Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μούγκα στη μνημονιακή στρούγκα

Μια καλή επένδυση για όποιον θέλει να διατυπώνει ελεύθερα τη γνώμη του είναι η αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος ή πολυγράφου

Ας αρχίσουμε με ιστορική αναδρομή και με ιδέες και λύσεις από το παρελθόν, οι οποίες ετοιμάζονται να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον. Ο Στάλιν είχε ανακαλύψει τη συνταγή της δημιουργίας ενός κράτους γεμάτου ευτυχισμένους ανθρώπους. Θα σκότωνε όλους τους δυστυχείς και θα είχε το κεφάλι του ήσυχο, την εξουσία ολόκληρη και τον καγκεμπίτη χορτάτο – άσε που θα μπορούσε να στέλνει και απρόσκοπτα τα εμβάσματα στο εξωτερικό για να ταΐζει τους παθολογικά τεμπέληδες που βρήκαν μεροκάματο υποσχόμενοι παγκόσμια επανάσταση.

Λοιπόν, ο Στάλιν, ο οποίος δεν καταδίκαζε τη βία αν προερχόταν από εκείνον, είχε και μία ωραία μέθοδο ελέγχου της ποιότητας του Τύπου. Οποιον έγραφε, σκίτσαρε, εκφωνούσε ή μετέδιδε κάτι που δεν του άρεσε τον έτρωγε η μέλαινα νυξ.
Οι δικοί μας (δικοί μας, που λέει ο λόγος, μην παίρνετε τούτο τον όρο τοις μετρητοίς) μπορεί να μη μοιάζουν στον Στάλιν ούτε σε μια τρίχα από το μπαρμπουνομούστακό του, αλλά τον ζηλεύουν, τον νοσταλγούν και θέλουν, ή έστω ονειρεύονται, να τον αντιγράψουν όπου μπορούν. Να, καλή ώρα αυτό με τον Τύπο, τα ΜΜΕ που τολμούν να είναι αντικυβερνητικά και να κάνουν αντινεοταξική προπαγάνδα παραπάει! Και ό,τι παραπάει η μαρμάγκα της Αριστεράς θενά το φάει.

Γι’ αυτό έδωσε και συνέντευξη με… προφητικό περιεχόμενο στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος. Για να πει ότι θα συσταθεί ΕΣΡ (λογοκριτής, αλλά δήθεν ανεξάρτητος) για το διαδίκτυο και τον Τύπο. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του ήρθε… λουκούμι («Θεωρείτε ανάγκη τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ΕΣΡ για τον Τύπο εν γένει ή όχι;») ο Κρέτσος απάντησε: «Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε αντίστοιχους θεσμούς και ρυθμίσεις, δηλαδή ένα αντίστοιχο ΕΣΡ, έναν Συνήγορο, αν θέλετε, του Πολίτη για το διαδίκτυο και, βέβαια, και για τον Τύπο. Υπάρχουν πρωτοσέλιδα, τα οποία πράγματι προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προάγουν τον σεξισμό και προτρέπουν τον κόσμο σε βία».

Μάγκες, πιάστε τα γιοφύρια κι αγοράστε πολυγράφους. Ερχονται δύσκολοι καιροί…

Παναγιώτης Λιάκος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ