Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με το… «καλειδοσκόπιο» στο χέρι!

Του Θανάση Κ.
Καλειδοσκόπιο είναι ένα απλό οπτικό όργανο (συνήθως πλέον παιδικό παιγνίδι), που αποτελείται από ένα σωλήνα με διαφανές κάλυμμα στο ένα άκρο του, συμμετρικά κάτοπτρα στο εσωτερικό του και μικρά κομμάτια γυαλί μέσα του.
Ο χρήστης το ανακινεί τυχαία, κι ύστερα κοιτάει μέσα του. Τόσο απλό, αλλά και τόσο «μαγικό». Γιατί τα μικρά κομματάκια γυαλιού, οι «ψηφίδες», καθώς έχουν πέσει τυχαία, σχηματίζουν μέσα από τους αντικατοπτρισμούς στο εσωτερικό του σωλήνα, μοναδικά συμμετρικά σχήματα. Κι όπως οι γυάλινες ψηφίδες αντανακλούν διαφορετικά το φώς, ο σχηματισμός αποδίδεται με συναρπαστικές χρωματικές αποχρώσεις. Το σχήμα που δημιουργείται (πρωτογενώς) στο εσωτερικό του σωλήνα είναι άμορφο.
Αλλά η εικόνα που δίνεται, όπως αντανακλάται μέσα από τα ενσωματωμένα κάτοπτρα φαίνεται εξαιρετικά συμμετρική και περίπλοκη. Και πολύ όμορφη…
Και τα ίδια τα κομματάκια γυαλιού που το συνθέτουν είναι άχρωμα. Αλλά καθώς αντανακλούν το εισερχόμενο φώς από το άλλο άκρο του σωλήνα (και από διαφορετικές γωνίες), συνθέτουν διαφορετικούς συνδυασμούς μιας αληθινής χρωματικής πανδαισίας. Και το πιο εντυπωσιακό: Αρκεί να ανακινήσεις απλώς το καλειδοσκόπιο και να ξανακοιτάξεις μέσα του, για να δεις πως το παλιό σχήμα χάθηκε για πάντα κι ένα εντελώς διαφορετικό εμφανίστηκε. Εξ ίσου συναρπαστικό, σχεδόν «μαγικό».
Αυτό το απλό παιδικό παιγνίδι (εφεύρεση του David Brewster το 1817!), χρησιμοποιείται πια μεταφορικά, ως παράδειγμα, πως τα ίδια απλά και άμορφα ή «ουδέτερα» συστατικά (οι γυάλινες «ψηφίδες») μπορούν να συνθέσουν τις πιο διαφορετικές «εικόνες». Και να μαγέψουν ακόμα και τον «υποψιασμένο» θεατή.
Κι έτσι το «καλειδοσκόπιο» είναι ο πιο συνηθισμένος «διδακτικός» τρόπος να εισάγει κανείς στην έννοια της προπαγάνδας!
Όπου τα ίδια απλά γεγονότα ή στοιχεία, «ουδέτερα» καθαυτά, μπορούν με τους κατάλληλους «κατοπτρισμούς» – και φωτισμένα με ειδικό τρόπο – να δημιουργήσουν (στην κοινή γνώμη) τις πιο διαφορετικές «εντυπώσεις».
Δείτε ένα επίκαιρο παράδειγμα:
Το τελευταίο διάστημα ο διεθνής Τύπος και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτόξευσαν διαφορά αρνητικά σχόλια για την κυβέρνηση Τσίπρα:
Ότι είναι πολύ δύσκολο να βγει «καθαρά» από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 όπως ισχυρίζεται,
ότι «ναυάγησε το αφήγημά της» για… επέλαση επενδυτών το προσεχές διάστημα,
ότι η ίδια προκάλεσε μεγάλη καταστροφή του 2015 στην Ελληνική Οικονομία και τώρα μόλις και μετά βίας προσπαθεί να «συνέλθει»,
ότι η Αθήνα έχει πάθει αληθινό πανικό, που θα αναλάβει Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία (το Κόμμα αυτό έχει εκφραστεί πιεστικά υπέρ του grexit!).
Όλες αυτές οι «ψηφίδες» χάθηκαν από το «καλειδοσκόπιο» της ενημέρωσης. Ακούστηκαν, μεταδόθηκαν μαθεύτηκαν, αλλά δεν «έκατσαν» – δεν δημιούργησαν «εντύπωση». Και ξαφνικά, μετά από ένα τέτοιο τσουνάμι αρνητικών σχολίων απ’ έξω, ήλθε ένα μοναδικό θετικό σχόλιο, η δήλωση του Ντάϊσελμπλουμ, να τα επισκιάσει όλα!
Ο Ντάϊσελμπλουμ τους είπε απλά: να πάτε σε εκλογές το 2019! Τίποτε άλλο. Και δεν του πέφτει λόγος βέβαια, πότε θα κάνουμε εκλογές (όπως σωστά του παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης).
Αλλά ο Νταϊσελμλουμ, ο οποίος έχει πει ένα σωρό αρνητικά για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στον παρελθόν, είναι Σοσιαλδημοκράτης ο ίδιος, πάτωσε κυριολεκτικά στις πρόσφατες εκλογές της πατρίδας του (της Ολλανδίας), δεν πρόκειται να είναι πια υπουργός των Οικονομικών της χώρας του, και προσπαθεί να εκλεγεί παρ’ όλα αυτά (και κατά παρέκκλιση των «ειωθότων») ξανά Πρόεδρος στο Eurogroup.
Επομένως έχει ανάγκη τη στήριξη όλων των άλλων υπουργών από τις χώρες μέλη του ευρώ. Και πήρε τις πρωτεύουσες αμπάριζα να κάνει την «προεκλογική εκστρατεία του». Ήλθε λοιπόν και στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Τσακαλώτο και είπε ό,τι θέλει να ακούσει σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση. «Καλοπιάσματα» για να πάρει ένα «κουκί» ακόμα.
Ποια είναι η «αξία» της δήλωσης Ντάσίεσμπλουμ, αυτής καθ’ αυτής;
Μηδαμινή!
Ποια είναι η σχετική αξία αυτής της δήλωσης Ντάϊσελμπλουμ, αντιπαραβαλλόμενης με τις πολύ περισσότερες και πιο βαρύνουσες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα;
Απολύτως ασήμαντη.
Κι όμως «εντύπωση» δημιούργησε τελικά το ένα, μηδαμινό και ασήμαντο. Κι όχι τα πολλά αρνητικά και απολύτως «σημαδιακά». Να τη η «δύναμη» της προπαγάνδας! Το καλειδοσκόπιο που λέγαμε.
Άλλο παράδειγμα:
Όλες οι επενδυτικές απόπειρες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη καρκινοβατούν. Από τις Σκουριές και τα περιφερειακά αεροδρόμια ως το Ελληνικό. Αυτό προβλήθηκε στον Τύπο για να είμαστε δίκαιοι.
Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, εμφανίζεται πια ότι τα προβλήματα τάχα «ξεπεράστηκαν»! Ενώ τα προβλήματα ΔΕΝ ξεπεράστηκαν! Κάθε άλλο.
Κατ’ αρχάς σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με μεγάλες επενδύσεις που ήλθαν ή ξεκίνησαν ή ξεμπλόκαραν επί κυβέρνησης Σαμαρά! Όλες.
Αυτό άλλοτε το λένε οι εκπρόσωποι της ΝΔ κι άλλοτε όχι. Γιατί;
Οι δε δημοσιογράφοι, τις περισσότερες φορές φαίνεται να το έχουν «ξεχάσει»! Όταν πρόκειται για αρνητικά στοιχεία που προϋπήρχαν της κυβέρνησης Τσίπρα (ακόμα κι αν γι’ αυτά δεν ευθύνεται συγκεκριμένα η κυβέρνηση Σαμαρά), τα χρεώνουν αμέσως και συλλήβδην στους «προηγούμενους». Αδιακρίτως.
Όταν, όμως, πρόκειται για θετικές εξελίξεις που υπήρξαν επί κυβέρνησης Σαμαρά και τώρα έχουν βαλτώσει επί Τσίπρα, αποφεύγουν να το θυμίσουν. Γιατί;
Το «καλειδοσκόπιο» που λέγαμε!
Το πιο σημαντικό όμως:
–Η Eldoraro δεν αναίρεσε την απόφασή της να φύγει. Απλώς την «πάγωσε». Ακριβέστερα την ανέστειλε. Και τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν. Πέρα από τις τρείς άδειες που δόθηκαν εσπευσμένως, τα υπόλοιπα που έχουν στοιχειώσει την επένδυση εδώ και τρία χρόνια παραπέμφθηκαν στη «διαιτησία». Δηλαδή στις Ελληνικής καλένδες.
Διότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Και οι καθυστερήσεις βαραίνουν στην απόδοση της επένδυσης – που ήδη έχει πληγεί σοβαρά. Συνεπώς, όχι δεν είναι «όλα καλά πια» με την επένδυση αυτή.
Ούτε και με τις άλλες:
–Η Φραπόρτ καταγγέλλει ουσιαστικά πως από την ώρα που βγήκε ο Τσίπρας άφησε τα περιφερειακά αεροδρόμια να καταρρεύσουν. Τώρα, λοιπόν, η εταιρία ζητά σοβαρές αποζημιώσεις για να το συνεχίσει.
Νομικά, όλοι οι σύμβουλοι (της κυβέρνησης – κι όχι μόνο), λένε πως είναι «ισχυρές» οι απαιτήσεις της εταιρίας.
Οικονομικά, αν πληρωθούν οι αποζημιώσεις θα μειωθεί πολύ το άμεσο ταμειακό κέρδος για το Ελληνικό δημόσιο.
Πολιτικά, αν δεν πληρωθούν ή αν καθυστερήσει κι άλλο το πράγμα, θα ματαιωθεί η επένδυση και θα πληγεί καίρια το κύρος της Ελλάδας ως «επενδυτικός προορισμός». Συνεπώς όχι, ούτε εδώ τα πράγματα είναι «όλα καλά».
–Και τέλος στο Ελληνικό, το ΚΑΣ ψήφισε πως θα ζητήσει να κηρυχθεί «αρχαιολογικός χώρος» μια περιοχή 280 στρεμμάτων (στα 6.500 χιλιάδες της συνολικής έκτασης).
Από 3.000 χιλιάδες (δηλαδή σχεδόν τα μισά) που ζητούσαν ως πρόσφατα! Εντάξει, θα πείτε «μικρό το κακό», ξεμπλόκαρε τουλάχιστον η δουλειά.
Μη βιάζεστε! Γιατί το σημείο στο οποίο ζητάει το ΚΑΣ να κηρυχθεί ο «αρχαιολογικός χώρος», είναι το «φιλέτο» της εμπορικά αξιοποιήσιμης περιοχής! Εκεί επρόκειτο να οικοδομηθεί το ένα από τα τρία σπουδαιότερα συγκροτήματα (έτσι κι αλλιώς από τα υπόλοιπα της συνολικής έκτασης τα μισά θα γίνουν πάρκο ή κοινόχρηστοι χώροι). Συνεπώς, αν αχρηστευτεί το «φιλέτο», κινδυνεύει ολόκληρη η επένδυση!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχεις και τις «οικολογικές οργανώσεις» να καταφεύγουν «εν σώματι» στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να σώσουν το… «δάσος» 37 στρεμμάτων που ΔΕΝ υπάρχει εδώ και δεκαετίες!
Και το θυμήθηκαν τώρα, που πάει να γίνει επένδυση! Με την οποία θα δημιουργούνταν, όχι 37 αλλά 2.500 στρέμματα αληθινού μητροπολιτικού πάρκου. Και τα οποία κινδυνεύουν να ματαιωθούν οριστικά, για να «σωθούν» τα 37 στρέμματα «δάσους» που έχει… κοπεί από τη δεκαετία του 50!
Όχι, ούτε εδώ δικαιολογείται καμία ανακούφιση. Και για όποιον δεν κατάλαβε, τους το είπε προχθές ο Κυρίτσης: Δεν το θέλαμε το Ελληνικό και εξακολουθούμε να το μη το θέλουμε! Αλλά, μας υποχρεώνουν να το κάνουμε γιατί το υπέγραψε ο Σαμαράς.
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο:
–Αγάντα σύντροφοι, άλλοι το ξεκίνησαν άλλο μας το επέβαλαν, εμείς δεν το θέλουμε και θα «καμωνόμαστε» πως το προχωράμε επισήμως, ενώ ανεπισήμως και υπογείως, θα το μπλοκάρουμε όπου το βρούμε: Πότε για τα «αρχαία» που τώρα ξαφνικά θυμηθήκαμε, πότε για τα «δάση» που δεν υπάρχουν, πότε για τους… «κορμοράνους».
Αυτά όλα τα διαβάσατε, βέβαια. Αλλά αυτή την «εικόνα» δεν την αποκομίσατε. Το «καλειδοσκόπιο» που λέγαμε τα εμφάνισε και τα «φώτισε» διαφορετικά.
Άλλο παράδειγμα:
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσόγονος (που καιρό τώρα «έβγαζε γλώσσα» στον Τσίπρα – αλλά παρέμενε στο κόμμα του), τώρα αποφάσισε να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό το μάθατε βέβαια.
Γιατί όμως τώρα αποφάσισε ξαφνικά να φύγει;
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κόντευε να μας βγάλει από την Ευρώπη (επί Βαρουφάκη) δεν έφευγε! Όταν καθυστερούσε έξη μήνες την πρώτη αξιολόγηση και πάνω από ένα χρόνο τη δεύτερη αξιολόγηση, πάλι έμενε μέσα.
Και τώρα που υποτίθεται ότι «κάλμαραν» τα πράγματα και θα έλθουν… βροχή οι επενδύσεις, τώρα αποφάσισε, ο ευλογημένος, να «την κάνει με πλάγια πηδηματάκια»! Είναι μήπως χαζός ο Χρυσόγονος. Κάθε άλλο! Πονηρούλης είναι.
Κι επειδή δεν είναι απλώς «πονηρούλης», αλλά τα βλέπει τα πράγματα από μέσα (στην Ευρώπη) και ακόμα πιο «μέσα» (στο ΣΥΡΙΖΑ), κατάλαβε πως είναι ώρα να φύγει, γιατί και ο Τσίπρας δεν κρατάει πολύ ακόμα.
Αλλιώτικα, σιγά να μην έφευγε. Το ακούσατε αυτό πουθενά; Όχι! Το «καλειδοσκόπιο» που λέγαμε…
Ότι η εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού είναι εκτός στόχων το ξέρετε. Έχουμε ήδη «άνοιγμα» στα έσοδα 1,8 δισεκατομμύρια (1% του ΑΕΠ), χωρίς τα καθοριστικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου (ακόμα)…
Έχουν πέσει πολύ έξω στην Ανάπτυξη (άρα και στα αναμενόμενα έσοδα). Πέφτουν ήδη έξω στα πραγματοποιούμενα έσοδα μέχρι τώρα. Τους ξεφεύγουν και οι δαπάνες, γιατί υστερούν και οι πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών. Δεν «καθάρισαν» μέρος των παλαιών συντάξεων που είχαν υποσχεθεί να τις καταβάλουν κανονικά πλέον ως το Σεπτέμβριο. Τους ξέφυγαν (ξανά) και τα ληξιπρόθεσμα.
Τους έρχονται «χαστούκια» από παντού: Και σε πρόσθετα μέτρα. Και σε μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο (μέχρι και για απολύσεις μονίμου προσωπικού ακούγεται…)
Τα ακούσατε όλα αυτά; Βεβαίως και τα ακούσατε…
Διαμορφώνουν καθόλου την «εικόνα» για τις δυσμενείς προοπτικές της κυβέρνησης Τσίπρα; Όχι! Το «καλειδοσκόπιο» της προπαγάνδας που λέγαμε…
Το ότι ο Βίζερ (πολύ πιο σημαντικός από τον Ντάισελμπλουμ) τους είπε ότι θα είναι επί δεκαετίες η Ελλάδα υπό πολύ αυστηρή εποπτεία, το ακούσατε; Δείχνει αυτό ότι «τον στηρίζουν» απ’ έξω; Μάλλον όχι.
Καταγράφηκε καθόλου στις εντυπώσεις της Κοινής Γνώμης. Σίγουρα όχι!
Το «καλειδοσκόπιο» της προπαγάνδας που λέγαμε…
Το ότι ξαφνικά φέρνουν στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου ένα παλαιό στέλεχος του Ριζοσπάστη και αργότερα της Αυγής, ένα ακραίο φανατικό, που υποστήριξε κατά καιρούς όλες τις απίστευτες μακακίες για τις οποίες κάποτε ντρεπόταν οι «ανανεωτική αριστερά» – μέχρι ότι το Τσέρνομπιλ ήταν… «δημιούργημα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας» ! – το πήρατε χαμπάρι;
Μάλλον το πήρατε. Δείχνει αυτό ότι νιώθουν «σίγουροι» στην κυβέρνηση; Όχι!
Δείχνει πως κάνουν «άνοιγμα» στο… φιλελεύθερο χώρο; Σίγουρα όχι!
Μήπως δείχνει πως ετοιμάζονται για ρήξη – όλα για όλα – και επιστρατεύουν κάθε αδίστακτο «φανατίλα» που ως τώρα τον έκρυβαν; Μάλλον αυτό δείχνει.
Πέρασε αυτό στη Κοινή Γνώμη; Όχι!
Το «καλειδοσκόπιο» της προπαγάνδας που λέγαμε.
Όμως με τα «καλειδοσκόπια» μπορείς να χαζεύεις για λίγο, αλλά δεν μπορείς ούτε να κυβερνήσεις μια χώρα, ούτε να επιβιώσεις ως χώρα.
Κι όταν «σπάνε» τα καλειδοσκόπια ξαφνικά, όταν διαλύονται οι ψευδείς εικόνες τους και ξεπηδάει από παντού η Αλήθεια, τότε γίνεται έκρηξη.
Από την οποία ελάχιστοι γλιτώνουν. Και σίγουρα δεν γλιτώνουν οι προπαγανδιστές! Που μένουν με το (σπασμένο) καλειδοσκόπιο στο… χέρι!
(Μη πω τίποτε πιο βαρύ…)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ