Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Ο Σαμαράς σπάει την ανακωχή με την οικογένεια Μητσοτάκη» – Τι αποκαλύπτει η “Νέα Σελίδα”

Αναβιώνουν τα παλιά πάθη στη ΝΔ – Οργή του πρώην πρωθυπουργού για την ολική επαναφορά της Ντόρας στο προσκήνιο. – Διαψεύδουν το δημοσίευμα συνεργάτες του Σαμαρά.

Ένταση επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με όσα υποστηρίζει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Νέα Σελίδα” της Κυριακής.
Αναλυτικά τι αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας

«Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τους εδώ και καιρό. Την τελευταία αφορμή για να έρθει η μεταξύ τους ένταση στο προσκήνιο την έδωσε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, όπου ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε ότι η στάση Μητσοτάκη δεν ήταν αρκούντως σκληρή. Οι πληροφορίες τον έφεραν, μάλιστα, να πνέει μένεα κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, επειδή δεν βγήκε εξαρχής και χωρίς αμφιταλαντεύσεις να καταγγείλει το νομοθέτημα.

Ομως οι αιτίες της δυσφορίας Σαμαρά είναι πολύ πιο βαθιές -πολιτικές και προσωπικές- και εκτείνονται από την αντιπολιτευτική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα έως τη «σκιώδη αντιπροεδρία», όπως τη χαρακτηρίζουν σαμαρικά στελέχη, της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο βασικός υπέρμαχος και εκφραστής της σκληρής δεξιάς γραμμής εντός της ΝΔ. Και παρότι, με «όχημα» τον Αδωνι Γεωργιάδη, έχει καταφέρει να περάσει αυτή τη γραμμή στη δομική ταυτότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτοπίζοντας τον καραμανλισμό, θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ακόμη όσο «καθαρός δεξιός» πρέπει.

Εκείνο δε που επισημαίνει στους συνομιλητές του είναι ότι ο πρόεδρος της παράταξης δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τα ιδεολογικά και κοινωνικά ρεύματα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και έτσι εκπέμπει εικόνα ιδεολογικής αστάθειας και ταλαντεύσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι όλες οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες -από την Ολλανδία και τη Γερμανία ως την Αυστρία- επιβεβαιώνουν τη συντηρητικοποίηση των κοινωνιών και δικαιώνουν το δικό του πολιτικό δόγμα. Θεωρεί όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ακόμη διστακτικός στην πλήρη αποδοχή αυτού του σκληρού δεξιού δόγματος, δημιουργώντας σύγχυση στην παραταξιακή βάση και θολώνοντας το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας.

«Κάν’ το όπως ο Κουρτς» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το σαμαρικό μπλοκ προς την Πειραιώς, παραπέμποντας στην υπερδεξιά ατζέντα του νεαρού νεοεκλεγέντος ηγέτη της Αυστρίας, αλλά η ανταπόκριση δεν κρίνεται μέχρι στιγμής επαρκής.

Την εικόνα του «ταλαντευόμενου Κυριάκου» μεταφέρει συνήθως -και πιο έντονα εσχάτως- στον πρώην πρωθυπουργό ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο Αδωνις, άλλωστε, είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» του Μεσσήνιου πολιτικού μέσα στο κόμμα και ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που επέβαλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον χρίσει αντιπρόεδρο. Οι δυο τους βρίσκονται σταθερά σε ανοιχτή γραμμή και ο Αδωνις ήταν η «φωνή» του Αντώνη Σαμαρά στη σύγκρουση που ξέσπασε στο εσωτερικό της ΝΔ για την ταυτότητα φύλου. Το γεγονός αυτό ενοχλεί τα στελέχη του στενού πυρήνα του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρούν ότι δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες ο αντιπρόεδρος επιχείρησε ακόμη και να επισκιάσει τον πρόεδρο του κόμματος.

Για τον Αντώνη Σαμαρά όμως το «πρόβλημα» έχει άλλο όνομα – και λέγεται Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι βαθιά πεπεισμένος ότι πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αμφιταλαντεύσεις που του χρεώνει βρίσκεται η πολιτική καθοδήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, ειδικά τον τελευταίο καιρό, έχει αναθερμάνει τη σχέση της με τον αδελφό της. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη επηρεάζει πλέον σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με την ίδια να θεωρεί ότι το κόμμα «μπάταρε» στη γραμμή Αδωνι και να προειδοποιεί για υψηλό πολιτικό και εκλογικό κόστος.

Η κόντρα του Αντώνη Σαμαρά, άλλωστε, με την πρώην υπουργό πότε δεν έλαβε τέλος, ακόμα και μετά την επιστροφή της τελευταίας στη ΝΔ. Οι δυο τους έχουν μόνο τυπικές σχέσεις και αποφεύγουν τις μεταξύ τους αναφορές για να μην δημιουργήσουν εσωκομματικά προβλήματα.

Το παζλ της εκατέρωθεν δυσφορίας συμπληρώνει το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο διάστημα γίνεται δέκτης παραπόνων όλο και περισσότερων βουλευτών, που διαμαρτύρονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς αγνοεί. Στις συναντήσεις τους με τον πρώην πρωθυπουργό μεταφέρουν κλίμα απογοήτευσης έως και οργής, λένε ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν τους συναντά ποτέ και δεν παραλείπουν να σημειώνουν ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος έχει ξεκινήσει αλλά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν συνεδρίασε ποτέ.

Το ενδιαφέρον -αριθμητικά και πολιτικά- στοιχείο είναι ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά και κομίζουν αυτή την εικόνα είναι αρκετοί, καθώς, πλην των άλλων, η ΝΔ έχει ουσιαστικά την ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα από την περίοδο που εκείνος ήταν πρόεδρος του κόμματος. Ο ίδιος δε σε αρκετές από τις συναντήσεις αυτές δεν παραλείπει να επισημαίνει ότι ήταν εκείνος που, με τη στήριξή του, έκανε πρόεδρο της παράταξης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπενθυμίζει με νόημα ότι επί δικής του κυβέρνησης υπουργοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Τα μηνύματα φτάνουν στο Μοσχάτο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προκειμένου να αμβλύνει τα μέτωπα ξεκίνησε πολιτικό «μασάζ» στον πρώην πρωθυπουργό. Δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες αναφορές στις ανακοινώσεις και τα non paper της ΝΔ υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά όσον αφορά στα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2014 και την επακόλουθη ύφεση. Την ίδια τακτική σε ό,τι αφορά στην οικονομία έχουν πάρει «γραμμή» να ακολουθήσουν και ορισμένα στελέχη που πρόσκεινται στον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο να πέσουν οι τόνοι από την πλευρά Σαμαρά.»


Διάψευση από συνεργάτες Σαμαρά 

Με αφορμή το δημοσίευμα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σχολίαζαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ψεύτικα πρωτοσέλιδα και παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ για να σώσει τον εαυτό του».

Τι απαντά η ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ, μετά το σχόλιο των συνεργατών του κ. Σαμαρά, τονίζεται:

«Αποστολή της δημοσιογραφίας δεν είναι να αντιδικεί με πρώην πρωθυπουργούς, αλλά να φέρνει στο φως τις αθέατες όψεις των εξελίξεων. Η ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ αυτό έκανε και στην περίπτωση των εσωκομματικών διεργασιών στη ΝΔ και αυτό θα συνεχίσει να κάνει με αξιοπιστία, εγκυρότητα και ευθύνη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ