Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καταδικάστηκε ο Ι. Διώτης για την υπόθεση της λίστας Lagarde

Σε κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή για την υπόθεση της λίστας Lagarde καταδικάστηκε -παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση- ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κ. Διώτη, επειδή δεν προχώρησε στην αξιοποίηση των στοιχείων που περιελάμβανε η λίστα των ελλήνων καταθετών στην HSBC, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι οι ενέργειές του έγιναν ώστε να ωφεληθούν τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.

Μετά την αναγγελία της ποινής του δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση και o κ. Διώτης αφέθηκε ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Οκτωβρίου η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είχε ζητήσει να απαλλαγεί ο Ι. Διώτης καθώς διέγνωσε παντελή έλλειψη δόλου. Επίσης, η εισαγγελέας τόνισε πως δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, αφού “στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας”.

“Μαύρη μέρα για τη Δικαιοσύνη”

Σχολιάζοντας την απόφαση, σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Διώτης αναφέρει:

“Σήμερα είναι μία μαύρη μέρα. Όχι για εμένα, γιατί είμαι αθώος και οπωσδήποτε αυτό θα αποδειχθεί και θα δικαιωθώ.

Για τη Δικαιοσύνη είναι μαύρη η μέρα.

Αισθάνομαι ντροπή και οργή για την εκδοθείσα απόφαση, που μόνο προϊόν της αποδεικτικής διαδικασίας δεν είναι. Δεν υπήρξε ούτε μία μαρτυρία, ούτε ένα έγγραφο που να πιθανολογούσε έστω την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής. Και όμως αυτό το δικαστήριο διαπίστωσε τη βεβαιότητα τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, παρά την εισαγγελική αθωωτική πρόταση, παρά την αποδεικτική διαδικασία, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά στην αλήθεια και τη νόμιμη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους δικαίου.

Δεν μετανιώνω που ανάλωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και έδωσα την ψυχή μου, για την απονομή της Δικαιοσύνης.

Ας τα βρουν με τη συνείδησή τους, αυτοί που εξέδωσαν την απόφαση αυτή”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ