Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε και λίγες ώρες πριν βρεθεί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Kontra Channel «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και αποτελούν βασικά αφηγήματα του Μαξίμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρώην υπουργός Παιδείας στα υπερπλεονάσματα του 3,5%,που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για την επόμενη 5ετία, τονίζοντας πως επειδή παράγουν ύφεση «πρέπει να το διαπραγματευτούμε ξανά, τώρα - όσο πηγαίνουμε σε αυτή την πορεία - και μετά (τον Αύγουστο του 2018) να μείνει ανοιχτό να το ξανακουβεντιάσουμε». Βάζοντας ένα νέο ζητούμενο προς το Μέγαρο Μαξίμου συμπλήρωσε πως «αυτό δεν μπορούμε να το "καταπιούμε" εύκολα και ο Τσακαλώτος πέρυσι που έκανε διαπραγμάτευση δεν είχε συμφωνήσει στην αρχή με το 3,5%, μετά αναγκάστηκε για να κλείσει τη συμφωνία να συμφωνήσει με το 3,5%».

Μπορεί η «βαριά» επικαιρότητα των ημερών να έχει φέρει σε δεύτερο πλάνο το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, όμως ο Νίκος Φίλης, μιλώντας πριν λίγες ημέρες, αφού υπερασπίστηκε την προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει σε τροχιά ανάκαμψης την ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε με προβληματισμό και στην επόμενη ημέρα από την έξοδο από τα μνημόνια. «Τον Αύγουστο δεν θα φύγουμε από την κόλαση και θα πάμε στον παράδεισο. Ακόμα και αν βγούμε, αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, από τη δανειακή σύμβαση τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, που θα ψηφίζονται μέχρι τότε κιόλας θα παραμείνουν».

Το κορυφαίο στέλεχος προέβλεψε πως δεν θα είναι μια καθαρή έξοδος σαν της Πορτογαλίας, καθώς «η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δημόσιο χρέος και το δημόσιο χρέος είναι μοχλός για να επιβάλουν οι δανειστές τις απόψεις τους, τις θέσεις τους πάνω στην Ελλάδα. Αν λοιπόν δεν ρυθμιστεί το χρέος, η έξοδος μας από τη δανειακή σύμβαση θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση».

Ο Νίκος Φίλης συμμετέχει σε όλα τα όργανα του κόμματος και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πολύ υψηλά ποσοστά που κατέγραψε στο περσινό συνέδριο του κόμματος λαμβάνονται υπόψη από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι σαφές πως οι προβληματισμοί του εκφράζουν μια μερίδα στελεχών και βουλευτών που επιθυμούν πολύ σύντομα η κυβέρνηση να αρχίσει να εφαρμόζει τμήματα της πολιτικής της. Οι απόψεις αυτές έχουν απήχηση και στην πτέρυγα των «53+». Πολλές φορές στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στη «γραμμή» Φίλη, έχουν μιλήσει για «ρωγμές» που πρέπει να ψάξει και να βρει η κυβέρνηση στο υπάρχον πρόγραμμα «το οποίο δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του έχει επιβληθεί».

Αρκετοί μέσα στο κόμμα περιμένουν πλέον την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να πιέσουν το Μαξίμου προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα πρώτο δείγμα γραφής πιθανότατα να φανεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα είναι το τελευταίο εσωκομματικό «τεστ» του πρωθυπουργού γι’ αυτή τη χρονιά.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των βουλευτών και στελεχών, ωστόσο έχουν καταλήξει να δώσουν μια ακόμα «πίστωση χρόνου». Η κυβέρνηση να κάνει κάποια μικρά βήματα και να αναδείξει το φιλολαϊκό της προφίλ με όλο τον δυναμισμό της αφού ολοκληρωθεί η γ΄ αξιολόγηση και δρομολογηθούν οι συζητήσεις για το χρέος και για την επόμενη ημέρα από το τέλος της επιτροπείας που θα τραβήξουν μέχρι το καλοκαίρι.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top