Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενα βήμα πιο κοντά στην αθανασία • Προαναγγέλλουν το τέλος της γήρανσης

 Νέα ζωή στα κύτταρα έδωσαν οι επιστήμονες

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Πιο κοντά στον στόχο της αθανασίας, διακαή πόθο των αλχημιστών, βρίσκονται πλέον Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν το «ελιξίριο της μακροζωίας» στη… ρεσβερατρόλη, ουσία που περιέχεται -μεταξύ άλλων- στο κόκκινο κρασί, στο σταφύλι, στα μύρτιλλα και στη μαύρη σοκολάτα.

Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Εξετερ και του Μπράιτον χορήγησαν ανάλογα ρεσβερατρόλης σε γερασμένα κύτταρα και είδαν με έκπληξη ότι τα κύτταρα αυτά όχι μόνο άρχισαν να μοιάζουν νεότερα, αλλά και να συμπεριφέρονται ως τέτοια!

«Τα γερασμένα κύτταρα έμοιαζαν με νεαρά. Ηταν σαν μαγεία! Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Επανέλαβα πολλές φορές τα πειράματα και κάθε φορά τα κύτταρα ανανεώνονταν» δήλωσε ενθουσιασμένη η δρ Eva Latorre από το πανεπιστήμιο του Εξετερ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Cell Biology», φαίνεται πως αλλάζει το μέλλον της ανθρώπινης ζωής, αφού ανοίγει τον δρόμο για θεραπείες που θα μας βοηθούν να μεγαλώνουμε με υγεία, χωρίς να βιώνουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης και χωρίς να εμφανίζουμε εκφυλιστικές παθήσεις.

Η διαδικασία

Κατά τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης οι ιστοί συσσωρεύουν γερασμένα κύτταρα που είναι μεν ζωντανά, αλλά δεν λειτουργούν φυσιολογικά.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ιστοί και τα όργανά μας γίνονται επιρρεπή στις ασθένειες καθώς μεγαλώνουμε. Γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι μετά τα 85 έτη γίνονται πιο επιρρεπείς στα εγκεφαλικά επεισόδια, στις καρδιακές νόσους ή στον καρκίνο.

Με τα ανάλογα ρεσβερατρόλης που χρησιμοποίησαν, οι επιστήμονες επανενεργοποίησαν τους παράγοντες συναρμογής, που είναι καίριας σημασίας, ώστε τα γονίδια να συμπεριφέρονται σωστά. Ετσι, μέσα σε λίγες ώρες τα γερασμένα κύτταρα όχι μόνο έδειχναν νεότερα, αλλά άρχισαν και να αναγεννιούνται!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ