Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φάμελλος: Eρχονται δασικοί χάρτες στις 30 Οκτωβρίου!

Κλιμακωτές οι αναρτήσεις, τον Νοέμβριο η μερική κύρωση

Εως τις 20 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μερική κύρωση των δασικών χαρτών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε: «Εχουμε ένα περιθώριο μέχρι και την τρέχουσα εβδομάδα να γίνουν όλες οι αλλαγές των πρόδηλων σφαλμάτων καθώς και των πράξεων της Διοίκησης, που πρέπει να περάσουν στους χάρτες. Πρόκειται για σφάλματα που έχουν γίνει από τον δήμο ή το δασαρχείο.

Για παράδειγμα, αν κάποιος διαθέτει αγροτική έκταση που έχει αποτυπωθεί στον χάρτη ως δασική λόγω πρόδηλου σφάλματος, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει δωρεάν αίτηση στη δασική υπηρεσία και να ζητήσει να διορθωθεί το λάθος, χωρίς να καταβάλει το τέλος αντίρρησης που προβλέπει ο νόμος.
Αφού περάσουν όλα αυτά από τις διοικήσεις και από τις Διευθύνσεις Δασών, θα προσπαθήσουμε έως περίπου τις 20 Νοεμβρίου να έχουμε τη μερική κύρωση». Παράλληλα, εξήγησε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χάρτες, περίπου στο 96%, θα κυρωθούν και θα αποτελέσουν πια θεσμικό έγγραφο του κράτους, γιατί το υπόλοιπο 4% με 5% θα είναι οι αντιρρήσεις και οι αιτήσεις εκχώρησης, καθώς και οι αλλαγές χρήσης, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν μέσα σε ένα εξάμηνο».

Εξαλλου, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου θα αρχίσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 17% της χώρας. Αφορά 22 περιοχές και θα γίνει κλιμακωτά έως και τον Δεκέμβριο. Αναλυτικά, οι Διευθύνσεις Δασών οι οποίες θα προβούν σε ανάρτηση είναι οι Ανατολικής Αττικής, Αρκαδίας, Δυτικής Αττικής, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λάρισας, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πειραιά, Πέλλας, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας, Χανίων και Χίου.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νικόλαο Παπαθεοδώρου και συμμετείχε σε σύσκεψη όπου, εκτός από το θέμα των δασικών χαρτών, συζητήθηκαν τα ζητήματα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ