Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο στόχαστρο των θεσμών οι «εκπτώσεις» από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Γιατί αντιδρούν στην εξαίρεση των ακινήτων κάτω των 300.000 ευρώ

Την έντονη αντίδραση των θεσμών έχει προκαλέσει η …συμφωνία κυβέρνησης τραπεζών που προβλέπει την προστασία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ. Οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι ουτοπικό να προστατεύονται αυτής της αξίας και όλων των κατηγοριών ακίνητα, την ώρα που ο νόμος 4354 προστατεύει από την πώληση σε funds μόνο τα κόκκινα δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ούτε καν ο νόμος Κατσέλη δεν προστατεύει από τον πλειστηριασμό ακίνητα αυτής της αξίας και μάλιστα λαμβάνει υπόψη το εισοδηματικό και το περιουσιακό κριτήριο. Η απάντηση που δίνουν τραπεζικά στελέχη στο moneypro, είναι ότι σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων μικρότερης αξίας από αυτή των 300.000 ευρώ, καθώς η συντήρηση, η φύλαξη, αλλά και η πληρωμή των φορολογικών βαρών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, καθιστούν ιδιαίτερα ζημιογόνα την συγκέντρωση ακινήτων, την ίδια ώρα που είναι πολύ πιθανό να βυθίσουν περαιτέρω τις τιμές τους σε μία περίοδο που οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται με το σταγονόμετρο παρά την σημαντική υποχώρηση. Οπότε προτιμούν να τα αφήνουν «ανέγγιχτα» έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Όμως ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, καθιστούν επισφαλή τη θέση των τραπεζών, παρά τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Γι’ αυτό θα πρέπει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να κινηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση μείωσης του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου. Αυτό υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές στο «MP» προσπαθώντας να αποτυπώσουν σε λίγες γραμμές την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο εν όψει της έναρξης των stress tests τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Προφανώς, γι αυτόν ακριβώς το λόγο οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις διοικήσεις των τραπεζών από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, SSM και ΕΚΤ, είναι συγκεκριμένες. Να προχωρήσουν ταχύτατα σε πώληση του προβληματικού τους δανειακού χαρτοφυλακίου και να επισπεύσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ρυθμίσεις, που έως σήμερα αποδεδειγμένα, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Με αφορμή αυτή τη συμφωνία που διέρρευσε πριν λίγες μέρες και με δεδομένο ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η έναρξη των οποίων έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου, η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών να μην βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και τα στελέχη των SSM και ΕΚΤ, τα οποία έχουν απευθύνει αρκετές φορές σαφή προειδοποίηση για την ανάγκη εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μειωθούν τα NPLs. Και αυτό διότι οι παρατάσεις που έχει πάρει η έναρξη των e- π[λειστηριασμών είναι πολλές, ανατρέποντας τον σχεδιασμό που είχαν κάνει οι τράπεζες για τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη του έτους, με αποτέλεσμα ο πήχης για τους φετινούς πλειστηριασμούς να διαμορφώνεται το πολύ στους 1.000. Σημειώνεται ότι από τους 52.000 πλειστηριασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009 και κατόπιν συνεχούς πτωτικής πορείας, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 4.800 πλειστηριασμοί. Και αυτό όταν, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για μείωση των κόκκινων δανείων έως τα τέλη του 2019, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα πρέπει να ανακτήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις.

Πωλήσεις δανείων

Στο άλλο μέτωπο, των πωλήσεων “κόκκινων” δανείων, φαίνεται ότι ο Οκτώβριος μπήκε με το δεξί, εγκαινιάζοντας τη νέα φάση δράσης για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που ζητά ο SSM από τις τράπεζες. Η Eurobank πούλησε στην Intrum Justitia AB (Intrum) καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ με αντίτιμο 3 σεντς ανά ευρώ δανείου. Πρόκειται για πακέτο δανείων που δεν είχε εξασφαλίσεις και ήταν για πολλά χρόνια κόκκινα, γεγονός που εξηγεί και το χαμηλό αντίτιμο. Η πώληση αποτελεί μέρος του πλάνου της Eurobank για τη μείωση των NPEs το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 4ου τριμήνου του 2017. Το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 3% σε όρους συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Την κίνηση της Eurobank αναμένεται να ακολουθήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank προκειμένου η μεν πρώτη να προχωρήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πώληση δανείων καλυμμένων με εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ (το deal διαχειρίζεται η UBS), η δε δεύτερη σε πώληση καταναλωτικών δανείων 1 δισ. ευρώ. Και οι δύο συναλλαγές αναμένονται εντός του έτους. Την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, άρχισε να σχεδιάζει και η Εθνική Τράπεζα. Η συναλλαγή αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018. Συνολικά, δηλαδή, μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα προχωρήσουν συναλλαγές πώλησης “κόκκινων” δανείων ύψους 5,5-6 δισ. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ