Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κόντρες, ειρωνείες και… απειλές στην Βουλή για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία


Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, ειρωνικών σχολίων και “προειδοποιήσεων” για αποκαλύψεις διεξήχθη την Δευτέρα (27.11.2017) στην Βουλή η συζήτηση για την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι τόνοι ανέβηκαν, τόσο μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, όσο και μεταξύ κυβέρνησης και Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η συζήτηση βέβαια δεν περιστράφηκε μόνο γύρω από την υπόθεση της πώλησης βλημάτων, αλλά και γύρω από άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

Την σχετική επερώτηση είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Αλέξης Τσίπρα για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Η συζήτηση ξεκίνησε με σχόλιο για την μέχρι τότε απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως «τελευταία με αποφεύγει».

«Ο κ. Τσίπρας είναι εδώ για να υπερασπιστεί και τον εαυτό του ως επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ που υπέγραψε τη σύμβαση για την πώληση των βλημάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ταύτισε τον πρωθυπουργό με τον κ. Καμμένο και λέγοντας πως: «Ο κ. Τσίπρας επέλεξε δύο φορές τον κ. Καμμένο για κυβερνητικό εταίρο. Όχι μόνο τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και τον Σεπτέμβριο, όταν είχε κι άλλες επιλογές. Τον διάλεξατε γιατί ταιριάζετε. Η συγκολητική σας ουσία είναι τυχοδιωκτισμός, ψέματα, αλαζονεία, έλειψη μέτρου του κυβερνητικού σας ετέρου και η ροπή του στη χυδαιότητα. Το ήθος του ενός ταίριαξε με το ήθος του άλλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση επισημαίνοντας: «Εσείς επαναφέρατε τους μεσάζοντες στο υπουργείο Άμυνας, που είχαν καταργηθεί μετά τις υποθέσεις του πρώην υπουργού Τσοχατζόπουλου. Και είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθεί γιατί ξεπουλάτε στρατιωτικό υλικό. Το ηθικό σας πλεονέκτημα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής ζωής.


Τσίπρας: Λέτε ότι σαν υπαγορεύουν τα ΜΜΕ – Έρχεται συζήτηση για την φοροδιαφυγή
Από την μεριά του ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της χώρας για πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως δεν περιέχει κάτι σκιώδες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι 15 ημέρες τώρα δημιουργούνται εντυπώσεις από σκόρπιες λέξεις: «Καμμένος, μεσάζοντας, εξοπλιστικά, Σαουδική Αραβία» και πως επειδή κανείς δεν έχει καταλάβει για τι ακριβώς και ποιον κατηγορεί η ΝΔ, θα εξηγήσει για «να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος της απάτης σας».

Ο πρωθυπουργός επίσης κατηγόρησε ευθέως την ΝΔ ότι διαμορφώνει την πολιτική της «ατζέντα» με βάση το τι της υποδεικνύουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ

Απευθυνόμενος προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προανήγγειλε συζήτηση για την φοροδιαφυγή στην Βουλή. δεν θα αποφύγετε τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, θα καταθέσω αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Γεννηματά: Γιατί κρατάτε ακόμα τον Καμμένο;

Από την μεριά της η Φώφη Γεννηματά μίλησε «για κυβέρνηση που είναι χαμένη στους μεσάζοντες και για πρωθυπουργό που προσπαθεί να συγκαλύψει μια σκανδαλώδη υπόθεση».

«Σφιχταγκαλιασμένοι πηγαίνετε στις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι μείζον το ζήτημα με την δεύτερη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για συμφωνία με τον μεσάζοντα, που υπογράφει και ο κ. Τσίπρας.

Η κ. Γεννηματά στράφηκε και εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας ότι επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή και με την συμπεριφορά του και ότι δεν σέβεται τις Ένοπλες Δυνάμεις.

« Ο κ. Καμμένος επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή» τόνισε η πρόεδρος της ΚΟ της ΔΗΣΥ και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Σας είχε ενημερώσει ή όχι ο κ. Καμμένος; Αν ναι, είσθε συνυπεύθυνος και πρέπει να λογοδοτήσετε. Αν όχι, τότε γιατί τον κρατάτε;».

Κουτσούμπας: Πουλάτε όπλα για να σκοτώνονται παιδιά

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε πως το πραγματικό σκάνδαλο είναι πως η κυβέρνηση πουλά όπλα σε μια χώρα που ξέρει πως θα τα διαθέσει για να βομβαρδίζει την Υεμένη, για να σκοτώνει παιδιά.

Και με αυτό το ζήτημα αναδεικνύεται η μπόχα ενός συστήματος που τρώει τα ψωμιά του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η Σαουδική Αραβία μαζί με το Ισραήλ αποτελούν την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν» σημείωσε.

Ανέφερε ότι οι αντιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν αντανακλώνται και στην επέμβασή της από τον Μάρτιο του 2015 στην Υεμένη, που έχει οδηγήσει σε σφαγές και λιμοκτονία αμάχων.

«Να γιατί είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η πώληση όπλων» είπε ο κ. Κουτσούμπας. Χαρακτήρισε αποκορύφωμα κυνισμού τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, που είπε ότι έτσι κι αλλιώς είναι σε πόλεμο η Σαουδική Αραβία και δεν επηρεάζεται αυτό από το αν θα αγοράσει όπλα από την Ελλάδα.

«Τι να πει κανείς. Θα σας ρωτούσα αν ντρέπεστε, αλλά είναι γνωστό ότι δεν ντρέπεστε»


Λεβέντης: Προσπάθεια από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για όξυνση

Για προσπάθεια «πόλωσης» κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Λεβέντης. Όπως είπε ο κ. Λεβέντης «η παρούσα συζήτηση διαφημίστηκε σαν τη μεγάλη μέρα των αποκαλύψεων. Αλλά θα πρέπει να απογοητεύτηκαν οι πολίτες γιατί ό,τι ακούστηκε ήταν παλιό».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε πολλές φορές στον λόγο του, ότι η βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η όξυνση, και σημείωσε πως θα πρέπει όταν υπάρχει μια προμήθεια του δημοσίου ή με αξία πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, να υπάρχει παρουσία εισαγγελέως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ