Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ας αναβιώσουμε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μέχρι να επιτύχουμε τον επαναπατρισμό των αγώνων στη γενέτειρά τους

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Μέσα στην καταχνιά και τη μιζέρια που βασανίζει την κοινωνία μας, μια αχνή αχτίδα θάρρους και ελπίδας προσέδωσε η προχθεσινή εκπομπή «στη μηχανή του χρόνου» του Χρίστου Βασιλόπουλου, στην οποία παρουσίασε την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν μια λίαν ενδιαφέρουσα εκπομπή η οποία παρουσίασε ανάγλυφα το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την ανωτερότητα των Ελλήνων. Όλοι γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων, ότι όταν διεξαγόταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εφαρμοζόταν ο θεσμός της «εκεχειρίας». Σταματούσε δηλαδή κάθε εχθρική πράξη, σταματούσε ο πόλεμος. Χαρακτηριστικό είναι ο διάλογος ενός στρατηγού του Ξέρξη, όταν ετοιμαζόταν να περάσει από τις Θερμοπύλες, που έμαθε ότι οι Έλληνες σταματούν τον πόλεμο κατά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων, είπε στον Ξέρξη. «Ήρθαμε να πολεμήσουμε, αυτούς που βάζουν την αρετή, πάνω από την ζωή τους!». 

 
Μια από τις μεγάλες μου απορίες, είναι με ποιο δικαίωμα οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες διοικούνται και διεξάγονται με κανόνες και αποφάσεις, ερήμην και εν αγνοία της Ελλάδος, τη στιγμή κατά την οποία η γενέτειρά τους είναι η Ελλάδα. Χρήσιμο είναι ένα σύντομο ιστορικό. Ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν(γαλλικά:Pierre Frédy, Baron de Coubertin), ένας μεγάλος φιλέλληνας, Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός, που ασχολιόταν πολύ με τον αθλητισμό, διότι πίστευε ότι η αθλητική παιδεία ήταν σημαντικό μέρος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας νέων ανθρώπων, ακριβώς όπως και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, το 1887 μαζί με άλλους ίδρυσε στη Γαλλία την Ένωση Γαλλικών Αθλητικών Συλλόγων (Union des Sociétés Françaises deSports Athlétiques) στην οποία εκλέχτηκε γενικός γραμματέας το 1892. Από αυτή τη θέση άρχισε να προωθεί την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι μετά τον θάνατό του, κατόπιν επιθυμίας του, η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και τάφηκε σε επιτύμβια στήλη που φέρει την ονομασία Μνημείο Ντε Κουμπερτέν.

Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι που έγινε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουνίου, το 1894 παρουσίασε τις ιδέες του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον Μακεδόνα Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι.

Με ποιο άραγε δικαίωμα συστήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ερήμην της Ελλάδος και πως αποφάσισε να αρνηθεί το αίτημα της Ελλάδος για μόνιμη διεξαγωγή στη χώρα μας; Δόλωμα ήταν να ορίσουν τον Έλληνα καλόπιστο αθλητάνθρωπο Δημήτριο Βικέλα, Πρόεδρο των αγώνων της Αθήνας; Μια αληθοφανής εξήγηση είναι ότι αιφνιδίασαν τότε την πολλαπλώς αδύναμη Ελλάδα, η οποία είχε πρόσφατα πτωχεύσει, αλλά και είχε χάσει έναν πόλεμο με την Τουρκία. Όσο φιλέλληνας και αν ήταν ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ήταν και βαρόνος, άρα είχε έμφυτη την έπαρση και αλαζονεία, για να αποφασίζει εκείνος, αγνοώντας κάθε άλλο αρμόδιο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Ακόμη δυστυχώς η Ελλάδα δέχεται και αποδέχεται τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες να τις εκτελούν άλλοι όπως οι ίδιοι επιθυμούν και να τους εκμεταλλεύεται η Διεθνής Ολυμπιακή Χούντα, χρηματιζόμενοι ακόμη και για να εκτελεστούν εδώ ή εκεί, οι δε νικητές να γίνονται πλούσιοι με τον έναν ή το άλλον τρόπο, σε σύγκριση με τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αγωνιζόταν για τον «κότινο», ένα μικρό κλαδί αγριελιάς. 


Όσα χρόνια όμως και αν έχουν περάσει, το δικαίωμα της Ελλάδος να διεκδικεί το όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων και να απαγορεύσει να χρησιμοποιείται από την σφετερίζουσα τον τίτλο ΔΟΕ, το όνομά τους, είναι νόμιμο και ηθικό. Αντί λοιπόν να απαιτήσουμε, ακόμη και καταφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο, να μας επιστρέψουν το όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, καταγγέλλοντάς τους ως σφετεριστές, συνεχίζουμε να τους υπηρετούμε, παρέχοντας την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αδιαμαρτύρητα και να μας δίδουν ένα ξεροκόμματο, με το να παρελαύνει η Ελληνική Ομάδα πρώτη κατά την έναρξη των αγώνων. Μας αγνοούν και μας περιφρονούν, να μην εγκρίνουν τη διεξαγωγή τους στην Ελλάδα με την εκατονταετηρίδα από την αναβίωσή τους, που ζητήσαμε με ένταση και τόσο ελπίζαμε να μας σεβαστούν, τουλάχιστον. Ντροπή τους, αν όχι και δική μας. Ας συνέλθει μια ευρεία επιτροπή διεκδίκησης του ονόματος των Ολυμπιακών Αγώνων, προεξάρχουσας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και όλου του αθλητικού κόσμου και με την στήριξη σύσσωμων των πολιτικών κομμάτων, εκτός αν το ελληνικό κράτος, διότι ως κυβέρνηση καμία δεν διανοήθηκε διαφορετικά μέχρις ώρας, δεν το πιστεύει ή το θεωρεί δευτερεύουσας αξίας θέμα. Μια συμβιβαστική λύση θα ήταν να συμφωνηθεί ότι κάθε τρεις Ολυμπιάδες, η μία θα γίνεται στην Ελλάδα. Δηλαδή μετά δύο Ολυμπιάδες, η Τρίτη θα γίνεται στην Ελλάδα, έτσι ώστε με μόνιμες εγκαταστάσεις, να μην χρειάζονται σημαντικά επί πλέον έξοδα.

Στο μεταξύ, μπορούμε από τη μεριά μας, να αναβιώσουμε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και δη στον ίδιο χώρο της Ολυμπίας όπου διεξαγόταν μέχρι το 393 μ.χ. που τους κατάργησε ο περιβόητος αυτοκράτορας Θεοδόσιος, κατόπιν αιτήματος της εκκλησίας, στην οποία υπάκουε τυφλά για να τον ανακηρύξουν άγιο, αν και ήταν όπως γνωρίζουμε, από τους στυγερότερους εγκληματίες, διότι λέει, οι Ολυμπιακοί θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή. Δυστυχώς δεν είναι η μόνη φορά που οι λειτουργοί του χριστιανισμού παρεκτρέπονται και δημιουργούν αμφιβολίες για την διδαχή του Ιησού. Οι αγώνες αυτοί να είναι διεθνείς και να περιλαμβάνουν τα ίδια εκείνα αγωνίσματα της αρχαίας εποχής και ως διεθνείς, να δύναται να λαμβάνουν μέρος αθλητές από όλο τον κόσμο. Είναι βέβαιο ότι θα τύχουν μεγάλης υποδοχής, όπως γίνεται με τον Μαραθώνιο που διεξάγεται στην αρχική του διαδρομή, με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών από όλον τον κόσμο. Την αναστύλωση των χώρων της αρχαίας Ολυμπίας, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, αν όχι να ζητήσουμε την, τιμής ένεκεν, αναστύλωση της ευρύτερης περιοχής, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νίκος Αναγνωστάτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ