Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μέτωπο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας με τη Σ. Αραβία – «Χτυπήματα» από Ν. Φίλη και Γ. Κυρίτση

Μέτωπο κατά της συμφωνίας για πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Γιώργος Κυρίτσης συντάχθηκε απόλυτα με τον Νίκο Φίλη, ο οποίος με δήλωσή του νωρίτερα ζήτησε την ακύρωσή της, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνεται πως στη δήλωσή του, ο κ. Φίλης τόνιζε πως κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει σκάνδαλο στον τρόπο που συμφωνήθηκε η παροχή του στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο τάχθηκε κατά της ουσίας της συμφωνίας. Και αυτό γιατί όπως λέει, οι βόμβες που θα παράσχει η ελληνική πλευρά, θα χρησιμοποιηθούν από το αραβικό βασίλειο στον πόλεμο που διεξάγει στην Υεμένη «βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».

Λίγη ώρα αργότερα, με ανάρτησή του στο Facebook και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης συντάχθηκε απόλυτα με τον κ. Φίλη, καθώς αναδημοσίευσε τη δήλωση με το σχόλιο: «συμφωνώ απολύτως».

Η δήλωση του Νίκου Φίλη:

«Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.

Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Κέιτ Μίντλετον εθεάθη να ψωνίζει στο Ουίνδσορ, μαζί με τον Ουίλιαμ – Φαινόταν «χαρούμενη, χαλαρή και υγιής»

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας έκανε δημόσια εμφάνιση σε κατάστημα με φρέσκα προϊόντα από τα βασιλικά αγροκτήματα του Ουίνδσορ Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός Σε κατάστημα με φρέσκα προϊόντα...