Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Βρυξέλλες καλούν Νέα Δημοκρατία: Η Ευρώπη «καίει» το εκλογικό χαρτί του Κυριάκου

Η Νέα Δημοκρατία, διά του γραφείου Τύπου της, έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα όσα ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα για τη συμμετοχή του στο συνέδριο του «Economist».

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εξήγησε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο το σχέδιο τηςΝΔ, με βάση μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων» και στόχο όσο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις τόσο να μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων στα πιο ρεαλιστικά επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Οι απόψεις αυτές δεν φαίνεται να συγκίνησαν ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Eurogroup,που επέμεινε να τονίζει την ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος.

Του Σεραφείμ Κοτρώτσου
(απόσπασμα από το βασικό θέμα της έντυπη έκδοσης της Νέας Σελίδας αυτής της Κυριακής)

Κατά την πάγια τακτική του σε τέτοιες συναντήσεις, και στο πλαίσιο του πολιτικού «savoir faire», όπως λένε στη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να ενημερώσει τι του μετέφερε ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Οι φήμες οργίαζαν τότε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε ψέξει διακριτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη (σχετικό δημοσίευμα είχε η «Süddeutsche Zeitung») για την επιμονή του να διατυπώνει σε υψηλούς τόνους το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρωνεκλογών. Επειτα από εκείνη τη συνάντηση, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, η Νέα Δημοκρατία μετέβαλε ποιοτικά το σύνθημα για προσφυγή στις κάλπες σε ανάγκη για «πολιτική αλλαγή».

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όμως, κι ενώ το κόμματης αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε σε στρατηγικό κενό, εν μέσω εγκωμίων για την κυβέρνηση από εκπροσώπους των δανειστών, θετικών δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου, της πρώτης εξόδου στις αγορές και των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, η ΝΔ επιχείρησε να μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης σε θέματα εκτός οικονομίας.

Το αίτημα για εκλογές παρέμεινε, ωστόσο, ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα ακόμα και το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν κλείσιμο της «ψαλίδας» και αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη θέση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης ότι δεν πρέπει να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στην τελευταία μέτρηση της Alco (newsit.gr), γιαπαράδειγμα, η διαφορά μειώνεται από τις 7 -της προηγούμενης μέτρησης- στις 6,4 μονάδες, με το 55% να διαφωνεί με το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα Νέα Σελίδα αυτής της Κυριακής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 129 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς εποχής Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ 129 Η Γεωργία κάτω από την πίεση των...