Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι «53» με την κριτική για το ταξίδι στις ΗΠΑ πλήττουν το success story του Τσίπρα

Μετά το «πέσιμο» στον Μουζάλα – Το προσφυγικό αποτελεί εδώ και καιρό τη σημαία αυτής της πτέρυγας, ενώ η αμερικάνικη στροφή του πρωθυπουργού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου η δυναμική παρέμβαση της ομάδων των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, με την κριτική που άσκησαν για σημαντικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής (μνημόνια, προσφυγικό) ή και κορυφαίες πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα, όπως το ταξίδι του στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι «53» είχαν «σιγήσει» για καιρό και πάντως είχαν σταματήσει να αποτελούν απειλή για ψηφοφορίες στη Βουλή τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες (αλλαγή φύλου και άλλες) θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος κυρίως της δικής τους ατζέντας και άρα, μεταξύ άλλων και κίνηση καλής θέλησης του Μαξίμου προς αυτή την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο δε ότι η κυβέρνηση εισέρχεται ουσιαστικά σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο και πλασάρει τη θεωρία ότι «όλα πάνε καλά», ελάχιστοι ανέμεναν ότι θα επανέρχονταν τα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το προσφυγικό όμως αποτελεί εδώ και καιρό τη σημαία αυτής της πτέρυγας, ενώ η αμερικάνικη στροφή του πρωθυπουργού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Το έναυσμα για τις αντιδράσεις έδωσε ο Νίκος Φίλης, αμέσως με την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τις ΗΠΑ και με επίκεντρο τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F16. Η παρέμβαση εκείνη του πρώην υπουργού θόλωσε λίγο την εικόνα της απόλυτης ικανοποίησης και των πανηγυρισμών για το ταξίδι, ωστόσο θεωρήθηκε από κάποιους ως και αναγκαία προκειμένου να εκφραστούν και οι παραδοσιακές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανόν ένιωσαν άβολα με τα όσα έγιναν στην Ουάσιγκτον.

Όμως η κίνηση των «53» να διαφοροποιηθούν στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσουν κείμενο με αυστηρές επισημάνσεις για την κυβέρνηση, προκαλεί ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια, αφού μπορεί να σκιάσει την εικόνα της επιτυχίας, που φιλοτεχνεί το Μαξίμου.

Οι «53» αμφισβητούν ευθέως την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, για τα αποτελέσματα της οποίας πανηγυρίζει το Μαξίμου, αποδομούν πλήρως την ελληνοαμερικανική συμπόρευση έμπνευσης ΣΥΡΙΖΑ και ισοπεδώνουν τους χειρισμούς Μουζάλα στο προσφυγικό.

Η ένταση των διαφωνιών είναι τέτοια, που υπερβαίνει κατά πολύ την αναγκαία, κατά πολλούς, ύπαρξη και μίας «αριστερής πτέρυγας», ώστε ν α συγκρατούνται δυνάμεις, που εγείρουν αριστερές επιφυλάξεις για την κυβερνητική πολιτική.

Και έχει ενδιαφέρον το πώς θα εκφραστεί όλο αυτό το κλίμα στην επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, ειδικά με δεδομένες τις επικρίσεις που διατυπώνονται ότι η ηγεσία έχει υποβαθμίσει σοβαρά τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ