Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

15 νεκροί από τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο – Παρέμβαση εισαγγελέα – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

15 ζωές χάθηκαν στις λάσπες των χειμάρρων που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία, η οποία έπληξε τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Παράλληλα, οι τραυματίες ανέρχονται σε δέκα, ενώ γίνονται έρευνες για αγνοούμενους. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιουσίες στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Στο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει η Πυροσβεστική, καθώς η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην Εθνική Οδό.

Επίσης, στο Θριάσιο νοσηλεύονται 13 άτομα, ένα από τα οποία είναι διασωληνωμένο.

Την ίδια στιγμή, στη Μάνδρα υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών ατόμων στη Μάνδρα με τρακτέρ.

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΕΜΥ

Δύο άτομα βρέθηκαν νεκρά στα σπίτια τους στη Μάνδρα, άλλοι δύο σε προαύλιο χώρο, μεταξύ Βιλίων και Μάνδρας, μια γυναίκα στα κάγκελα έξω από το σπίτι της, ενώ δύο σοροί ανασύρθηκαν, στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι στη Μάνδρα ένας άνδρας, καθώς και μια νεκρή γυναίκα από σπίτι επί της οδού Στρατηγού Ρόκα στην ίδια περιοχή. Λίγο πριν από τις 15:30, διακομίστηκε στο Θριάσιο ακόμα μία γυναίκα νεκρή. Οι δύο τελευταίοι νεκροί είναι ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Μία από τους νεκρούς, εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι της, όταν τα ορμητικά νερά μπήκαν μέσα στην οικία, με αποτέλεσμα να την πνίξουν. Λίγο αργότερα, έφτασε στο σημείο η Πυροσβεστική, αλλά ήταν αργά.

Ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 90 ετών, εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο υπόγειο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνονος στη Μάνδρα, ένας άλλος, ηλικίας 60-65 ετών, βρέθηκε νεκρός σε προαύλιο χώρο, μεταξύ Μάνδρας και Βιλίων και ένας τρίτος, ηλικίας 40-45 ετών, σε αύλειο χώρο μεταξύ 2ου και 3ου χιλιομέτρου, στη παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Θήβας. Μία άτυχη γυναίκα βρέθηκε από την Πυροσβεστική στα κάγκελα έξω από το σπίτι της.

Δύο ακόμα γυναίκες που διαμένουν σε σπίτια που βρίσκονται στην οδό Κοροπούλη, μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο με συμπτώματα υποθερμίας, ενώ υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας, οδηγός βυτιοφόρου.

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στα Μέγαρα η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχτεί 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμό ανθρώπων από σπίτια και αυτοκίνητα στις γύρω περιοχές, ενώ σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αττική.

Παρακαλεί μάλιστα των πολίτες που έχουν σκοπό να μετακινηθούν προς τα εκεί, να το αποφύγουν, για διευκόλυνση τόσο των ίδιων όσο και των συνεργείων που επιχειρούν.


Παρέμβαση εισαγγελέα

Παράλληλα, κατέρρευσε τοίχος στο εργοστάσιο της Johhson & Johnson στη Μάνδρα, στο οποίο έχουν, ήδη, σπεύσει πυροσβέστες.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η εικόνα καταστροφής που εμφανίζουν μετά τη θεομηνία περιοχές στη Δυτική Αττική.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.

Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα.

Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15:30 για τον συντονισμό των αρχών, στον απόηχο της τραγικής κακοκαιρίας που χτύπησε τη Δυτική Αττική, με επτά νεκρούς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γ. Δέδες, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των επιχειρήσεων.

Τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας για τα θύματα της πλημμύρας Τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, θέτει στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι ανάγκες, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ύστερα από σχετική επικοινωνία που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη.
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής: Πανκινητοποίηση όλων των φορέων – Πρωτοφανής θεομηνία

Για πρωτοφανή θεομηνία κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου στο newpost.gr, κάνοντας έκκληση για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. ”Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το νερό έχει πάει πλέον και μέσα στην πόλη της Ελευσίνας. Είναι σαν να έρχονται οι καταρράκτες του Νιαγάρα πάνω μας” τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Πυροσβεστική έχει προστρέξει στους εγκλωβισμένους, ενώ πλέον υπάρχει κινητοποίηση τόσο από την Πολιτική Προστασία, όσο και από την Περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή, μιλά για προσπάθεια απάντλησης των υδάτων από παντού, ενώ πρόσθεσε ότι Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμος έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Χαμός Κυρίου, τόσο νερό δεν έχει κατέβει ποτέ άλλοτε στην περιοχή. Τέτοια πλημμύρα δεν έχει ξαναγίνει, είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση για την περιοχή», δήλωσε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, μιλώντας στον Realfm.

«Τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τους χειμάρρους από το όρος Πατέρα. Έχει πλημμυρίσει η Νέα Πέραμος, όλοι σχεδόν οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, έχουν αποκοπεί οι είσοδοι, γιατί εκεί είναι τα ρέματα στην ανατολική και στη δυτική είσοδο της Νέα Περάμου. Έχουμε αρκετούς εγκλωβισμένους, δεν υπάρχει κίνδυνος. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», σημείωσε ο κ. Σταμούλης και προέτρεψε τους οδηγούς «να πάνε από Εθνική Οδό, η παλιά εθνική αυτή τη στιγμή είναι μη προσπελάσιμη».

(Φωτογραφίες Facebook, Εύα Μαρινάκη)

Λόγω συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο 39ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Νέας Περάμου, όπου έχει σπεύσει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό αγνώστου – μέχρι στιγμής – αριθμού ανθρώπων.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στη νέα Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, και, καθώς στο 32ο χιλιόμετρο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα.

Από το 33ο έως το 34ο χιλιόμετρο η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα, ενώ έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο 15,5ο χλμ. στον Ασπρόπυργο.

Στο ρεύμα προς Κόρινθο υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο 21ο χλμ. του δρόμου Παραδείσου – Ελευσίνας στο ρεύμα προς Κόρινθο, καθώς και στο 24ο χλμ. του κόμβου Μάνδρας στο ρεύμα προς Αθήνα.
Κλειστά τα σχολεία σε Ν. Πέραμο, Μάνδρα και Μαγούλα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στη Νέα Πέραμο, στη Μάνδρα και στη Μαγούλα, λόγω των πλημμυρών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: ”Λόγω των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν, όπου είναι απαραίτητο και να συνδράμουν τις αρμόδιες αρχές.

Συστήνεται ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ.

Για οδηγίες αυτοπροστασίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας εδώ.

Τέλος, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ευχαριστεί τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν από νωρίς το πρωί, σε δύσκολες συνθήκες.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ