Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σόου Κουρουμπλή: Κάνει τελετή για να δείξει ότι καθάρισε ο Σαρωνικός!

Ενα μήνα και πλέον μετά το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, το υπουργείο Ναυτιλίας στήνει… φιέστα για την παράδοση ακτών.

Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου. Σήμερα παραδίδεται προς χρήση στο κοινό το πρώτο τμήμα από τις παραλίες του Σαρωνικού που μαύρισαν από το μαζούτ.

Πρόκειται για τις ακτές του δήμου Π. Φαλήρου, στις οποίες ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός. Στην «τελετή» θα παρευρεθεί σύμφωνα με το ΑΠΕ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας- ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός και ο γ.γ. Διονύσης Καλαματιανός- ο δήμαρχος της περιοχής, Διονύσης Χατζηδάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης.

Ενα αντίστοιχο σόου θα πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη, στην περιοχή της Πειραϊκής, όπου επίσης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού. Και στις δύο περιπτώσεις, θα συνταχθούν και θα υπογραφούν πρακτικά επιθεώρησης της ολοκλήρωσης καθαρισμού και παράδοσης των συγκεκριμένων ακτών.

Οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ έκαναν το γύρο του κόσμου ενώ παράλληλα προκάλεσαν και μεγάλη οικονομική καταστροφή στους ψαράδες, οι οποίοι είδαν τον τζίρο τους να περιορίζεται κατά 80%.

Η κατάσταση στον Σαρωνικό

Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, τη Δευτέρα, η εικόνα από την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα, η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Συνεχίστηκαν οι εντατικές προσπάθειες καθαρισμού των βράχων και των ακτών, στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου, από 138 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικού συνεργείου, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα, ενώ παράλληλα επιχείρησαν και δύτες προς καθαρισμό του βυθού. Αναμένεται σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και παράδοση των ανωτέρω περιοχών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου και συγκεκριμένα στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη και δεν εκτελούνται εργασίες. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, 58 άτομα συνολικά, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, εκτέλεσαν εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση, ενώ αναμένεται ομοίως σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και παράδοση των περιοχών τις προσεχείς ημέρες.

Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας και ειδικότερα στις ακτές, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού με μηχανικά μέσα από συνολικά 49 άτομα της αναδόχου εταιρείας. Στην περιοχή, σε μέρος της οποίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, η κατάσταση παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, η ολοκλήρωση όλων των ως άνω εργασιών καθαρισμού.

Στην εγκατάσταση «Αστέρας Γλυφάδας», όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης βελτίωση, συνεργείο αποτελούμενο από 20 άτομα της αναδόχου εταιρείας επιχείρησε εργασίες καθαρισμού των ακτών, με πλυστικά και λοιπά μηχανικά μέσα.

Επιχείρησαν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ένα ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ