Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Τζανακόπουλος: Τάσεις αυτοκαταστροφής ο Μητσοτάκης

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή και το ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο πρόεδρος της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής, την οποία πάντως θα “καλωσόριζε” η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλες αυτές οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη είναι απόρροια του “πολιτικού αδιεξόδου” του που οφείλεται στο ότι έχει καταρρεύσει το αφήγημα του, αλλά και σε μια “πίεση” που υφίσταται και λόγω της κατάστασης στο κόμμα του και την “τριχοτομημένη” ΚΟ της ΝΔ, όπως είπε, καθώς επίσης στις “συνταρακτικές αποκαλύψεις” των Paradise Papers και τη συμμετοχή της συζύγου του στην offshore.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Epsilon TV, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε: “Τι να πει κανείς πια για τον κ. Μητσοτάκη; Εγώ έχω μείνει άφωνος. Από κοινοβουλευτική ήττα σε κοινοβουλευτική ήττα, θα λεγε κανείς ότι έχει τάσεις αυτοκαταστροφής. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας θα την καλωσορίσουμε και θα τον καλωσορίσουμε κι εκείνον στη Βουλή για να επαναληφθεί μια κοινοβουλευτική συζήτηση που ξέρουμε εκ των προτέρων ποιον θα έχει νικητή και σε επίπεδο επιχειρήματος και σε επίπεδο εντυπώσεων”.

Είπε ότι “ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή επειδή είναι πιεσμένος από διάφορα, από την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα του και την ΚΟ -ακούμε ότι είναι μια τριχοτομημένη ΚΟ,- από το ότι έχουν υπάρξει συνταρακτικές αποκαλύψεις για τα Paradise Papers και τη συμμετοχή της συζύγου του στην offshore, για την οποία δεν είχε ούτε το σθένος, ούτε το θάρρος, ούτε την πολιτική τιμιότητα να δώσει κάποιες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, ο οποίος περιμένει να ακούσει πού βρέθηκαν τα χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία, δεν είχαν καν την πολιτική ευθιξία να καταθέσουν πόθεν έσχες”.

Ο κ. Τζανακόπουλος επικέντρωσε στο πολιτικό ζήτημα που εγείρεται, την πολιτική ηθική, για να τονίσει πως “ο λαός όταν θα κληθεί να επιλέξει, θα θέσει και το ηθικό κριτήριο για την επιλογή του”. Απαντώντας σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη: “μη χτυπάτε τη γυναίκα μου, αλλά εμένα”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι “δεν χτυπάμε τη σύζυγό του”, για να σημειώσει πως “ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικό πρόσωπο, οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις, στον κ. Μητσοτάκη ασκούμε κριτική, αυτόν καλούμε να δώσει εξηγήσεις”.

Σχολίασε ότι “ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πιαστεί απ’ τα μαλλιά του, επειδή βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο” και εξαιτίας της εικόνας της ελληνικής οικονομίας που “βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης”. Τόνισε ότι δεν έχει στρατηγικό σχέδιο και πως ομολόγησε ακόμα και ότι δεν βλέπει εκλογές, “άρα έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα στη βάση του οποίου στήριξε την αντιπολιτευτική τακτική του και προσπαθεί να κάνει θόρυβο με διάφορες καταγγελίες που υπερβαίνουν τα όρια της γελοιότητας”. Πρόσθεσε ότι αυτό φάνηκε και με το ζήτημα που επιχειρήθηκε να σηκωθεί σχετικά με τη Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας ότι και με τις σημερινές αποκαλύψεις της “ΑΥΓΗΣ”, κλείνει το ζήτημα μια και καλή.

“Είναι το στρατηγικό αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη που οδηγεί σε αυτή την αλλοπρόσαλλη αντιπολιτευτική τακτική τη ΝΔ”, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στο ίδιο πλαίσιο μιας “προσπάθειας Μητσοτάκη να αποπροσανατολίσει” ενέταξε και άλλα ζητήματα που βρέθηκαν στην πολιτική επικαιρότητα, όπως αυτό της 48ωρης άδειας που δόθηκε στον Δ. Κουφοντίνα από το συμβούλιο των φυλακών ή ακόμα και περιπτώσεις εγκληματιών το τελευταίο διάστημα που προχώρησαν σε εγκλήματα τα οποία επιχειρήθηκε να συνδεθούν με τον ν. Παρασκευόπουλου.

“Αποδείχθηκε ότι η συσχέτιση ήταν fake news”, τόνισε. “Όλη αυτή η συζήτηση σχετίζεται με το γεγονός ότι επιχειρείται και από τη ΝΔ και από πολλά ΜΜΕ να ανακαλυφθούν θέματα ώστε να ασκήσει ο κ. Μητσοτάκης μια υποτιθέμενη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση”, τόνισε, για να σχολιάσει: “Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτή την αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση που κάνει λόγω των προβλημάτων που έχει στην Κ.Ο. Δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε στον αποπροσανατολισμό που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης”.

Ως προς το θέμα Κουφοντίνα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει νόμους, οι οποίοι ερμηνεύονται και εφαρμόζονται από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα, εν προκειμένω από το συμβούλιο της φυλακής που ερμήνευσε το νόμο, πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση, “επομένως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτός ο θόρυβος”. Επισήμανε ότι το ζήτημα της τήρησης του νόμου και της τήρησης των συγκεκριμένων δικαιωμάτων και των κρατουμένων, ακόμα κι αυτών που έχουν διαπράξει τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, έχει λήξει στη συζήτηση των φιλελεύθερων κοινωνιών εδώ και 200 χρόνια. Σημείωσε ότι κατανοεί την οργή, τον θυμό και το πένθος των συγγενών των θυμάτων, προσθέτοντας ότι αυτά είναι ένα άλλο πράγμα και διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και αποφασίζει μια οργανωμένη πολιτεία.

“Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οριακά χρεοκοπημένη χώρα με άδεια ταμεία. Η ΝΔ παρέδωσε άδεια ταμεία το 2015”, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Epsilon TV, προσθέτοντας ότι μέσα σε δυόμιση χρόνια έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, και πως ανακοινώθηκε χτες για πρώτη φορά ότι μετά από το 2011 φτάσαμε κάτω από το 1 εκατ. ανέργων.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν περιγράφει μια κατάσταση παραδεισένια, για να τονίσει πως όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από την καταστροφολογία με την οποία “η ΝΔ πολιορκούσε τον λαό”. “Το ζήτημα είναι να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να εμπεδώσουμε αυτή την τάση ανάκαμψης, να αμβλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές συνέπειες του μνημονίου και να προχωρήσουμε με σταθερό βηματισμό, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να μπορέσουμε να κλείσουμε τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής”, τόνισε.

Για το κοινωνικό μέρισμα

Είπε ότι το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί αφορά τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση, δηλαδή αφορά τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και θα είναι υψηλότερο από πέρυσι.

“Το κοινωνικό μέρισμα θα το πάρουν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, δεν θα μοιραστεί οριζοντίως στην κοινωνία επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ”. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιλαμβάνεται την πολιτική με το αν και κατά πόσον θα μπορέσει να βοηθήσει την ίδια του την τάξη, δηλαδή την οικονομική και κοινωνική ελίτ της χώρας”.

Για Eldorado και Lamda Development

Σε ό,τι αφορά την Eldorado, επισήμανε ότι “βρισκόμαστε σε διαιτησία, καλό είναι να περιμένει τα αποτελέσματα της και να σταματήσει τους εκβιασμούς. Αυτή η χώρα έχει νόμους, κανόνες, διαδικασίες και αυτές θα τηρηθούν, όσο κι αυτό μπορεί να μην αρέσει στην Eldorado”.

Για την υπόθεση του Ελληνικού είπε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν τηρηθεί όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες συνυπέγραψε και η Lamda Development, όταν συμφωνήθηκε η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. Είπε ότι η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί η εταιρεία να καταγγείλει τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο: “Ο πρώτος είναι αν λόγω των διαδικασιών αδειοδότησης που πρέπει να γίνουν, καθυστερήσουμε περισσότερο από τον Ιούλιο του 2018 να εκδώσουμε τις απαραίτητες διοικητικές πράξεις”. “Το δεύτερο είναι εφόσον από τις διαδικασίες αδειοδότησης προκύψει περιορισμός δόμησης στο Ελληνικό άνω του 30% της δομήσιμης επιφάνειας”.

“Τίποτα από αυτά δεν ισχύουν”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να προσθέσει ότι, αντιθέτως, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, που δεν συνεπάγεται καν περιορισμό δόμησης, ήταν μόλις 300 στρέμματα. Σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή εκδίδονται όλες οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και η Lamda Development, αυτό που οφείλει να κάνει είναι να σταματήσει την πολιτικολογία, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει μαζί με το ελληνικό δημόσιο σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της επένδυσης”.

Διερωτήθηκε γενικότερα εάν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι, όπως και την προηγούμενη φορά, οι ανακοινώσεις της Eldorado και το ζήτημα του Ελληνικού προέκυψαν μαζί.

Για την κεντροαριστερά

Κληθείς να σχολιάσει ενόψει των αυριανών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, είπε πως ευελπιστεί ο νέος φορέας και ο νέος αρχηγός να μπορέσει να παρακολουθήσει τον βηματισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που φαίνεται ότι προβαίνει σε μια έμπρακτη αυτοκριτική και μετατόπιση του πολιτικού λόγου και σχεδίου της. Πρόσθεσε ότι όμως κάτι τέτοιο δεν διαφάνηκε κατά την προεκλογική διαδικασία της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...