Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηandelsblatt: Η σκιά του φόβου πάνω από την Αθήνα – Κλιμακώνεται το κύμα βίας

Το κλίμα βίας κλιμακώνεται στην Αθήνα και μετά βίας περνά μία εβδομάδα χωρίς επεισόδια, γράφει η Ηandelsblatt.

Αναρχικοί εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, δολοφόνοι πυροβολούν από μοτοσικλέτες. Η Αθήνα βιώνει ένα κύμα βίας και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορείται ότι η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των πολιτών», επισημαίνει.

Η γερμανική εφημερίδα έκανε εκτενές ρεπορτάζ για τα συχνά επεισόδια στην Αθήνα, με αφορμή την επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα της Δευτέρας. Με την επίθεση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα, κλιμακώνεται το κύμα βίας που έχει ενταθεί στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες.

«Ολοένα περισσότερες ομάδες κουκουλοφόρων αναρχικών κάνουν την πόλη ανασφαλή, σπάνε καταστήματα, καίνε αυτοκίνητα και διώχνουν τους τουρίστες. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης βλέπει μια ”σκια φόβου” πάνω από την πόλη του. Το επίκεντρο των επεισοδίων είναι τα Εξάρχεια. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν κλείσει τα υποκαταστήματά τους εκεί και πολλοί επιχειρηματίες εγκατέλειψαν τα μαγαζιά τους», επισημαίνει η Ηandelsblatt, σημειώνοντας ότι οι αστικές συγκοινωνίες αποφεύγουν την περιοχή μετά την πυρπόληση πολλών λεωφορείων, ενώ υπογραμμίζει ότι οι αναρχικοί και οι έμποροι ναρκωτικών έχουν το πάνω χέρι στα Εξάρχεια.

«Σε μεγάλο βαθμό η αστυνομία έχει αποσυρθεί από την απαγορευμένη ζώνη. Ο αστυνομικός Βασίλης Ντούμας περιγράφει τα Εξάρχεια ως ”γκέτο ανομίας”. ”Αν πάμε εκεί, δεν θα βγούμε ζωντανοί”, δηλώνει».

Εξαπλώνονται τα επεισόδια

Η βία των Εξαρχείων εξαπλώνεται στις γύρω περιοχές του κέντρου της Αθήνας, γράφει η γερμανική εφημερίδα, κάνοντας αναφορά στο περιστατικό με Αυστραλό τουρίστα που ξυλοκοπήθηκε στην Ερμού μπροστά στη σύζυγο και την κόρη του από τέσσερις κουκουλοφόρους. «Μία ημέρα αργότερα, περίπου 150 αναρχικοί έσπασαν τις βιτρίνες πάνω από 40 καταστημάτων στον ίδιο δρόμο και κατέστρεψαν ΑΤΜ».

Κάθε εβδομάδα επεισόδια

Μετά βίας περνά μία εβδομάδα χωρίς επεισόδια στην Αθήνα, γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Μασκοφόροι νεαροί πετούν φλεγόμενα μπουκάλια, πυρπολούν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και φτιάχνουν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους. Πολλοί καταστηματάρχες στο κέντρο δεν μπορούν να ασφαλίσουν πλέον τις επιχειρήσεις τους ή το κάνουν με αστρονομικά ποσά, σύμφωνα με τον Νίκο Κουγιουμτζή, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών».

Η παρέμβαση Βούτση
Κάνοντας αναφορά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον Νίκο Τόσκα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίσταται ανοιχτά σε αριστερούς εξτρεμιστές, ενώ επισημαίνει και το περιστατικό με την εισβολή του Ρουβίκωνα στη Βουλή.

«Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρενέβη τηλεφωνικά και προσωπικά διέταξε την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Μία εντυπωσιακή παρέμβαση στο έργο της αστυνομίας και του εισαγγελέα», γράφει η Handelsblatt.

Η στάση του Τσίπρα

Το δημοσίευμα καταλήγει κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη Βουλή τα στατιστικά για την εγκληματικότητα, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στη δράση των αναρχικών. Και σχολιάζει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή μετά την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ.

«Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον κ. Τόσκα και διέταξε την ”άμεση διαλεύκανση” της υπόθεσης. Πραγματικά, είναι εντυπωσιακό ότι για αυτό απαιτείται εντολή από τον αρχηγό της κυβέρνησης», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ