Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έρευνα: Στα 450 ευρώ το χριστουγεννιάτικο καλάθι – Μειωμένη φέτος η αγοραστική κίνηση

Μετρημένοι στις αγορές τους πρόκειται να είναι φέτος τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές ενώ το 15% αναμένεται να μην αγοράσει καν δώρα. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Deloitte για τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγεται για 20η χρονια, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων τα Χριστούγεννα, θα είναι μειωμένη κατά 7 ευρώ σχέση με το 2016. Παρότι το αρνητικό κλίμα επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών ο διαθέσιμος προϋπολογισμός τους για τα Χριστούγεννα του 2017 (450 ευρώ) είναι υψηλότερος σε σχέση με το μέσο προϋπολογισμό των Ευρωπαίων καταναλωτών, ο οποίος εκτιμάται σε 445 ευρώ.

Αντίστοιχα στην Ευρώπη, ο μέσος εκτιμώμενος προϋπολογισμός του 2017 (445 ευρώ) είναι αυξημένος σε σχέση με τις χριστουγεννιάτικες αγορές του 2016 (433 ευρώ).

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα από το σύνολο του προϋπολογισμού τους φέτος για φαγητό και ποτό, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα για δώρα.

Στην Ελλάδα ο ρουχισμός και η υπόδηση θα προσφερθούν περισσότερο ως δώρα σε ενήλικες, ενώ ακολουθούν τα βιβλία, τα καλλυντικά και τα αρώματα. Τα γεύματα σε εστιατόρια μπαίνουν στην ελληνική δεκάδα των πιο προσφερόμενων δώρων προς ενήλικες φέτος, τη στιγμή που πέρυσι βρίσκονταν στη 12η θέση. Επίσης, τα εισιτήρια για διάφορες εκδηλώσεις, τα οποία και κατείχαν το 2016 την 10η θέση, έπεσαν στην 11η, αποχωρώντας από τη δεκάδα.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι Έλληνες «γυρνούν πλάτη» στις Online αγορές για τα Χριστούγεννα, καθώς η εμπειρία της επίσκεψης στα στολισμένα καταστήματα τούς δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Σχετικά με τις προτιμήσεις στη μέθοδο πληρωμής, η πλειοψηφία των καταναλωτών επιλέγει τις χρεωστικές κάρτες τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και ηλεκτρονικά. Ακολουθούν στην προτίμηση τα μετρητά (στα φυσικά καταστήματα) και οι πιστωτικές κάρτες ως προτιμώμενες μέθοδοι πληρωμής. Τέλος, οι Έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν, προς το παρόν, σε πολύ μικρό βαθμό το ψηφιακό πορτοφόλι.

Τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα παρουσιάζουν πτωτική τάση στην προτίμηση των Ελλήνων (17% το 2017) για τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων, μειωμένα σημαντικά σε σχέση με το 2016 (25%), τη στιγμή που οι εξειδικευμένες αλυσίδες παρουσίασαν μικρή αύξηση στην προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών για το 2017 (από 24% το 2016 σε 26% το 2017).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 136 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς εποχής Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ 136 Ο Σίμος, θα προτείνει στην Αμαλία να...