Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι Δείχνουν Τα Απόρρητα Έγγραφα Γεννηματά- Θεοδωράκη

Τι προκύπτει από την ενημέρωση του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ στις 24 Αυγούστου, την απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο του 2017 για διακρατική συμφωνία και την υπόγραφή της με τη Σαουδική Αραβία

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και της κυρίας Φωφης Γεννηματά πυροδότησε η επιμονή της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο νέων «καυτών» εγγράφων που αποκαλύπτουν μεθοδεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να υπογράψει την συμφωνία με τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία την στιγμή που οι Σαουδάραβες δήλωναν πλήρη άγνοια για τις δραστηριότητές του.

Πρόκειται για τα έγγραφα που επιχείρησε να καταθέσει στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη εβδομάδα αλλά και τότε ο κ. Βούτσης τα «απέκρυψε» από τους βουλευτές με συνοπτικές διαδικασίες καθώς εκτός των άλλων εμπλέκουν και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως πρόεδρο του ΚΥΣΕΑ, στην υπογραφή της συμφωνίας που αν και χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως Διακρατική, συνάφθηκε με τον Έλληνα ενδιάμεσο από το Κιλκίς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τα έγγραφα αφορούν:

α. Την ενημέρωση του πρέσβη της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρονίου προς τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, την 24η Αυγούστου, πως έρχονται στην Αθήνα οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, πως αν δεν επιθεωρήσουν αυτοί τα βλήματα δεν θα τα αγοράσουν και πως αυτοί είναι αρμόδιοι να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία.

β. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Φεβρουαρίου 2017 να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

γ. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία (αυτή δηλαδή που γράφηκε τον Ιούνιο του 2017 με τον μεσάζοντα), στην οποία και επισυνάπτεται το κείμενο της συμφωνίας αυτής».

Πάντως, κυβέρνηση και προεδρείο της Βουλής έδειξαν από την πρώτη στιγμή την διάθεσή τους να περιχαρακώσουν την συζήτηση και να μην επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να εμφανίσει νέα στοιχεία που φωτίζουν ακόμα περισσότερο την όζουσα υπόθεση. Ωστόσο, δεν επεδείχθη η ανάλογη ευαισθησία όταν έγινε επιλεκτική χρήση εγγράφων από την πλειοψηφία.

protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ