Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 Μίλησε η έδρα στο ντέρμπι

Κόντρα στα προβλήματά του, με μοναδικό στήριγμα τον κόσμο του ο Παναθηναϊκός απέδειξε πως δεν… πεθαίνει! Καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, επικράτησε 1-0 του κακού Ολυμπιακού (που πίεσε στο φινάλε για την ισοφάριση) με το γκολ του Βιγιαφάνιες και πλέον… βλέπει προς την κορυφή!

Έτσι έπαιξαν

Χωρίς την παραμικρή έκπληξη η ενδεκάδα που επέλεξε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, προτιμώντας τον πιο ισορροπημένο Ρόμπιν Λουντ στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής αντί του Άντονι Μουνιέ.

Ο Βλαχοδήμος ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια. Ο Χουλτ αριστερό μπακ, ο Κουλιμπαλί δεξί και ο Μολέδο με τον Κολοβέτσιο στο κέντρο της άμυνας. Ο Σιλά και ο Κουρμπέλης στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Αριστερό «φτερό» ο Λουντ, δεξί ο Βιγιαφάνιες, ο Χίλιεμαρκ σε ελεύθερο ρόλο και στην κορυφή του 4-4-1-1 ο Γκιγέρμο Μολίνς.

Στην αντίπερα «ερυθρόλευκη» όχθη ο Τάκης Λεμονής έδωσε φανέλα βασικού στους εξής: Ο Προτό υπερασπίστηκε την εστία των πρωταθλητών. Δεξί μπακ ο Ομάρ, αριστερό ο Κούτρης και ο Σισέ με τον Ένγκλες στο κέντρο των μετόπισθεν. Ρομάο και Οφόε το δίδυμο στο κέντρο του γηπέδου. Δεξί εξτρέμ ο Πάρντο, αριστερό ο Ανδρούτσος, ο Φορτούνης «δεκάρι» και «φουνταριστός» ο Εμενίκε που προτιμήθηκε αντί του Καρίμ.

Σούπερ αλλά άστοχος Παναθηναϊκός!

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που κατέθεσε περισσότερη ενέργεια πάνω στο χορτάρι, έβγαλε δεδομένα ανωτερότητα κόντρα στον Ολυμπιακό, ένα καλό δομημένο πλάνο για να επιβληθεί με πίεση ψηλά που έβαλε δύσκολα στους γηπεδούχους αλλά αυτή η υπεροχή του «τριφυλλιού» δεν καρποφόρησε εξαιτίας της αστοχίας και των πρόχειρων εκτελέσεων των παικτών του Ουζουνίδη στις καλές στιγμές που δημιούργησαν.

Οι γηπεδούχοι στο πρώτο τέταρτο μπήκαν… φορτσάτοι με την αύρα της Λεωφόρου και δημιούργησαν τρεις πολές καλές ευκαιρίες για να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Στο 4′ ο Χίλιεμαρκ έστειλε την μπάλα άουτ σε τετ-α-τετ, στο 11′ ο Κουλιμπαλί με κεφαλιά δεν μπόρεσε να βρει εστία ενώ στο 14′ το δυνατό σουτ του Μολίνς βρήκε στα σώματα και πέρασε κόρνερ.

Το «τριφύλλι» με κορυφαίο τον Κουρμπέλη και τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες κερδισμένες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, επιβλήθηκε και στην συνέχεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό να ισορροπεί ανά διαστήματα αλλά να τα περιμένει όλα από τον Φορτούνη. Τόσο ο Ρομαό όσο και ο Οφόε ήταν… αλλού δημιουργικά, δεν κράτησαν μπάλα και οι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν το ημίχρονο χωρίς να καταγράψουν τελική προσπάθεια προς την εστία του Βλαχοδήμου.Ο Παναθηναϊκός έφτιαχνε ρήγματα κυρίως από αριστερά με Χουλτ, Λουντ και τις συνεργασίες με τον Χίλιεμαρκ αλλά στο ανοιχτό γήπεδο αρκετές φορές δεν είχε την σωστή επιλογή. Επιλογή που βρήκε σε μια εξαιρετική ανάπτυξη στο 45′ αλλά το σουτ του Λουντ απόκρουσε ο Προτό, κρατώντας ανέπαφη την εστία του.

Κατά… Λουκά και το τέταρτο του Ολυμπιακού που βρήκε «τοίχο»!

Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να πιέζει σχεδόν έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού και στην πρώτη καλή στιγμή που πάτησε την αντίπαλη περιοχή κατάφερε να βρει αυτό που άξιζε από το πρώτο μέρος. Ο Λουντ έκανε σπουδαία ενέργεια από αριστερά, γύρισε την μπάλα όπως έπρεπε και στο δεύτερο δοκάρι ο Βιγιαφάνιες μετά την απόκρουση του Προτό, έστειλε την μπάλα στο πλεκτό και έβαλε… φωτιά στην Λεωφόρο!

Οι «πράσινοι» πήραν το προβάδισμα, συνέχιζαν να έχουν τον έλεγχο του ματς αλλά στο 75’… κλάταραν! Θα ήταν αδιανόητο αν συνέβαινε το αντίθετο.

Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε την κόπωση του Παναθηναϊκού και τον έκλεισε στην περιοχή του. Οι «ερυθρόλευκοι» άσκησαν μεγάλη πίεση και χτύπησαν το πρώτο… καμπανάκι στο 78′ με τον Καρίμ. Ο Βλαχοδήμος, όμως, απόκρουσε σωτήρια!

Ένα λεπτό αργότερα η κεφαλιά του Καρίμ βρήκε στον Μολέδο, στο δοκάρι και μετά στην αγκαλιά του Βλαχοδήμου!

Ο Ολυμπιακός δεν σταμάτηζε να πιέζε, ρίσκαρε όσο μπορούσε και στο 90′ έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία με τον Εμενίκε. Ότι δεν κατάφερε ο Νιγηριανός, δεν το κατάφερε ούτε και ο Μουνιέ ένα λεπτό αργότερα με το πλασέ να περνά άουτ, το 1-0 έμεινε μέχρι το φινάλε και ο Παναθηναϊκός πήρε τεράστια νίκη!

MAN OF THE MATCH: Δημήτρης Κουρμπέλης. Τρομερό ματς από τον αρχηγό του Παναθηναϊκού που έκανε τα πάντα στην μεσαία γραμμή του «τριφυλλιού»! Έκοψε, κράτησε μπάλα, μοίρασε παιχνίδι, κάλυψε χώρους. Εμφάνιση… πιστοποιητικό της μεγάλης ποιότητας που διαθέτει ο διεθνής μέσος, εμφάνιση που δεδομένα είναι η κορυφαία του με την πράσινη φανέλα.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Στο διάστημα που η ομάδα του… έσκασε και ο Ολυμπιακός πίεζε συνέχεια, ο διεθνής άσος ήταν καταλυτικός στο να κρατήσει το αποτέλεσμα μέχρι το φινάλε ο Παναθηναϊκός. Στο 78′ κάνει σπουδαία επέμβαση στο τετ-α-τετ με τον Καρίμ ενώ στο 90′ μπλοκάρει εξ’επαφής το σουτ του Εμενίκε από την μικρή περιοχή!

Στο ύψος του φυσικά και ο Λούκας Βιγιαφάνιες που έκρινε την αναμέτρηση, όντας στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή! Όσο είχε δυνάμεις ήταν καλός.

Για τους φιλοξενούμενος η είσοδος του Καρίμ άλλαξε τα δεδομένα επιθετικά ενώ από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό ο Φορτούνης ήταν εκείνος που προσπάθησε να τραβήξει τον Ολυμπιακό δημιουργικά.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Οτζίτζα Οφόε. Ο κατά τεκμήριο ποιοτικότερος μέσος του Ολυμπιακού ήταν σε… άλλο γήπεδο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, εκτός κλίματος ματς, δεν μπόρεσε να βοηθήσει.

Η ΓΚΑΦΑ: Στο 90′ ο Εμενίκε βρέθηκε εκεί που η μπάλα τις περισσότερες φορές πηγαίνει στο πλεκτό. Από το ύψος της μικρής περιοχής και με πλάτη στην εστία, χωρίς αντίπαλος, έκανε ένα… πεθαμένο πλασέ και έδωσε την ευκαιρία στον Βλαχοδήμο να μπλοκάρει!

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Στο 14′ ο Βιγιαφάνιες επιχειρεί να μπει στην περιοχή, η μπάλα βρίσκει ξεκάθαρα στο χέρι του Ανδρούτσου που ανακόπτει την πορεία της μπάλας από κοντινή απόσταση και ο Παπαπέτρου αποφάσισε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Κατά τα λοιπά ο ρέφερι από την Αθήνα προσπάθησε να κρατήσει πειθαρχικά το ματς και σε γενικές γραμμές τα κατάφερε. Από το 60′ μοίρασε τα… σπόρια υπέρ του Ολυμπιακού.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο, το ήθελε περισσότερο, το έδειξε και το πήρε, όντας καλύτερος στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Ο Ολυμπιακός άργησε να… ξυπνήσει, από το 75′ και μετά εκμεταλλεύθηκε την κόπωση του «τριφυλλιού» έκανε τρεις μεγάλες φάσεις αλλά δεν μπόρεσε να τις αξιοποιήσει!
gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ