Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα… ψιλά γράμματα στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας

Σε κυρίαρχη μορφή εργασίας έχουν εξελιχθεί οι επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς την τελευταία πενταετία υπολογίζεται ότι έχουν υπογραφεί πάνω από 2.000. Στις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη προβλέπονται κυρίως μειώσεις μισθών και καθορισμός λοιπών παροχών με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς. Κρύβουν όμως και πολλά ευτράπελα, όπως είναι η καταβολή μισθού μετά από 30 ημέρες, άτοκα δάνεια για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ περιέχουν και ρήτρες ανεργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατα σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας security MyServices, η οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού δύναται να λαμβάνει χώρα 30 μέρες από την λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία». Η ισχύς της επιχειρησιακής σύμβασης έχει αναδρομική ισχύ από την 1/5/2017 και λήγει στις 30/4/2019.

Μπόνους 30 ευρώ για την ανακάλυψη του κλέφτη

Bonus 30 ευρώ για την ανακάλυψη του κλέφτη προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογράψει η διοίκηση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl.
Ειδικότερα στην επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές (διοίκηση και εργαζόμενοι) προβλέπεται: αμοιβή 30 ευρώ στους εργαζόμενους που θα ανακαλύψουν κάποιον να κλέβει τόσο από το κατάστημα όσο και από τις αποθήκες της εταιρίας.
Αν και η εταιρία στα καταστήματα της έχει προσλάβει security για αυτή τη δουλειά, φαίνεται πως δεν της είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις κλοπών από τα καταστήματα της.

Σύμβαση εργασίας με ρήτρα ανεργίας

Αυξήσεις 1% πήραν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Hilton, με βάση τη επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν πέρυσι και έχει ισχύ μέχρι και το τέλος του 2017. Η επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι προβλέπει αυξήσεις 1% για το 2016 και 1% για το 2017 αλλά αναστολή των επιδομάτων μέχρι η ανεργία στη χώρα να πέσει κάτω από το 10%. Ειδικότερα προβλέπεται αναστολή οποιασδήποτε αναπροσαρμογής (αύξηση) επιδομάτων πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κλπ μέχρι το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%.

Άτοκα δάνεια από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Άτοκα δάνεια για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων προβλέπει τέλος, η επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Ειδικότερα ο ΔΑΑ έχει εφαρμόσει πρόγραμμα προσωπικών δανείων προς το προσωπικό της εταιρίας με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών αναγκών (φορολογικές επιβαρύνσεις κλπ).
Δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι και τον τίτλο του Head, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης τους. Ο εργαζόμενος δύναται να αιτηθεί νέο δάνειο μόνο μετά την πλήρη αποπληρωμή του προηγούμενου.
Όσον αφορά το ποσό του δανείου θα ανέρχεται μέχρι δύο ονομαστικούς μηνιαίους μισθούς μεικτούς με συνολικό ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ.
Το επιτόκιο είναι μηδενικό και η διάρκεια του δανείου θα είναι μέχρι 18 μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 12 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 12 Η Μελίνα αποκαλύπτει στη Ζωή ότι τα ξέρει όλα για εκείνη. Ο Πέτρος θυμώνει...