Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο εκνευρισμός του Κ. Μητσοτάκη για τις «πλάτες» των Ευρωπαίων στον Αλ. Τσίπρα

Το ότι οι ευρωπαίοι έχουν βρει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον… μήνα που θρέφει τους 11 ή, για την ακρίβεια, τον Πρωθυπουργό που νομοθετεί για 11, είναι γνωστό. Στην Εσπερία έχουν να λένε και το λένε πως δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μία αριστερή κυβέρνηση που νομοθετεί, χωρίς εντάσεις και διαδηλώσεις στους δρόμους, όσα αρνούνταν να νομοθετήσουν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί.

Ωστόσο, από αυτή την άποψη μέχρι την εξόφθαλμη, όπως τη θεωρεί η Πειραιώς, στήριξη συγκεκριμένων κέντρων προς τον κ. Αλ. Τσιπρα, μεσολαβεί χάος.

Γεγονός, άλλωστε, που προκαλεί εκνευρισμό στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που διαπιστώνει πως ο ειλικρινής λόγος του Κυρ. Μητσοτάκη υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της αλλαγής υποδείγματος για την ελληνική οικονομία συγκεντρώνει μεν τα θετικά σχόλια όλων των διεθνών συνομιλητών του αλλά… για αργότερα.

Δεν είναι, συνεπώς, τυχαία η χθεσινή ευθεία αιχμή του Προέδρου της Ν.Δ. για τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ και όσα ο τελευταίος είπε στην Καθημερινή υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο τέλος της τετραετίας, το 2019. Προφανώς, στη Ν.Δ. δεν περίμεναν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θα κατακεραύνωνε έναν πρωθυπουργό κράτους – μέλους της Ευρωζώνης. Ωστόσο, κόμη κι αν ο στόχος του Ολλανδού ήταν να στείλει μήνυμα και προς την κυβέρνηση να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, οι αναφορές του στην ανάγκη πολιτικής συνεννόησης και τα καλά λόγια για τον Αλ. Τσίπρα ανέβασαν το θερμόμετρο στην Πειραιώς.

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε χθεσινή εκδήλωση τουHarvard Business School Club of Greece, προσθέτοντας ότι οι εκλογές δεν αποτελούν λόγο αστάθειας αλλά είναι ένας τρόπος να αποκτήσει η χώρα μια Κυβέρνηση «ικανή να της προσφέρει ένα επίπεδο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει τους πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης που, κατά το παρελθόν, έχει στρέψει τα βέλη του κατά των εταίρων της χώρας για το γεγονός ότι αποδέχθηκαν την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν επέμειναν σε ένα σχέδιο περικοπής δαπανών, υπενθύμισε στο εσωτερικό και εξωτερικό ακροατήριο και όσα έγιναν το 2015. «Δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι είμαστε κοντά στο τέλος του 2017 και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που είμασταν το 2014» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες αλλά, βεβαίως, και στους εκτός συνόρων συνομιλητές του.
Η στάση των Ευρωπαίων

Είναι, πάντως, δεδομένο πως με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη (Brexit, ενίσχυση AFD στην Γερμανία, ένταση στην Καταλονία) αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (κρίση με την Β. Κορέα, τρομοκρατικά πλήγματα και ο, ούτως ή άλλως, απρόβλεπτος Τραμπ), ουδείς επιθυμεί μία αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά θα στρωθούν κόκκινα χαλιά στον κ. Τσίπρα αλλά, σε κάθε περίπτωση, η στάση που του επιφυλάσσεται – μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον – ουδεμία σχέση έχει με τη στάση που αντιμετώπισε ο Αντώνης Σαμαράςαπό το Μάιο του 2014 και μετά. Υπό την έννοια αυτή, και με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιδείξει εξαιρετική αντοχή στην νομοθέτηση και υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, δεν αποκλείεται η στάση ανοχής να συνεχιστεί.

Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν συνιστά την (υποτιθέμενη) αντισυστημική απειλή που συνιστούσε ο κ. Τσίπρας πριν αναλάβει την εξουσία. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μιλάει με στοιχεία, συγκροτημένα και χωρίς κορώνες. Ακόμη και οι αλλαγές που ζητά, όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν σε συμφωνία με τους πιστωτές και με στόχο, όπως υπογράμμισε και χθες, να έχει η κυβέρνησή του τον δημοσιονομικό χώρο «για να μειώσει τους φόρους και όχι για να αυξήσει τις δαπάνες».

Το μήνυμά του, δε, το έχει στείλει με σαφήνεια τόσο στις συναντήσεις με ομολόγους του στο εξωτερικό ή στην Αθήνα όσο και στο πλαίσιο των επαφών που διατηρεί, κυρίως ο ίδιος αλλά και σειρά γαλάζιων στελεχών, με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών στην Πρωτεύουσα.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ