Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ζωή μας χωρίς μεσάζοντες…

Πριονίζουν το μοναδικό κλαδί που κάθεται η οικονομία μας. Τους μεσάζοντες. Βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια μας… Έρχονται κι άλλα.

Όμως ο μεσάζοντας στην Ελλάδα είναι κεντρικός άξονας στη σοβιετική μας οικονομία. Είναι πνεύμονας. Είναι το άλφα και το ωμέγα της κίνησης των προμηθειών, των κρατικών επενδύσεων, και (από το 1990) της αποκρατικοποίησης.

Οι μεσάζοντες μας “σώζουν” εδώ και 30 χρόνια που η ΔΕΗ αδυνατεί να καλύψει ανάγκες ανάπτυξης, έστω και 1%, αν δεν κάνει εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές Βαλκανικές.

Γιατί; Γιατί οι εργατοπατέρες δεν επέτρεψαν να πατήσει στην Ελλάδα το πόδι του Γερμανός, Αμερικάνος, Ιταλός ή Γάλλος στρατηγικός επενδυτής και να κάνει, μαζί με τη ΔΕΗ, επενδύσεις στο σύστημα παραγωγής. Το ρεύμα του λαού το “προστάτευε και το προστατεύει” η ΓΕΝΟΠ. Όχι παίζουμε.

Οι μεσάζοντες μας “έσωζαν και μας σώζουν” όταν οι εργατοπατέρες έκλειναν, για δεκαετίες, τις πόρτες στην παραγωγή και στη διακίνηση των καυσίμων “προστατεύοντας” το δίκιο του εργάτη…

Μια συμφωνία από την spot αγορά καυσίμων έλυνε αμέσως το πρόβλημα. Μια εξτρά σύμβαση (με μεσολαβητή) προς τους προμηθευτές από τη Μέση Ανατολή ρύθμιζε τα πάντα… Δεν μέναμε ποτέ χωρίς καύσιμα…

Οι μεσάζοντες μας έλυσαν τα χέρια και στις πωλήσεις των 43 προβληματικών επιχειρήσεων που “κοινωνικοποίησε” το ΠΑΣΟΚ το 1983 και τις παρέδωσε μπαξίσι… στους εργατοπατέρες για να τις πληρώσεις ο λαός…

Δυο-δυο τις πουλούσαν οι μεσάζοντες, για να τις πάρουν, όσοι τις πήραν να τις μετατρέψουν σε ερείπια και να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους. Για σκαλίστε εκείνη την εποχή (1990-2005) και θα δείτε το “μεγαλείο” του μεσάζοντα στην Ελλάδα.

Οι μεσάζοντες επιστρατεύθηκαν, μετά το 1985, για να φέρουν στην Ελλάδα τα “νέα τζάκια” να μας αναμορφώσουν το Τραπεζικό σύστημα, να εκσυγχρονίσουν τον χώρο του Τύπου… και να ανοίξουν ορίζοντες στην Ελλάδα στον τομέα των προμηθειών.

Οι μεσάζοντες βοήθησαν και πάλι στα εξοπλιστικά της περιόδου Τσοχατζόπουλου και δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, πόσο φταίνε οι πολιτικοί και η πολιτική και πόσο το σύστημα της οικονομίας μας (θεμέλια της οποίας είναι η στήριξη του μεσάζοντα).

Και τώρα δεν τους φτάνει ο Παπαδόπουλος και τα βλήματά του. Θα σκαλίσουν (λέει) και άλλα στους αμυντικούς εξοπλισμούς. Θέλουν να ανοίξουν φακέλους με προγράμματα της ΔΕΗ. Με εισαγωγές καυσίμων. Με “νονούς” σε διακρατικές συμβάσεις πετρελαίου. Με “νονούς” σε προμήθειες στις μεταφορές. Μέχρι στην Ολυμπιακή λένε να γυρίσουν…

Άκου αναίδεια. Βλέπε θράσος στην ελληνική σοβιετία όπου μεσάζοντας δεν είναι αυτό που ξέρουμε στον υπόλοιπο πλανήτη. Δεν είναι καν εκείνο που βλέπαμε στη Σοβιετική Ένωση και στο ανατολικό μπλοκ της Κομεκόν και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Οι δυσκολόπιστοι, για το “μεγαλείο” του μεσάζοντα στην Ελλάδα, ας δουν τι λούκι περνάνε στην Ελλάδα εκείνοι που τολμούν, έστω και να επενδύσουν, χωρίς μεσάζοντα.

Οι Κινέζοι της Cosco οργάνωσαν 3 τελετές στην Αθήνα και 4 στο Πεκίνο –με ισάριθμες προσκλήσεις του Τσίπρα και υπουργών του–για να καταφέρουν να πάρουν τις άδειες που είχαν δικαίωμα από την συμφωνία για τον ΟΛΠ.

Οι Καναδοί στις Σκουριές θα φύγουν με τις κλωτσιές από την αριστερή κυβέρνηση γιατί τόλμησαν να αξιοποιήσουν ελληνικό υπέδαφος με καπιταλιστικές μεθόδους και έξω από μεσολαβητές.

Το Ελληνικό θα προχωρήσει, μετά από άλλες δύο κυβερνήσεις, γιατί οι επενδυτές θεώρησαν πως το ελληνικό κράτος είναι με το μέρος της οικονομίας και όχι εναντίον της.

Η επένδυση Cambas project, που περιλαμβάνει γραφεία υψηλών προδιαγραφών με χώρους εμπορίου, αναψυχής και πολιτισμού στην Κάντζα προσπαθεί και δεν τα καταφέρνει να επενδύσει στην Ελλάδα, 220 εκατ. ευρώ ,από το 2006…

Είναι όμως (στην Ελλάδα) δυνατός ο ξεριζωμός του μεσάζοντα, ως βασικού σπονδύλου της ραχοκοκαλιάς της κρατικοδίαιτης οικονομίας μας;

Κατά την άποψή μου είναι ακατόρθωτος. Γιατί στην πλήρως ελεγχόμενη οικονομία μας μεσάζοντες είναι και οι εργατοπατέρες των ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων. Και αυτοί, ως μεσάζοντες μεταξύ κόμματος και κράτους, με φτιασιδωμένες αντιδράσεις και απεργίες (δήθεν στο όνομα του λαού… και των συμφερόντων του) αφήνουν διάπλατα ανοικτή την πόρτα στους επαγγελματίες μεσάζοντες. Τα όσα συμβαίνουν (χρόνια τώρα) στα κρατικά μονοπώλια ενέργειας, μεταλλουργίας, μεταφορών, αμυντικών κατασκευών και υπεδάφους μιλάνε μόνα τους…

Του Γιώργου Κράλογλου

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ