Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η «υβριδική πρόταση» της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα – Το plan B εάν βάλουν «φρένο» οι Θεσμοί


Μια… υβριδική πρόταση για τη διανομή του υπερπλεονάσματος του 2017 έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι «θεσμοί» μπλοκάρουν τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου.

Όλα αυτά την ώρα που ξεκινά από τη Δευτέρα η τρίτη αξιολόγηση, υπό τον φόβο νέων μέτρων σε περίπτωση που πέσουν έξω οι στόχοι για το πλεόνασμα του 2018.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η νέα συμβιβαστική πρόταση περιλαμβάνει δύο σκέλη: Το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος να μοιραστεί για την κάλυψη μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το υπόλοιπο ποσό να δοθεί ως εφάπαξ παροχή, στα περσυνά πρότυπα.

Στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται φέτος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», να δοθεί μέρισμα όχι μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και σε διευρυμένο κύκλο δικαιούχων. Δηλαδή πέραν τους 236.000 συνταξιούχους που είναι δικαιούχοι, υπάρχει η σκέψη να διευρυνθεί η παροχή και σε όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που είναι περί τα 220.000 άτομα. Τη «χρυσή τομή» θα κληθεί να βρει η διαπραγματευτική ομάδα, καθώς στην Ηρώδου Αττικού δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βρεθούν ανακόλουθοι των δηλώσεών τους για καταβολή του μερίσματος σε κοινωνικά αδύναμες ομάδες με βάση τη φορολογική τους δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο, όταν και θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα για το μέγεθος του πλεονάσματος του 2017.

Κρίσιμη εβδομάδα

Πέραν της εξίσωσης του υπερπλεονάσματος, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και τον σκόπελο της τρίτης αξιολόγησης. Η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη για το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, που επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, τα δημοσιονομικά αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο. Τόσο ο προϋπολογισμός του 2017 όσο και της επόμενης χρονιάς είναι κομβικής σημασίας για το αν θα επιβεβαιωθούν κατ’αρχάς οι εκτιμήσεις Ευρωπαίων για κενό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 2018.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να μπει σε ένα νέο μπρα ντε φερ με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι(ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) με στόχο οι συζητήσεις να μην τραβήξουν σε μάκρος.

Όσον αφορά το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ως σύμμαχο τις πρόσφατες δεσμεύσεις από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ πως το Ταμείο δεν απαιτεί νέα μέτρα αν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2%, που έχει θέσει το ίδιο για το 2018.

Στο επίκεντρο πέρα από τα δημοσιονομικά και το μέρισμα θα βρεθεί η υποδόση και η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Από την οδό Νίκης τονίζουν πως θα είναι εντός των προθεσμιών και θα δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να εκταμιευτούν και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newpost

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ