Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Βορίδης για Σ. Αραβία: «Αυτή είναι η Βουλή της συγκάλυψης – Μη γνήσια τα έγγραφα του Π. Καμμένου»

Για μη γνήσια έγγραφα έκαναν λόγο οι τομεάρχες της Εσωτερικών,Μάκης Βορίδης και Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενοι σε αυτά που προσκόμισε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος για την υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού στη Σ. Αραβία.

«Παραβιάστηκε ο νόμος που απαγορεύει τους μεσάζοντες», τόνισε ο κ. Βορίδης κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου της ΝΔ, όπου έκανε λόγο για επικοινωνιακές στρακαστρούκες: «Προκειμένου να πει ότι αυτός δεν είναι μεσάζον, προσκόμισε κάτι έγγραφα. Εμφάνισε το πληρεξούσιο (Μάιος 2016). Αριθμό πρωτοκόλλου βλέπετε; Πού κατατέθηκε; Ποιος το έφερε; Σε ποιον το έδωσε; Αυτό το κείμενο είναι πράγματι και το κείμενο που κατατέθηκε στο υπουργείο; Ή είναι κάποιο άλλο; Αυτό δεν έχει καμία σφραγίδα επικυρώσεως! Μια απλή εξουσιοδότηση είναι. Όταν αμφισβητήθηκε, είπε ο κ. Καμμένος ότι εμείς κάναμε τα νόμιμα και ζητήσαμε από τη Σ. Αραβία να μας βεβαιώσει ότι αυτό το κείμενο είναι πραγματικό. Ποιος το ζήτησε; Στο έγγραφο φαίνεται ότι απαντούν σε αίτημα του ιδιώτη Βασιλείου Παπαδόπουλου».

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι από την απάντηση της Σ. Αραβίας, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μεσάζοντα: «Στη διακρατική συμφωνία τελικά υπάρχει υπογραφή από την εταιρεία του Παπαδόπουλου. Ο υπ. Άμυνας στην Επιτροπή απέκρυψε το γεγονός. Η απόκρυψη ισοδυναμεί με ψεύδος γιατί παραπλάνησε την Επιτροπή. Γιατί; Όταν προέκυψε πια δημοσιογραφικά το θέμα της ύπαρξης αυτής της εταιρείας , ισχυρίστηκε ότι ο Παπαδόπουλος είναι πληρεξούσιος και όχι μεσάζων. Στην πορεία ανέκυψε ότι η εταιρεία έχει εμφανιστεί αρχικά ως εκπρόσωπος Ιορδανίας. Ανέκυψε ότι αυτή η εταιρεία ζήτησε να επιθεωρήσει εξοπλιστικά που ενδιαφερόταν το Κατάρ. Προέκυψε στη συνέχεια ότι εκπροσωπούσε και την Κένυα. Το ερώτημα που γεννάται είναι ότι μια εταιρεία ΑΕ από το Κιλκίς που εκπροσωπεί τέσσερα κράτη και όλα είχαν ταυτόχρονο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα όπλα που έχει βγάλει στην αγορά η Ελλάδα».

“Ο Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων και ο νόμος έχει παραβιαστεί και ο Καμμένος έχει παραβεί τα καθήκοντά του. Γιατί; Ποιον ήθελε να ωφελήσει και γιατί χρησιμοποιεί ψευδοέγγραφα στο κοινοβούλιο και λέει ψέματα στην Επιτροπή; Αυτή είναι η βουλή της συγκάλυψης. Της κυβερνητικής μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να καλύψει τις παρανομίες του Καμμένου. Θα φανεί ο λόγος, η έρευνα είναι σε εξέλιξη”, επισήμανε.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό δεσμεύσεως: «Έρχεται και λέει τι ποιο επίσημο από αυτό; Και μας φέρνει πιστοποιητικά σε φωτοαντίγραφα. Ήθελε να αποδείξει ότι υπάρχει πληρεξούσιος. Άρα την ήξερε η Σ. Αραβία την εταιρεία. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει και άλλον ρόλο. Κάνει και κάτι άλλο. Είναι εξαγωγική οντότητα».

«Υπάρχει μια βεβαίωση γνησίου της υπογραφής από την πρεσβείας μας, η οποία βεβαιώνει ότι αυτός που υπογράφει το έγγραφο και η σφραγίδα βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής ενός άλλου! Αυτό το κατέθεσε ως έγκυρο έγγραφο το οποίο αποδεικνύει την πληρεξουσιότητα του Παπαδόπουλου ο υπουργός Άμυνας αυτής της χώρας στο ελληνικό κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.

«Είχε πει ψέματα και τώρα κάνει χρήση πλαστών! Γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του ρόλου του κ. Παπαδόπουλου και μόλις χθες μας είπε ο Καμμένος ότι ο πληρεξούσιος… έπαιρνε αμοιβές. Είπε ότι έκανε διάφορες δουλειές για τη Σ. Αραβία! Ο πληρεξούσιος δεν κάνει δουλειές! Σήμερα ο Παπαδόπουλος μίλησε για αγοραπωλησίες», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Σχετικά με το αν ο κ. Καμμένος γνώριζε τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Βορίδης τόνισε: «Ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος ότι δεν ήξερε τον Παπαδόπουλο. Έμαθα ότι ο τελευταίος έδωσε μια συνέντευξη όπου λέει ότι έχουν πολυετή γνωριμία».

Για τον ρόλο του Έλληνα πρέσβη, ο κ. Βορίδης είπε: « Αυτό το κακό το έκανε ο πρέσβης μας, ε; Έλεγε ότι θέλει διακρατική, χωρίς ενδιάμεσο τον Παπαδόπουλο, για τα 100.000 βλήματα. Αυτά, λέει ο Τσίπρας, τα έκανε γιατί έπαιρνε πληροφορίες από έναν άλλον μεσάζων, τον Τζον Σφακιανάκη. Αν ισχύουν αυτά, ποια είναι η τύχη του πρέσβεως αυτού; Που αντί να εκπροσωπεί το συμφέρον της χώρας, έγινε ατζέντης του κακού μεσάζοντα; Τι έχει γίνει με αυτόν τον πρέσβη που έχει κάνει όσα τερατώδη κατήγγειλε ο πρωθυπουργός;»

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Νίκος Παπαδόπουλος τόνισε: «Τα έγγραφα είναι πλαστά. Υπάρχουν σοβαρότατες υπόνοιες ως προς τη γνησιότητά τους. Όταν κάποιος δουλεύει για την Αραβία, εισάγει πολεμικό υλικό. Εδώ εμφανίζεται ως εξαγωγέας. Πώς συμβαδίζει το ένα με το άλλο;»

«Πρέπει να προχωρήσουν οι ανακριτικές διαδικασίες. Το ότι είναι καλά καμωμένα όλα είναι εξωφρενικό να το ισχυρίζεται ο οποιοσδήποτε», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόταση που θα ψηφιστεί σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο για επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς τη Σ. Αραβία, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Άρα, δεν υπάρχει ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αυτή η φημολογούμενη ακύρωση στηρίζεται σε ένα ψήφισμα που θα προκύψει στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτό δεν φτάνει. Το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ θα έχει τον τελευταίο λόγο. Μην ψάχνουν δικαιολογητική βάση για εκ των υστέρων ακύρωση σύμβασης. Πρόκειται για τέχνασμα. Τόσα χρόνια πέφτουν βόμβες εκεί. Όλα αυτά να είναι τελικά προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι και απεμπλοκής ευθύνης τους; Όσοι σκέφτονται και υπολογίζουν με αυτόν τον τρόπο, θα πέσουν έξω. Δεν εξαλείφονται οι ποινικές ευθύνες, αν ακυρωθεί η συμφωνία. Για μας το θέμα έχει τεράστια σημασία και γίνεται προσπάθεια να αναδείξουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης. Μόλις αρχίσαμε».

«Το βράδυ της συζήτησης Καμμένος και Τσίπρας υποστήριζαν τη συμφωνία. Το επόμενο πρωί που συνεδρίασε η Επιτροπή, η πλειοψηφία είπε ότι πρέπει να ακυρωθεί για ανθρωπιστικούς λόγους. Από το απόγευμα μέχρι το επόμενο πρωί προέκυψε η ανθρωπιστική κρίση; Μεσολάβησαν σκέψεις για το μέλλον τους. Το τι θα τους συμβεί, και γι’ αυτό αναδιπλώνονται και χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν υπάρχει τίποτα. Όμως τα αδικήματα τελούνται και για απόπειρα», είπε από την πλευρά του ο κ. Βορίδης.

Σχετικά με τον ρόλο της Δικαιοσύνης και στο ερώτημα αν πρέπει η αντιπολίτευση να την αφήσει να «κάνει τη δουλειά της», εφόσον έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, ο κ. Βορίδης είπε: «Η εισαγγελία θα συνεχίσει την έρευνά της. Στην πραγματικότητα, η βουλή δεν κάνει τη δουλειά της. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ευθύνες συγκάλυψης» και πρόσθεσε: «Και άλλες υποθέσεις ερευνώνται δικαστικά. Γιατί μπορούμε να προχωρήσουμε στη βουλή τον έλεγχο για το Ντυνάν και το ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι για τη συμφωνία με τη Σ. Αραβία;».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ