Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα γκρίζα σημεία της Κεντροαριστεράς

Τα ερωτήματα, τα διλήμματα, τα προβλήματα και οι αναγνώσεις των πρόσφατων εκλογών

Σε στάση αναμονής βρίσκονται όλοι για το επόμενο βήμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει και διά της ψήφου πια τον πρώτο λόγο. Πολλά είναι τα ερωτήματα, τα διλήμματα, τα προβλήματα και οι αναγνώσεις της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας. Το βασικότερο όμως δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον.

Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει επιβεβαιωθεί από την κοινή γνώμη και να κερδίζει από το ρίσκο να θέσει σε δοκιμασία την πρωτοκαθεδρία της, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες, αλλά και κοινωνικές δυνάμεις που προσβλέπουν στις εξελίξεις γύρω από την Κεντροαριστερά, αναμένουν τα επόμενα βήματά της.

Μπορεί να μην έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τις εκλογές και την καθαρή νίκη της Γεννηματά, υπάρχουν ωστόσο πολλοί που ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Μάλιστα υπάρχουν στελέχη γύρω από την πάλαι ποτέ βενιζελική Μεταρρύθμιση που οικτίρουν όλους όσοι προτίμησαν την αποχή τη δεύτερη Κυριακή, κόβοντας τον δρόμο στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Έτσι, μέσα στην ευφορία των στιγμών, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πολλά τα γκρίζα σημεία στον ορίζοντα που είτε θα κατορθώσουν να τα διαλύσουν είτε θα προκαλέσουν την τέλεια καταιγίδα. Πολλά λοιπόν τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από τη νικήτρια των εκλογών…

Θα καταφέρει να διαλύσει ένα ανεπίσημο και εν πολλοίς ευκαιριακό μέτωπο που επιχειρήθηκε να στηθεί τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και στελεχών γύρω από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη, με στόχο την απάντηση σε ενδεχόμενη ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ;

Όσοι κινήθηκαν παρασκηνιακά για την ισχυροποίηση του Ανδρουλάκη επιθυμούσαν στην ουσία να ακυρώσουν την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί «το παλιό» και λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση δυνάμεων που δυσφορούν από αυτή την πρωτοκαθεδρία.

Από μια απλή μελέτη των στοιχείων που βγαίνουν από τις κάλπες ανά την Ελλάδα προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψήφων του Καμίνη και του Θεοδωράκη κατευθύνθηκε προς τον Ανδρουλάκη, με αντιπασοκικά – κυρίως – κίνητρα και με την προσδοκία για ένα εντελώς νέο κόμμα. Η Γεννηματά στα μάτια όλων αυτών των ψηφοφόρων σηματοδοτεί το παλιό κλασικό ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς το επόμενο ερώτημα είναι αν η Γεννηματά θα προλάβει τις εξελίξεις και θα βρεθεί ένα βήμα μπροστά αιφνιδιάζοντας, όπως έκανε έως τώρα, και παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη που θα ξεπερνά δισταγμούς, αμφισβητήσεις και θα φέρνει την ελπίδα ενός νέου φορέα που θα μπορέσει να αποκτήσει δυναμική.

Οι συνεργάτες της συνιστούν υπομονή, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να μείνει με «σταυρωμένα χέρια», αλλά θα αξιοποιήσει τη δύναμη της λαϊκής ψήφου για να διευρύνει το έρεισμα του χώρου δίνοντας ελπίδα και προοπτική.

«Μου αρέσει να προχωρώ αποφασιστικά, αλλά όχι βιαστικά. Θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος για τη μετεξέλιξη όλων των κομμάτων. Ο νέος φορέας θα έχει μέλη, οργανώσεις, δικά του όργανα και ηγεσία. Όσο θα εξελίσσεται αυτή η διαδικασία, όσο θα δυναμώνουν οι δεσμοί εμπιστοσύνης, όσο θα προχωράει η ώσμωση, τα κόμματα εκ των πραγμάτων θα κάνουν ένα βήμα πίσω. Όμως τα κόμματα – και το ΠΑΣΟΚ είναι από αυτά που σφράγισαν την πορεία αυτού του τόπου – ούτε δημιουργούνται ούτε διαλύονται με διατάγματα και ερήμην των μελών τους. Θα είναι μια παράλληλη διαδικασία, όπου βέβαια το κέντρο βάρους συνεχώς θα μετατίθεται στον νέο, ενιαίο φορέα», είπε η ίδια μιλώντας στο Θέμα FM τη Δευτέρα.

Συνέδριο και τάιμινγκ

Η σοφή διαχείριση του πολιτικού τάιμινγκ είναι ένα ακόμη ερώτημα που αφορά τις κινήσεις της Γεννηματά, αφού πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι πρέπει να βρει τη χρυσή ισορροπία μεταξύ των γρήγορων και αποφασιστικών κινήσεων και των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται για να μην διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία εντός του νέου φορέα.

Όλα δείχνουν ότι το συνέδριο για τη δημιουργία του νέου φορέα θα διεξαχθεί εντός της άνοιξης. Αν καθυστερήσει λόγω διαδικαστικών εμπλοκών, πολλοί επισημαίνουν ότι κινδυνεύει το εγχείρημα να μείνει στη μέση, ενώ, αν επισπευσθούν οι διαδικασίες, μπορεί να μην αντέξουν την πίεση τα συνεργαζόμενα μέρη. Οι χειρισμοί λοιπόν είναι το κλειδί.

Η ψηφισμένη πια πρόεδρος θα κατορθώσει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις που η θέση της, η πολιτική της καταγωγή, ο πολιτικός της λόγος και το κόμμα της σηματοδοτούν;

Πολλοί αμφισβήτησαν προεκλογικά τη δυνατότητά της να εκφράσει το νέο, να ξεπεράσει την «πασοκική» επιρροή και να ανοιχτεί στον χώρο μεταξύ Κεντροδεξιάς και Αριστεράς. Μάλιστα υποψήφιοι όπως ο Γ. Μανιάτης είπαν ευθέως ότι έχει κλείσει τον κύκλο της, ενώ συνεργάτες του Ανδρουλάκη την κατηγόρησαν για ξύλινο λόγο.

Οι αιτιάσεις τέτοιου τύπου είναι πολλές και η Γεννηματά γνωρίζει ότι την περιμένουν στην επόμενη γωνία. Και το ζήτημα δεν είναι να πείσει τους συνοδοιπόρους της – που μια πολιτική ιδιοτέλεια την έχουν… – όσο να πειστεί η κοινωνία πως μπορεί να εξελίσσεται, να αφήνει πίσω της τα βαρίδια και ότι τα όνειρά της είναι πιο δυνατά από το παρελθόν.

♦ Πώς θα γίνει αυτό χωρίς να προδώσει την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, τη σκληροπυρηνική βάση του κόμματος που τη στήριξε στη μάχη αυτή;

♦ Πώς θα μετακινηθεί προκειμένου να εκφράσει όλους όσοι απογοητευμένοι απείχαν από τον δεύτερο γύρο χωρίς να προδώσει τα λαϊκά προάστια της Αττικής που την προτίμησαν μαζικά, για να πείσει με έργα και λόγια το Ψυχικό και την Εκάλη που στράφηκαν δυναμικά στον αντίπαλό της;

Συνεργάτες της επισημαίνουν ότι ο πολιτικός «αέρας» σταδιακά μπορεί να σαρώσει επιφυλάξεις και αμφιβολίες. Μια πρώτη πάντως δοκιμή θα είναι το αν τελικά η ίδια θα αποδεχθεί να εντάξει στο επιτελείο της στελέχη από την πλευρά Καμίνη, του Ποταμιού, που τη στήριξαν στον δεύτερο γύρο, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και από την πλευρά Ανδρουλάκη, όπως της προτείνουν.

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη της καταλογίζουν ότι δεν βρήκε μια λέξη συμπάθειας να πει για την επίδοσή του στον δεύτερο γύρο, πόσο μάλλον να επιχειρήσει πολιτικό και οργανωτικό άνοιγμα. Είναι κι αυτό λοιπόν ένα στοίχημα που θα κριθεί εν καιρώ.

Εν όψει συνεδρίου

Πληροφορίες από το επιτελείο της επισημαίνουν ότι, ύστερα από αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης, στις προτεραιότητες της Γεννηματά περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κεντρικού οργάνου που θα περιλαμβάνει τους υποψηφίους, αλλά και όλα τα κόμματα και τις κινήσεις στις οποίες συμμετείχαν στις εκλογές, ώστε να αναλάβει την καθοδήγηση στις διαδικασίες ενοποίησης.

Θα ανακοινωθεί ακόμη η συγκρότηση μιας ευρείας οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου με στόχο να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα διαδικαστικά προβλήματα, αλλά και να προσφέρει στην εκπόνηση θέσεων, καταστατικών αρχών και προγραμματικών πολιτικών δεσμεύσεων. Το όργανο θα έχει και την ευθύνη καθορισμού των όρων και του τρόπου του με τον οποίο θα διεξαχθεί ο προσυνεδριακός διάλογος, που αναμένεται να έχει πολλές καινοτομίες, με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ερωτηματολόγια και άλλους τρόπους συμμετοχής που θα φέρει τον νέο φορέα στη ψηφιακή εποχή.

Η αποχή των νέων από τις διαδικασίες είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη Χαριλάου Τρικούπη, γι’ αυτό θα αναζητηθεί η συμβολή όλων με ιδέες και προτάσεις, ώστε να εμπλακούν πιο ενεργά στην κατάθεση προτάσεων και ιδεών. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος, με τον εντυπωσιακό τρόπο που χειρίστηκε τη διαδικασία εκλογής, κέρδισε επάξια σημαντικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις του φορέα. Πολλοί δεν αποκλείουν να προταθεί και ως πρόεδρος του ιδρυτικού συνεδρίου, ενώ θα μετάσχουν και τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, που συνέβαλε με τον τρόπο δουλειάς της στο να υπάρξουν συνεννόηση και κατευνασμός των παθών.

Οι κινήσεις των παικτών

Την ίδια ώρα ο Καμίνης συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τη δημιουργία μιας συνιστώσας εντός του νέου φορέα, που θα έχει μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό πρόσημο και θα αγκαλιάζει στελέχη από το πάλαι ποτέ σημιτικό στρατόπεδο, τα οποία έχουν μείνει χωρίς αναφορά.

Ο Θεοδωράκης από την πλευρά του έχει να

ξεπεράσει πολλά εμπόδια, αφού είναι δεδομένο ότι αρκετά στελέχη και βουλευτές διαφωνούν πλήρως με την εκλογή της Γεννηματά και φαίνεται να ακολουθούν την πορεία κάποιων ψηφοφόρων που στρέφονται προς τη Νέα Δημοκρατία, αφού έχουν νεοφιλελεύθερο πρόσημο και αρνούνται την όλη διαδικασία. Η πιθανή εκλογή του Σταύρου στην ηγεσία του νέου φορέα διατηρούσε μια επίφαση ενότητας στον χώρο, αλλά η απογοήτευση που σκόρπισε η επίδοσή του προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς.

Ο Θεοδωράκης έχει αποδεχτεί την πρόταση για τη διεξαγωγή συνεδρίου, όπου θέλει και να πιστοποιήσει τη δέσμευσή του να παραμείνει το Ποτάμι στις διαδικασίες δημιουργίας του νέου φορέα και εκεί να λυθούν και όλες οι ενστάσεις. Στο μεταξύ δεν αποκλείεται και κάποια στελέχη πρώτης γραμμής να αποστασιοποιηθούν αντιδρώντας στην πορεία ομογενοποίησης. Πάντως προς το παρόν στη συνεργασία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν φαίνεται να δημιουργούνται προβλήματα με βάση και τη συνεννόηση της Δευτέρας, οπότε συζητήθηκε το κοινωνικό μέρισμα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ο τρόπος που θα αντιδράσει ο Ανδρουλάκης. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την πορεία στη διαδικασία εκλογής αρχηγού, αφού μέσα από μια ήπια προεκλογική εκστρατεία κατόρθωσε να κοντράρει στα ίσα τη Γεννηματά και να φτάσει σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό ψήφων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κινείται ως «νούμερο δύο» στον νέο φορέα, ωστόσο είναι ένας κρίσιμος πόλος γύρω από τον οποίο έχουν συσπειρωθεί όλες οι βενιζελικές δυνάμεις και το πρώτο σοβαρό κρας τεστ για τις προθέσεις του θα διαφανούν στην προσυνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να ξεκινήσει, αν τηρηθεί η συμφωνία το έκτακτο συνέδριο να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...