Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα… παράσημα Στουρνάρα και οι επεμβάσεις του Ντράγκι

Του Μανώλη Κοττάκη

Εμμονές με πρόσωπα δεν έχω. Αξιολογώ κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής πορείας μου πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, αξιωματούχους στη βάση πραγματικών γεγονότων με επιχειρήματα, και όχι με χαρακτηρισμούς και κοσμητικά επίθετα.

Σπανίως, το ξέρετε όσοι με διαβάζετε καιρό, προσφεύγω σε αυτά. Ωστόσο, επιτρέψτε μου, αγαπητοί αναγνώστες, να σταθώ σήμερα εκ νέου στην περίπτωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μου προκαλούν κατάπληξη οι χειρισμοί του -κυρίως η έλλειψη ψυχραιμίας του- όταν του ασκείται ισχυρή και τεκμηριωμένη κριτική.

Την επομένη κάθε τεκμηριωμένης αποκάλυψης από την εφημερίδα μας συμβαίνουν δύο τινά: Ή μεθοδεύεται κάποιας μορφής δημόσια στήριξή του από τον προϊστάμενό του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (προκειμένου να λάβουν το μήνυμα ότι ο κύριος διοικητής χαίρει της εμπιστοσύνης του αφεντικού του) ή αίφνης παρουσιάζεται κάποιο δημοσίευμα στήριξής του σε εφημερίδες του γερμανικού κατεστημένου, όπως η «Handelsblatt» προχθές. Αν και μπορώ να υποθέσω βασίμως, δεν γνωρίζω ποιο αόρατο χέρι θέτει σε κίνηση τους μηχανισμούς στήριξης. Ωστόσο για ένα είμαι βέβαιος: Ποια εικόνα παράγεται για τον κύριο διοικητή. Πρόκειται για την εικόνα του πιτσιρικά ο οποίος δεν τα βγάζει πέρα στον καβγά με τους συνομηλίκους του και τρέχει πανικόβλητος για προστασία στην αγκαλιά του… κηδεμόνα του. Μα καλά, διερωτώμαι: Δεν μπορεί να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του ο κύριος διοικητής;

Θα απαντήσει, επιτέλους, γιατί δεν ήθελε την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές και την υπονόμευσε με δηλώσεις του; Θα απαντήσει για το τι δουλειά είχε ο επόπτης των τραπεζών σε οικίες πρώην πρωθυπουργών, προκειμένου να συζητήσει με πολιτικούς αρχηγούς ρύθμιση «κόκκινων» δανείων;


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Θα απαντήσει πώς συνάδει με τον ρόλο του η παρουσία του σε κομματικές συνάξεις με αντικείμενο την ηγεσία της Κεντροαριστεράς; Θα απαντήσει γιατί συνεργάτης του «σπινάριζε» με sms σε μέσα ενημέρωσης στοιχεία από απόρρητα πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, ως μη όφειλε; (Αν παρατήρησα σωστά, το όνομά του είναι μεταξύ των συνεργατών νεοεκδοθείσας εφημερίδας! Απομακρύνθηκε;).

Εως πότε θα σώζουν τον κύριο διοικητή ο Μάριο Ντράγκι, ο γερμανικός Τύπος και μερικές ελληνικές συνιστώσες του; Να σας πω και κάτι ακόμη; Δεν ξέρω αν ο κύριος διοικητής έπρεπε να είναι υπερήφανος για τις στηρίξεις Ντράγκι.

Ο Ιταλός δήλωσε ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας είναι έμπιστο μέλος της ΕΚΤ που έχει κάνει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα». Στη θέση του θα προτιμούσα να έλεγαν ότι «είναι έμπιστος αξιωματούχος της Ελλάδος που έχει κάνει πολλά για την ΕΚΤ». Αλλά φευ! Το παράσημο του κυρίου Στουρνάρα είναι να θεωρείται έμπιστος ξένων θεσμών, όχι της πατρίδας του.

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ