Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οχυρώνονται οι τράπεζες απέναντι στον νόμο Κατσέλη – Τι προτείνουν στους «κόκκινους» δανειολήπτες

Οι τράπεζες προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων δάνειων» με στόχο να αποτρέψουν τους πελάτες τους να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη που προστατεύει τους δανειολήπτες και μεγαλώνει τις ζημίες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τη ‘‘Δημοκρατία”, τραπεζικά στελέχη προσεγγίζουν πολίτες που προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη και προτείνουν «γενναίες» ρυθμίσεις δανείων σε όσους από τους δανειολήπτες πληρούν αποδεδειγμένα τα κριτήρια του νόμου και δικαιούνται προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, προτείνουν ρύθμιση δανείων με μερική άφεση χρέους, διαγραφή δηλαδή μέρους της οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει ομαλά το υπόλοιπο δάνειο. Στόχος είναι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να είναι περισσότερο βιώσιμες από αυτές που συνήθως επιδικάζουν τα δικαστήρια.
Προβλήματα

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των τραπεζών είναι ότι περίπου το 45% με 50% όσων εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και κερδίζουν ρύθμιση, σταματούν να τον εξυπηρετούν σε ορίζοντα διετίας, με αποτέλεσμα το δάνειό τους να καθίσταται εκ νέου μη εξυπηρετούμενο.

Στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στον νόμο, ώστε μέχρι το τέλος του 2019 να έχει μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων από τις 150 σε λιγότερο από 30.000.

Ήδη τους τελευταίους μήνες έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός εκδίκασης και αναμένεται να «τρέξει» ακόμα ταχύτερα τη διετία 2018-2019. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει η εξής ενδιαφέρουσα εικόνα για όσους έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη:

Το 45% με 50% των υποθέσεων απορρίπτεται είτε για τυπικούς (π.χ. ελλιπής φάκελος) είτε για λόγους ουσίας. Αν τα στοιχεία ισχύουν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους δύο δανειολήπτες έκανε χρήση της περιόδου προσωπικής προστασίας για να κερδίσει χρόνο έναντι των τραπεζών. Το υπόλοιπο 50 – 55% των δανειοληπτών επιτυγχάνει διευθέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με «κούρεμα» μέρους της οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε βάθος χρόνου. Οι οικονομικές δυνατότητες, η ηλικία του δανειολήπτη και τυχόν περιουσιακά στοιχεία καθορίζουν το ποσό της δόσης και επομένως το ποσό που θα εξοφλήσει.

Πλήγη απαλλαγή χρεών, συνήθως για οφειλές απο καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις ποσών, επιτυγχάνει μόνο το 0,5% όσων έχουν προσφύγει στον νόμο και εφόσον βέβαια προκύπτει ότι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα.

Συνήθως, για καταναλωτικά δάνεια το ποσό της διαγραφής κινείται στο 60% με 70% επί της συνολικής οφειλής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ