Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επέτειος Πολυτεχνείου: 7.000 ένοπλοι αστυνομικοί στους δρόμους

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου για το λεγόμενο «Φεστιβάλ Εξέγερσης» από τους αναρχικούς που ανέβαλε την έναρξη του τριήμερου εορτασμού, οι δεκάδες «εισαγόμενοι» αντιεξουσιαστές -κυρίως από τη Γαλλία- και οι δημόσιες εκλύσεις τους για πόλεμο και επανάσταση δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τρομάζει τους αστυνομικούς.
Μπορεί οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο για πρώτη φορά να μην ξεκίνησαν, όμως σε εφαρμογή μπήκαν από σήμερα τα μέτρα της Αστυνομίας  με αποκλεισμούς δρόμων, χιλιάδες αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο, πορείες και φυσικά φόβους για έκτροπα και επεισόδια. Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2017» για τον εορτασμό της 44ης επετείου, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. 
Μέτρα
Φέτος θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα τα μέτρα, για την εφαρμογή των οποίων, την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η πορεία, θα διατεθούν περίπου 7.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.   Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες του εορτασμού θα συμμετάσχουν 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες.
Συγκεκριμένα την ημέρα της μεγάλης πορείας: 
•Θα λαμβάνουν μέτρα 7.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2.000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). 
•Σχεδόν το σύνολο των  δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της «Ζ». Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας. 
•Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία. 
•Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία, προκειμένου η Τροχαία Θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση. 
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
  Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την «44η Επέτειο του Πολυτεχνείου», θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Τετάρτη 15-11-2017 έως την Πέμπτη 16-11-2017.
Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και την Παρασκευή 17-11-2017 κατά την ημέρα διεξαγωγής της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. 
Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ). Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Παρακαλούνται οι οδηγοί έως και την Παρασκευή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ