Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τίμερμανς: Ακατανόητο το γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τη μεγάλη χρηματοδότηση για το προσφυγικό

Ο Φρανς Τίμερμανς «κατακεραύνωσε» την Ελλάδα, γιατί δεν αξιοποιεί τη μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, εκφράζοντας την απορία του, αλλά και την απογοήτευσή του για το γεγονός αυτό.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η κατάσταση στα ελληνικά έχει βελτιωθεί, σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, σημείωσε όμως ότι σε κάποια από αυτά τα πράγματα παραμένουν δύσκολα.

«Κάποιες φορές αναρωτιέμαι, γιατί παίρνει τόσο καιρό να αξιοποιηθεί η μεγάλη χρηματοδότηση που έχουμε θέσει στη διάθεση της Ελλάδας, για να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στα νησιά. Θα ήθελα να μάθω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό. Θα επιμείνουμε με τις ελληνικές αρχές να κάνουν αυτό πρέπει να γίνει. Μερικές φορές συμπάσχω με τους δημάρχους αυτών των νησιών, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που δικαιούνται. Εμείς έχουμε χρηματοδοτήσει ΜΚΟ, Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και τις ελληνικές αρχές. Αυτή λοιπόν είναι μια απογοήτευση που προσωπικά αισθάνομαι και καταλαβαίνω ότι προκαλεί αντίστοιχη απογοήτευση σε επίπεδο τοπικών αρχών στα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Είναι ακατανόητο και ενοχλητικό, για όλους μας, για όλους όσοι εμπλέκονται», συμπλήρωσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν οικονομικά μέσα, αλλά δεν αξιοποιούνται στην πράξη και σημείωσε ότι είχε έρθει στη χώρα μας ο συντονιστής της ΕΕ Μάρτιν Βερβέι, για βεβαιωθεί ότι θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια

«Δεν θέλω να παραπέμψω στο Game of Thrones, αλλά όντως ”έρχεται ο χειμώνας” και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα στα νησιά να παρέχουν ασφαλή καταφύγια στους ανθρώπους, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης», είπε, χρησιμοποιώντας το «μότο» της δημοφιλούς σειράς.

Ο Τίμερμανς επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει να λειτουργήσει η συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και ΕΕ, ώστε να επιστρέφουν πρόσφυγες στην Τουρκία. «Αλλά το κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η στήριξη που προσφέρουμε, ως Ευρωπαίοι, δεν μένει ξεκρέμαστη, αλλά μεταφράζεται σε εφαρμογή των μέτρων στα ελληνικά νησιά τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε.

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ