μαζί της.

Η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε εναντίον του Τσίπρα όσο ποτέ, η συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας τραυματίστηκε και – το σημαντικότερο: για πρώτη φορά ζει με την απειλή και υπό τη σκιά του Ειδικού Δικαστηρίου!

Κι αυτό είναι που του έκοψε τον “τσαμπουκά”, του αύξησε το άγχος και του παρόξυνε τον εκνευρισμό.

Το φάσμα του «Ειδικού Δικαστηρίου» τον οδήγησε να πει… «Καληνύχτα σας» και να φύγει.

Θα μου πείτε βέβαια, τι είναι αυτή η υπόθεση μπροστά σε τόσα άλλα που έχει κάνει ο Τσίπρας;

Σωστό! Αλλά τέτοια σκάνδαλα δεν είναι ποτέ τα βαθύτερα αίτια απότομων εξελίξεων. Πολύ συχνά, όμως, είναι οι αφορμές που πυροδοτούν εξελίξεις.

Κανείς δεν θυμάται πια, γιατί ακριβώς πήγε σε Ειδικό Δικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρεου το 1989. Όπως κανείς δεν θυμάται πως, για τις βαρύτερες κατηγορίες αθωώθηκε τότε, αλλά για μία ελαφρύτερη κατηγορία (πλημμέλημα) παρ’ ολίγον να καταδικαστεί. Απαλλάχθηκε με μια ψήφο διαφορά.

Μην υποτιμάτε, λοιπόν, τέτοιες υποθέσεις και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν.

Τώρα βέβαια, αν θέλετε τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο σκάνδαλο σίγουρα δεν είναι η υπόθεση αυτή. Είναι που η κυβέρνηση Τσίπρα χρωστάει πάνω από 3 δισεκατομμύρια σε συντάξεις που ΔΕΝ πληρώνει – και έναντι αυτών των οφειλών της, δίνει γύρω στα 500 εκατομμύρια «μπουναμά» σε συνταξιούχους, στους οποίους χρωστάει τα εξαπλάσια!

Και δεν φαίνεται «φως» στον ορίζοντα, πότε θα τακτοποιήσει τις αναδρομικές οφειλές προς τους συνταξιούχους. Ούτε πότε θα αρχίσει να τους πληρώνει κανονικά.

Υπάρχουν όμως κάποιοι που φοβούνται τα ακόμα χειρότερα:

Ότι δεν δίνει αναδρομικά τις συντάξεις που χρωστάει (και δεν τις γράφει καν ως «οφειλές» στα… κανονικά ληξιπρόθεσμα), γιατί πρόκειται να κόψει κι άλλο τις συντάξεις. Και αναδρομικά!

Κι αφού δεν τις έχει πληρώσει ακόμα, δεν θα αναγνωρίσει καν τις τρέχουσες οφειλές! Τουλάχιστον κατά ένα σημαντικό μέρος.

Ξέρουμε ότι οι νέες συντάξεις έχουν ήδη περικοπεί σοβαρά. Ξέρουμε ότι και οι παλαιές συντάξεις θα περικοπούν επίσης (από την λεγόμενη «προσωπική διαφορά»), από τις αρχές του 2018.

Ενώ αργότερα έχει ήδη υπογράψει να μειώσει και το αφορολόγητο όριο, δηλαδή: από μειωμένα εισοδήματα στους φτωχούς να βάλει μεγαλύτερους φόρους – ακόμα και σε αυτούς που δεν πλήρωναν καθόλου ως τώρα!

Εκείνο που ΔΕΝ είχαμε φανταστεί ακόμα, είναι ότι θα κόψει αναδρομικά και από τις – ήδη μειωμένες – νέες συντάξεις που χρωστάει αναδρομικά!

Όπως και να έχει το πράγμα, σε 320 χιλιάδες συνταξιούχους χρωστάει πολλά και δίνει ελάχιστα, «έναντι».

Γι’ αυτό είχε υποσχεθεί πριν λίγους μήνες πως ως τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου «δεν θα υπήρχε καμία απλήρωτη σύνταξη», ο Οκτώβριος πέρασε, τώρα κλείνει και ο Νοέμβριος και οι απλήρωτες συντάξεις αυξήθηκαν! Δεν εξαλείφθηκαν…

Και μοιράζει τώρα κάτι «ψίχουλα»…

Ίσως με αυτό το… «Καληνύχτα σας» που είπε χθες στη Βουλή, κάτι να ήθελε να πει, κάτι να του ξέφυγε.

Από την μια πιάσανε τον υπουργό του με μιαν όζουσα υπόθεση, που προσπάθησε να την καλύψει και την έκανε χειρότερη.

Από την άλλη η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε εναντίον του και τον απειλεί ευθέως πια με Ειδικό Δικαστήριο από την επόμενη Βουλή.

Και από πίσω έρχεται η αδυναμία του να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους συνταξιούχους – και οι καινούργιες περικοπές που ετοιμάζει σε εκατομμύρια παλαιούς και νέους.

Αυτές που ξέραμε ως τώρα, αλλά και αυτές που δεν ξέραμε…

Όντως, Καληνύχτα σας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ