Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ 1-2

Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα στην… κυπριακή ψυχρολουσία, το γύρισε σε 2-1 αλλά έμεινε εκεί και έπαιξε με την φωτιά ως το 93′! Τελικά πήρε την πολύτιμη νίκη και έμεινε ζωντανή στο… κόλπο των μπαράζ, αφού μετά το «δώρο» των Βέλγων αγκάλιασε τη 2η θέση! Δοκάρι ο Μάνταλος.

Στόχος επετεύχθη! Με ανατροπή μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Αν και τα… φαντάσματα της Εσθονίας εμφανίστηκαν με το γκολ του Πιερού στο 18′, εντούτοις η Εθνική αυτή την φορά δεν άφησε κι άλλη ευκαιρία να πάει χαμένη. Σε αυτό την βοήθησε η εκτελεστική δεινότητα του Κώστα Μήτρογλου (έγινε 9ος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής) με το υπέροχο πλασέ στο 24′ και η κεφαλιά του Αλέξανδρου Τζιόλη στο 26′ (πρώτο επίσημο γκολ με το εθνόσημο).

Η ανατροπή έγινε με συνοπτικές διαδικασίες η Ελλάδα πήρε το τρίποντο, πέρασε στην δεύτερη θέση και της απομένει ένα ακόμα ματς. Με το (πολύ) αδύναμο Γιβραλτάρ την Τρίτη στο «Καραϊσκάκης». Μάλιστα θα γνωρίζει και αν θα βρίσκεται στους καλύτερους οκτώ δεύτερους για να δώσει το παρών στα μπαράζ του Νοεμβρίου. Το πρώτο βήμα έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην Λευκωσία.

ΓΚΟΛ Ο ΠΙΕΡΟΣ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ
Μπορεί η Κύπρος να ήταν βαθμολογικά αδιάφορη, όμως δεν φάνηκε κι αγωνιστικά αδιάφορη. Μετά το πρώτο κακό δεκάλεπτο κι από τις δύο ομάδες η Κύπρος άρχισε να παίρνει την κατοχή της μπάλας, προσπάθησε να δώσει ρυθμό και στο 18′ βρήκε και γκολ βάζοντας μας δύσκολα. Ο Πιερός έσπασε το οφσάιντ μετά την κάθετη του Καστάνου (κάλυπτε ο Τζαβέλλας) και παρά το γεγονός ότι έχασε την πρώτη «μάχη» με τον Καρνέζη η μπάλα του στρώθηκε ξανά και σε κενή εστία έκανε το 1-0.

Το κακό σενάριο «σβήστηκε» γρήγορα. Πράγμα που μας βοήθησε να βγάλουμε από πάνω μας το άγχος το οποίο θα αυξανόταν κάθε λεπτό που θα περνούσε στο παιχνίδι. Αρχικά με το γκολ του Μήτρογλου στο 24′ (τραγικό λάθος του Λαϊφη που έδωσε τη μπάλα στον Μάνταλο) και στη συνέχεια με το τέρμα του Τζιώλη (πρώτο επίσημο στην 67η συμμετοχή του) στο 26’΄.

Η ανατροπή έγινε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα δίνοντας την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στην Εθνική και κυρίως το αποτέλσμα που έψαχνε στην Λευκωσία.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΔΟΚΑΡΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ
Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει την ζωή μας πιο εύκολη. Και με την κεφαλιά του Τοροσίδη στο 48′ και με την καλή αντεπίθεση των Μήτρογλου, Φορτούνη (κακή επιλογή του πρώτου) αλλά και με το δοκάρι του Μάνταλου στο 57′.

Τρίτο γκολ δεν ήρθε (θα βοηθούσε σε πιθανή ισοβαθμία για να μπούμε στα μπαράζ με άλλες δεύτερες) αλλά η αλήθεια είναι η εστία του Καρνέζη δεν απειλήθηκε σοβαρά παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαστήματα που η Κύπρος πίεσε την άμυνά μας.

Τέλος καλό, όλα καλά πάντως σε μια μεγάλη βραδιά για την Εθνική ομάδα. Μια βραδιά που ξεκίνησε με το δώρο του Βελγίου το απόγευμα στην Βοσνία και έκλεισε με το «διπλό» της Ελλάδας μέσα στην Κύπρο…

Mvp: Κώστας Μήτρογλου. Δεν ήταν τόσο γεμάτη η παρουσία του, αλλά απέδειξε πόσο μας λείπει όταν δεν μπορεί ν’ αγωνιστεί. Εβαλε το γκολ της ισοφάρισης μ’ ένα υπέροχο πλασέ.
Αδύναμος κρίκος: Λαϊφης. Το λάθος που κάνει αλλάζει το παιχνίδι. Πολύ εύκολο λάθος για την εμπειρία του.
Στο ύψος του: Μάνταλος. Εχει την ασίστ στο γκολ του Μήτρογλου και στο δεύτερο ημίχρονο έχει και το δοκάρι που θα μπορούσε να είχε τελειώσει το ματς, αλλά στάθηκε άτυχος.
Η γκάφα: Το λάθος του Λαϊφη στο 24′. Χωρίς να πιέζεται ο Κύπριος αμυντικός χάρισε τη μπάλα στον Μάνταλο και στη συνέχεια προήλθε το γκολ της ισοφάρισης από τον Μήτρογλου.
Το στραγάλι: Κανένα πρόβλημα για τον Μαγιένχο το βράδυ του Σαββάτου.
Το ταμείο του gazzetta.gr: Θέλαμε πάση θυσία τη νίκη και την πήραμε. Με δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά η Εθνική πέρασε στην δεύτερη θεση και θέλει απλά το τρίποντο με το Γιβραλτάρ για να την «κλειδώσει».

Οι συνθέσεις:
ΚΥΠΡΟΣ (Ραν Μπεν Σιμόν): Παναγή, Κατελάρης, Δημητρίου, Σωτηρίου, Λαμπάν, Αντωνιάδης (60′ Αλεξάνδρου), Κυριάκου, Μαργκάτσα (84′ Μυτίδης), Αρτυματάς, Λαϊφης, Καστάνος
ΕΛΛΑΔΑ (Μίκαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης (69′ Ρέτσος), Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Ζέκα, Τζιόλης, Μάνταλος, Φορτούνης (75′ Δώνης), Σταφυλίδης, Μήτρογλου (89′ Σάμαρης)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ