Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τί συζήτησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ για αξιολόγηση και χρέος

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την διευθύντρια του ΔΝΤ στο κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο ΔΝΤ λίγο πριν τις 00:30 ώρα Ελλάδας όπου τον υποδέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στην είσοδο του κτιρίου.

Αρχικά είχε σύντομη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν και οι συνεργάτες τους: από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης του ΔΝΤ, Χιου Μπρέντεκαμπ και ο πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον.

Τί δήλωσαν Τσίπρας-Λαγκάρντ

“Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους, έχει μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή”, ανέφερε η κα. Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “η Ελλάδα γύρισε σελίδα μετά από χρόνια στασιμότητας. Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν”.

“Υπάρχει μια ορατή έξοδος από την κρίση και είναι προς τον συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση”.

“Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει την ανοδική πορεία της. Το ΔΝΤ θα παίξει για το χρέος ένα ζωτικό και σημαντικό ρόλο”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Θα ακολουθήσουν, την Τρίτη το απόγευμα, το ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και, την Τετάρτη το μεσημέρι, η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Όπως είναι προφανές, τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου αναμένεται να μονοπωλήσει το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να διασφαλίσει , πρώτον, ότι πράγματι το Ταμείο δεν θα θέσει νέες αξιώσεις κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, δεύτερον, ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ελληνικό πρόγραμμα και, τρίτον, ότι σε αυτό το πλαίσιο θα χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης για την περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος από τους Ευρωπαίούς.
Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC

Το έδαφος για το σημερινό τετ-α-τετ είχε προλειάνει το οικονομικό επιτελείο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη να συναντώνται με την κ. Λαγκάρντ το Σάββατο το βράδυ. Ο κ. Χουλιαράκης μάλιστα παρέμεινε στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενημερώσει το πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Μετά τη συνάντηση του Σαββάτου, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να… επιζήσει και χωρίς το ΔΝΤ, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ωστόσο, είναι σαφές πλέον πως μια επίσημη έξοδος του Ταμείου θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και άρα για την πολυπόθητη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή, θα μειώσει αισθητά τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για να διευκρινίσουν περισσότερο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και άρα τη δυνατότητα μιας σταθερής πρόσβασης στις αγορές.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ θα γίνει στο καλύτερο δυνατό κλίμα των τελευταίων ετών ωστόσο μια σειρά από ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι. Σε ορισμένα μάλιστα από αυτά τα ζητήματα, η λύση εμφανίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αν όχι δαιδαλώδης…

Πρώτον, το ζήτημα των νέων μέτρων. Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ξεκαθάρισαν ότι οι προβλέψεις που συμπεριλαμβάνονται στις δύο εκθέσεις του Ταμείου που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα δεν συνεπάγονται την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Ο διάβολος, ωστόσο, κρύβεται ως γνωστόν στις λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει πλεόνασμα 3,5% το 2018, καλώντας έτσι ουσιαστικά τους ευρωπαίους να βάλουν… νερό στο κρασί τους στο συγκεκριμένο ζήτημα και ασκώντας εμμέσως πίεση να προχωρήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Ο… «ελέφαντας στο δωμάτιο» εν προκειμένω είναι είναι ότι εάν οι ευρωπαίοι δεν υποχωρήσουν τότε είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου». Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

Δεύτερον, το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ο Πόουλ Τόμσεν, στις δηλώσεις του Σαββατοκύριακο, εμφανίστηκε σχετικά καθησυχαστικός, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητική» τη στάση της ΕΚΤ, η οποία προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια stress tests, τα οποία ωστόσο δεν αναμένεται να περιλαμβάνουν και έλεγχο του ενεργητικού των τραπεζών. Στη βάση αυτή, φαίνεται πως το συγκεκριμένο θέμα θα έχει αίσια έκβαση. Στο πλαίσιο της μείωσης της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε επισφάλειες, η ελληνική πλευρά θα κληθεί σύντομα να αποδείξει ότι θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα μέτρα για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Τρίτον, η γενικότερη στάση του Ταμείου σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του έλληνα υπουργού Οικονομικών με την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει τάχιστα την τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το θέμα του χρέους. «Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», τόνισε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, την επαύριο της συνάντησης και πρόσθεσε: «Τον Φεβρουάριο προβλέπεται (να τελειώσει) η αξιολόγηση του ΔΝΤ. Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές». Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θα κληθεί τον Φεβρουάριο να αποφασίσει για το τι θα κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Πολλοί πάντως είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι δεν θα λάβουν καμία απόφαση για το χρέος τον Φλεβάρη, αλλά μόνο μετά το πέρας του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση η Αθήνα θα έχει πραγματοποιήσει έναν τέλειο κύκλο, ευρισκόμενη, ξανά, στο σημείο μηδέν…

Η Αθήνα ποντάρει πολλά, ωστόσο, και στα δύο τετ-α-τετ που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, προσδοκώντας ότι μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ενισχύσουν την κυβερνητική προσπάθεια για επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ