Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με πρόσωπα – έκπληξη τα Προσυνέδρια της Νέας Δημοκρατίας

Με πρόσωπα που προκαλούν έκπληξη, καθώς δεν ανήκαν ποτέ σε κανένα κομματικό μηχανισμό, συνεχίζεται η πορεία της ΝΔ προς το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Στα επτά «γαλάζια» προσυνέδρια συμμετέχουν και μιλούν άνθρωποι πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί στην κοινωνία, όχι όμως ως κομματικά στελέχη.

Πρόκειται για επιστήμονες, ανθρώπους της αγοράς, επιτυχημένους επιχειρηματίες, εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων, καθηγητές πανεπιστημίου κ.α. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στην προσυνεδριακή διαδικασία οι ίδιοι οι πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές, αλλά και για την ιδεολογική κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει η ΝΔ.

Αλλωστε η στρατηγική των «ανοικτών θυρών» ήταν η πρώτη που εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΝΔ, μόλις εκλέχθηκε στην ηγεσία. Ο ίδιος ήξερε πως για να επιβιώσει η κεντροδεξιά παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 στο νέο πολιτικό περιβάλλον όπου δέσποζε ο ΣΥΡΙΖΑ και για να παραμείνει κόμμα εξουσίας, θα έπρεπε να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα στη ΝΔ, μιλάμε θετικά και εξειδικεύουμε ακόμα παραπέρα τις προτάσεις μας, με βάση τις ιδέες των μελών μας και της κοινωνίας των πολιτών. Ανοίγουμε το βήμα της ΝΔ. Και προωθούμε στην πράξη τη δημιουργική ανανέωση της ΝΔ» έχει πει δημόσια ο κ. Μητσοτάκης. Ηδη, στα προσυνεδριακά πάνελ της ΝΔ έχει περάσει μια σειρά τέτοιων προσώπων.

Στο πρώτο προσυνέδριο, που έγινε στη Νίκαια της Αττικής, την άποψή τους για τους νέους, τους εργαζόμενους και τους ανέργους είπαν, μεταξύ άλλων, ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής της εταιρείας Upstream, ο Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής της Workable, η Βενετία Κουσία, πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Βασίλης Ντερτιλής, διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, ο Σπύρος Χρυσανθακόπουλος από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και ο Χρήστος Ιωάννου από το Ειδικό Σώμα Μεσολαβητών του ΟΜεΔ.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός, πρέπει να τον ντύσουμε και αυτό είναι καθήκον της ΝΔ» είπε για το ζήτημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο 2ο «γαλάζιο» προσυνέδριο, που έγινε στην Πάτρα, ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Μάλιστα, πολλές από τις απόψεις που εξέφρασε, ειδικά για τις κομματικές νεολαίες και τον τρόπο φύλαξης των πανεπιστημίων, προκάλεσαν αίσθηση, ενώ άσκησε κριτική στα κόμματα που κυβέρνησαν για την κατάσταση στα Ανώτατα Ιδρύματα, εξαιρώντας τη Μαριέττα Γιαννάκου και την Αννα Διαμαντοπούλου.

Στην ίδια εκδήλωση πήραν τον λόγο ο Ηλίας Νικολαΐδης, Senior Editor της «Διανέοσις», διευθυντές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, δημόσιων και ιδιωτικών, και καθηγητές πανεπιστημίου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Πανούτσο. Πολλοί από αυτούς που λαμβάνουν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες όχι μόνο δεν είχαν στηρίξει στο παρελθόν τη ΝΔ, αλλά είχαν εμπιστευθεί το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ δεν σας ψήφισα, αλλά σας στηρίζω γιατί λέτε αλήθειες» είπε στο προσυνέδριο των Ιωαννίνων, με θέμα την κοινωνική αλληλεγγύη, ο δήμαρχος Δράμας, Δημήτρης Γιάννου, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, που καθόταν μπροστά του. «Πολλοί λέγαμε το 2015 ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε μια άλλη Ελλάδα. Από το 2015 και μετά δεν υπάρχει ούτε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πήραμε από αυτή την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Γιάννου, ένας από τους πρώτους που εφάρμοσαν στον δήμο τους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Στην εκδήλωση στα Ιωάννινα συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η Ιωάννα Περτσινίδου, κοινωνική λειτουργός που εργάζεται στην PRAKSIS ως υπεύθυνη Προγραμμάτων Αντιμετώπισης της Φτώχειας, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης, που έχει διατελέσει διοικητής του ΙΚΑ και πολλοί άλλοι. «Οτιδήποτε πω εδώ δεν πρέπει να χρεωθεί στη ΝΔ» δήλωσε πριν ξεκινήσει την τοποθέτησή του ο κ. Τσακλόγλου.

Στην Κρήτη, όπου πραγματοποιήθηκε το 4o Προσυνέδριο της ΝΔ με θέμα την επανεκκίνηση της οικονομίας, ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Αλέξης Μαρκαντωνάκης, πρόεδρος της «Μύλοι Κρήτης Α.Ε.», ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης από τη «Δέλτα Χημική», ο Χάρης Καββαδίας της «Megaplast», ο πρόεδρος της «Viva Wallet» Χάρης Καρώνης, ο Μιχάλης Τσικνάκης της Cosmos Sport και ο Πάνος Ζαμάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Απαρατήρητη δεν πέρασε και η παρουσία του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του καθηγητή Αγγελου Συρίγου, τον οποίο είχαν τραμπουκίσει οι «γνωστοί-άγνωστοι» στο Πάντειο, και του προέδρου των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη, στην ημερίδα για το Μεταναστευτικό που έγινε στη Χίο, πριν από το 5ο Προσυνέδριο της Λάρισας. Στη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στη θεσσαλική πρωτεύουσα, συζητήθηκε πολύ, ειδικά μεταξύ των συνδικαλιστών αγροτών, το όνομα του Θανάση Βακάλη, προέδρου του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα».

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο προτελευταίο προσυνέδριο (το 6ο κατά σειρά), που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα με θέμα την ασφάλεια, ξεχώρισαν μεταξύ των ομιλητών ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος και ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 110 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 110 Η Εύα διαβεβαιώνει τον Μαθιό ότι δεν βρίσκεται πίσω από το...