Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπορεί η διατροφή να περιορίσει τα συμπτώματα του αυτισμού;

Μπορεί η διατροφή να περιορίσει τα συμπτώματα του αυτισμού;

ΝΑΤΑΛΙΑ ΝΤΕΛΙΚΟΥ ΜΠΕΝΕΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Ο αυτισμός είναι μια δια βίου νευρολογική διαταραχή του εγκεφάλου που περιορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνήσει και να συσχετιστεί με άλλους ανθρώπους.

Εμφανίζεται πρώτη φορά στα μικρά παιδιά, με το φάσμα του να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν εξαιρετικές ικανότητες, ενώ άλλα να αγωνίζονται ακόμα και να μιλήσουν.

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού επηρεάζουν περίπου 1 στα 88 παιδιά των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC, Autism Spectrum Disorder Prevalence, 2008) με τα αγόρια να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα (1 στα 54) από τα κορίτσια (1 στα 252).

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαμάχη σχετικά με το αν η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων του αυτισμού είναι πραγματική ή είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ευαισθητοποίησης αλλά και της βελτίωσης της διαγνωστικής κλίμακας, παραμένει σαφές ότι ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που παράγει σημαντικές προκλήσεις για τις οικογένειες των αυτιστικών ατόμων και την κοινωνία γενικότερα.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία ή γνωστή θεραπεία.

Η διάγνωση του αυτισμού γίνεται συνήθως πριν την ηλικία των 3 χρόνων και χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καθυστέρηση της ομιλίας και της γλωσσικής ανάπτυξης και περιοριστικές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύσσονται κανονικά μέχρι 18-24 μηνών και στη συνέχεια να σταματήσουν ή να χάσουν τις δεξιότητες τους.

Επειδή δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία, δίνεται έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό και την παρέμβαση, με στόχο τη μεγιστοποίηση της ποιότητας ζωής για τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Αυτισμός και διατροφή

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν ασυνήθιστα διατροφικά μοντέλα και μία μελέτη έδειξε ότι η χαμηλή όρεξη, το μικρό εύρος των προτιμώμενων τροφίμων και οιπεπτικές διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος ήταν σημαντικά πιο συχνά στην αυτιστική ομάδα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά. Τα πεπτικά προβλήματα είναι κοινά σε παιδιά με αυτισμό και περίπου το 30% μπορεί να καταναλώσει μη εδώδιμα είδη (πχ χαρτί).

Για τη μείωση των συμπτωμάτων του αυτισμού στα παιδιά, χρησιμοποιούνται συχνά ειδικές δίαιτες όπως η δίαιτα χωρίς γλουτένη (που βρίσκεται στο σιτάρι) και η δίαιτα χωρίς καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) αλλά και άλλες αλλαγές στη διατροφή, όπως η χρήση συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων βιταμίνης Β6 και μαγνησίου. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή μειώνουν τα συμπτώματα του αυτισμού.
Δίαιτα χωρίς γλουτένη/καζεΐνη

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη/καζεΐνη είναι μία από τις πολλές εναλλακτικές θεραπείες για τα παιδιά με αυτισμό. Με αυτήν την περιοριστικού τύπου διατροφή, όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) και καζεΐνη (που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα) αφαιρούνται από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.

Τον τελευταίο καιρό, η δημοτικότητα της έχει αυξηθεί καθώς πολλοί γονείς αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού στο παιδί με αυτό το διατροφικό σχήμα. Ανάμεσα στα οφέλη που αναφέρονται είναι οι βελτιώσεις στην ομιλία και τη συμπεριφορά.

Λίγη έρευνα έχει γίνει, όμως, στην δίαιτα χωρίς γλουτένη/ καζεΐνη στον αυτισμό. Το 2010, μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για τη χρήση της δίαιτας χωρίς καζεΐνη και γλουτένη δεν βρήκε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία με σαφές όφελος. Ωστόσο, ήταν μια σχετικά μικρής έκτασης μελέτη. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει σαφή απάντηση αν αυτή η δίαιτα λειτουργεί πραγματικά και βελτιώνει τα συμπτώματα των παιδιών με αυτισμό.

Για παράδειγμα, η βελτίωση αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα δίαιτα αντικαθιστά τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος με πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως ολόκληρους κόκκους ρυζιού, φρούτα και λαχανικά. Είναι σημαντικό λοιπόν σημαντικό να εξεταστούν αυτοί οι παράμετροι γιατί μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης/ καζεΐνης απαιτεί σκληρή δουλειά και μπορεί να είναι δαπανηρή.

Πώς λειτουργεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη/καζεΐνη στον αυτισμό;

Το όφελος μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης/ καζεΐνης βασίζεται στη θεωρία ότι τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να έχουν αλλεργία ή υψηλή ευαισθησία σε τροφές που περιέχουν γλουτένη ή καζεΐνη. Παιδιά με αυτισμό, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, μεταβολίζουν τα πεπτίδια των πρωτεϊνών των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη και καζεΐνη διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους.

Εικάζεται λοιπόν ότι αυτή η διαφορά στη μεταβολική διαδικασία μπορεί να επιδεινώσει τα αυτιστικά συμπτώματα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει αυτές τις πρωτεΐνες, ως ψευτο-οπιούχα όπως τα χημικά προϊόντα. Η αντίδραση σε αυτές τις χημικές ουσίες, πιστεύεται ότι, οδηγεί ένα παιδί να ενεργήσει με έναν ορισμένο τρόπο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει μη φυσιολογικά επίπεδα των πεπτιδίων σε σωματικά υγρά ατόμων με συμπτώματα του αυτισμού.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και καζεΐνη συμβάλλουν σημαντικά στο φάσμα των διαταραχών του αυτισμού και πρέπει να περιοριστούν από τη διατροφή. Σε καλά οργανωμένες μελέτες, το 80 %των ασθενών με κάποια διαταραχή του αυτισμού βελτιώθηκε μετά τον αυστηρό διαιτητικό αποκλεισμό αυτών των ουσιών.

Αναφέρεται επίσης σε μελέτη ότι 13 στους 15 αυτιστικούς ασθενείς έδειξαν βελτίωση της συμπεριφοράς μετά από τον περιορισμό της καζεΐνης και της γλουτένης για ένα έτος. Η ιδέα πίσω από τη χρήση της δίαιτας είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της κοινωνικής και γνωστικής συμπεριφοράς και της ομιλίας.
Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους σπόρους αρκετών δημητριακών, όπως κριθάρι, σίκαλη και σιτάρι. Ένας τεράστιος αριθμός τροφίμων περιέχουν γλουτένη. Σε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, απαγορεύεται το κοινό ψωμί και τα προϊόντα δημητριακών. Γλουτένη παρέχει τη δομή/σύνδεση στα ψημένα προϊόντα.

Αν και είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η γλουτένη, πολλά καταστήματα, ιδίως τα βιολογικά καταστήματα τροφίμων, παρέχουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί στα τηγανισμένα τρόφιμα που αλευρώνονται, ακόμη και στα καλλυντικά. Ακόμα, είναι σημαντικό να διαβάζονται τις ετικέτεςτων τροφίμων για εντοπισμό πρόσθετων τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.
Μπορείτε να δείτε και Μύθοι και αλήθειες για τη γλουτένη
Όμως Ακατάλληλη για τους υγιείς η διατροφή χωρίς γλουτένη;
Ποια τρόφιμα περιέχουν καζεΐνη;

Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη. Ακόμη και στα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη μπορεί να περιέχεται καζεΐνη. Επειδή πολλά προϊόντα σόγιαςκαι γαλακτοκομικά προϊόντα απομίμησης περιέχουν επίσης καζεΐνη, είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες σε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς καζεΐνη.
Εν τέλει, όσοι ενδιαφερόμαστε για την υγιεία μας, επιβάλλεται να διαβάζουμε τις ετικέτες τβν προϊόντων που καταναλώνουμε, ώστε να γλυτώνουμε από τις… κακοτοπιές: Διάβασε τις ετικέτες. Μάθε να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα με χημικά

Επειδή η δίαιτα ελεύθερης καζεΐνης στον αυτισμό περιορίζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η δίαιτα του παιδιού έχει άλλες καλές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D. Και τα δύο είναι απαραίτητα για γερά κόκαλακαι δόντια. Συζητήστε με το γιατρό του παιδιού σας για τα εμπλουτισμένα τρόφιμα ή / και συμπληρώματα για να αποφευχθούν τυχόν διατροφικές ελλείψεις.
Οι 13 πηγές ασβεστίου που μας εκπλήσσουν
Τροφές με βιταμίνη D: Οι 7 καλλίτερες διατροφικές πηγές

Αν και υπάρχει κάποια επιστημονική αξία στη διατροφή ελεύθερης γλουτένης/ καζεΐνης παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας δίαιτας στον αυτισμό δεν έχει υποστηριχθεί από την ιατρική έρευνα. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση των πρόσφατων και παλαιότερων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για να συμπεράνουμε αν αυτή η διατροφή είναι χρήσιμη ή όχι.

«Τροφή»: Να μην ξεχνάμε όμως πως τα τρόφιμα με γλουτένη π.χ. το σιτάρι, δεν είναι πλέον αυτό που θα έπρεπε ή έστω αυτό που ήταν κάποτε: Η κοιλίτσα του σιταριού και η δραματική τροποποίηση μιας υγιεινής τροφής
Το ίδιο ισχύει και για το γάλα και τα παράγωγά του: Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυτισμός

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου και πιστεύεται πως είναι σε θέση να μεταβάλλουν την αναπτυξιακή πορεία γεγονός που συνδέεται με τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Ολοένα και περισσότερες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι ελλείψεις ή ανισορροπίες των λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλουν σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής συγκέντρωσης, της υπερκινητικότητας, της δυσλεξίας, της δυσπραξίας, καθώς και στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων ήταν σημαντικά χαμηλά σε παιδιά με αυτιστικές διαταραχές.
Αναλυτικότερα: Καταστροφή της υγείας, η δυσαναλογία Ω 3 και Ω6 λιπαρών

Αρκετές μικρές μελέτες συμπέραναν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται τον αυτισμό όπως η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και η υπερκινητικότητα, καθώς και τη βελτίωση της κοινωνικοποίησης και ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της επιθετικότητας και της παρορμητικότητας.

Ο πιθανός μηχανισμός των ω-3 μπορεί να είναι η βελτίωση της παραγωγής και της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης του εγκεφάλου. Οι γονείς παιδιών με αυτισμό που λάμβαναν συμπληρώματα και διατροφή πλούσια σε ω-3 ανέφεραν βελτίωση στη γενική υγεία, στις συνήθειες του ύπνου, στις γνωστικές και κινητικές δεξιότητες, τη συγκέντρωση, την επαφή με τα μάτια και της κοινωνικότητας, καθώς και μειώσεις στην ευερεθιστότητα, την επιθετικότητα και την υπερκινητικότητα.
Ναι, διότι τα ωμέγα 3 είναι Ο μεγάλος σύμμαχος της υγείας

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ω-3 λιπαρών οξέων και απαιτείται περαιτέρω μελέτη ώστε να γίνουν αξιόπιστες συστάσεις.
Αυτισμός και θηλασμός

Η μεταγεννητική ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου απαιτεί μια σειρά λιπαρών οξέων και το περιεχόμενο του ανθρώπινου γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο στις αλλαγές της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Μέχρι την ηλικία των 3, ο εγκέφαλος ενός αυτιστικού παιδιού υποβάλλεται σε μια έκρηξη ανάπτυξης και είναι μεγαλύτερη από εκείνη ενός μη- αυτιστικού παιδιού στην ίδια ηλικία.

Έχει προταθεί ότι η σίτιση μέσω θηλασμού μπορεί να προστατεύσει τα βρέφη από τον αυτισμό. Ερευνητές μελετώντας τον απογαλακτισμό σε 145 αυτιστικά βρέφη σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου 224 μη-αυτιστικών παιδιών, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου θήλασαν για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι τα αυτιστικά βρέφη.

Αν και δεν έχει αποδειχτεί αν το μητρικό γάλα μειώνει άμεσα τον κίνδυνο για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ωστόσο, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη σίτιση με φόρμουλες γάλακτος από τη γέννηση ή της πρόωρης διακοπής του θηλασμού και της ανάπτυξης αυτισμού.
«Τροφή»: Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε και πως,
από την μία, το ανθρώπινο μητρικό γάλα εμπεριέχει ΚΑΙ ωμέγα 3, τα οποία με την σειρά τους έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος: Ω 3 λιπαρά οξέα-Μητρικό γάλα-Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος
και από την άλλη τα ωμέγα 3 έχουν θετική δράση ΚΑΙ στο πεπτικό (το οποίο συνδέεται με τις παραπάνω αναφερόμενες δυσανεξίες): Μικροβίωμα και Ω 3, το κλειδί για την υγεία του εντέρου. Και αν θέλουμε να πάμε και ένα βήμα πιο πέρα, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε την άρρηκτη σχέση εγκέφαλου-εντέρου: Πάνω από 50 ασθένειες οφείλονται στην κακή συνεννόηση των «δύο εγκεφάλων» μας

Διαθέτω Ωμέγα 3 σε συμπλήρωμα διατροφής {το καλύτερο Ω3 που είναι το EPA και DHA και λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, με όλα του τα οφέλη στο ΑΚΈΡΑΙΟ. Είναι σημαντική η επιλογή του κατάλληλου ω 3 Συμπληρώματος καθώς, τα συμπληρώματα ω3 ποικίλλουν ευρέως στη μοριακή τους δομή, βιοδιαθεσιμότητα, καθαρότητα και φρεσκάδα (προσμείξεις, γεύση), τρόπο επεξεργασίας.

Επίσης, για όσους ΔΕΝ καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, διαθέτω Ωμέγα 3 από ΛΙΝΑΡΌΣΠΟΡΟ! Το οποίο περιέχει: άλφα-λινολενικό οξύ, λινελαϊκό οξύ και ελαϊκό οξύ.

Όσοι ενδιαφέρεστε, παρακαλώ επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com
Αναφορές:

Κοινοτική έκθεση από το δίκτυο παρακολούθησης του αυτισμού και της αναπτυξιακής αναπηρίας (ADDM) http://www.cdc.gov/ncbddd/autism/documents/ADDM-2012- Community-Report.pdf
Hsu CL , Lin CY , Chen CL , Wang CM , Wong ΜΚ . Οι επιπτώσεις μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη και καζεΐνη σε παιδιά με αυτισμό: μια αναφορά περίπτωσης. Chang Gung Med J. 2009 Jul-Aug · 32 (4): 459-65.
http://www.autismspeaks.org/what-autism/treatment/complementary-treatments-autism
Αυτισμός Δίαιτες και Διατροφή. Παροχή παροχών υγείας για πολλά παιδιά με ASD
Potts Μ, Bellows Β. Αυτισμός και δίαιτα J. Epidemiol. Κοινοτική Υγεία 2006 · 60 · 375-
Γέροντα HJ. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη, χωρίς καζεΐνη στον αυτισμό: Μια επισκόπηση με κλινικές επιπτώσεις Διατροφή στην κλινική πρακτική / Τόμ. 23, Νο. 6, Δεκέμβριος 2008
Amminger GP , Berger GE , Schäfer MR , Klier C , Friedrich ΜΗ , Feucht Μ . Συμπλήρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε παιδιά με αυτισμό: μια διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο πιλοτική μελέτη. Biol Psychiatry . 2007 Feb 15 · 61 (4): 551-3.

genenutrition.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ