Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνέχεια σταχυολόγησης διορθώσιμων ανωμαλιών

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Συνεχίζω σήμερα την σταχυολόγηση διορθώσιμων ανωμαλιών, οι οποίες πρέπει να ομολογήσω είναι πάμπολλες, οπότε είναι κάπως δύσκολη η επιλογή. Θα επιλέξω τις πλέον επίκαιρες και κάποιας αυξημένης σημασίας.


Υπόθεση Ελληνικού. 
Εδώ σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά, μη έχοντας τι να σχολιάσει μπροστά στην απόλυτη αβελτηρία, αν δεν υποκρύπτεται σκοπιμότητα, έχουσα να κάνει με ιδεοληψίες και αφορμές να καθυστερήσει η επένδυση αν όχι να ματαιωθεί. Εξήντα χρόνια αεροδρόμιο, κανείς δεν διανοήθηκε να το χαρακτηρίσει αρχαιολογικό χώρο, αλλά ούτε και είκοσι περίπου χρόνια που έχει φύγει το αεροδρόμιο, οι τόσο ευαίσθητοι αρχαιολόγοι και οικολόγοι δεν επιχείρησαν κάποια μορφής ανασκαφή. Τα δένδρα που φυτεύτηκαν για τον ερχομό του Ζισκάρ Ντεσταίν, Πρόεδρου της Γαλλίας τότε, να χαρακτηρίζονται τώρα ως δάσος, δεν είναι μόνο ανόητο αλλά και παράνομο διότι θα έπρεπε να ήταν δάσος πριν το 1975 αν όχι το 1945. 
Στην επένδυση αυτή, όπως είναι γνωστό, θα ξοδευτούν περί τα οκτώ δις ευρώ και θα απασχοληθούν περί τις 80 χιλιάδες εργαζόμενοι τώρα και παρόμοιος αριθμός όταν ολοκληρωθούν. Τη στιγμή που εκλιπαρούμε να έρθουν επενδυτές, ως την μόνη δυνατότητα να ανακάμψει η οικονομία, να μειωθεί η ανεργία και να ελαττωθούν τα σκληρά και παράλογα φορολογικά μέτρα, ημείς άδωμεν. 
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ξεπουλήθηκε ο χώρος σε τιμή περί τα 90 εκατομμύρια το στρέμμα. Αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν, ότι από τα 6,5 χιλιάδες στρέμματα θα οικοδομηθούν μόνο τα δύο χιλιάδες και τα υπόλοιπα θα διαμορφωθούν σε πάρκα και χίλια δυο άλλες κατασκευές που μόνο έξοδα χρειάζονται για να γίνουν. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι αναγνωρίζοτας την αξία και σημασία των επενδύσεων, λέγουν ότι θα μπορούσαμε να το δώσουμε για ένα ευρώ, ενόψει του οφέλους. Να σημειώσουμε ότι υπήρχε στη συμφωνία ειδική ρήτρα για περίπτωση που ευρεθούν αρχαία, οπότε δεν υπήρχε θέμα. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά, χωρίς να εφευρεθεί κανένα καινούργιο πρόβλημα. Αυτά για το ελληνικό.

Υπόθεση γραφειοκρατίας.
 
Με την ευκαιρία που μιλάμε για επενδύσεις, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, είναι η φοβερή γραφειοκρατία η οποία πολλές φορές είναι από ανασταλτικός παράγων, να μετατρέπεται σε αποτρεπτικό. Είχα κάποτε προτείνει μία καινοφανή λύση, απλή ως το αυγό του Κολόμπου, η οποία παραλίγο να γίνει αποδεκτή, έτσι θα την επαναλάβω, με την προσδοκία να εφαρμοστεί προς όφελος όλων, εκτός από εκείνους που … χρησιμοποιούν την γραφειοκρατία. Είμαι προσωπικά θύμα! Μία πρώτη και βασανιστικότερη μορφή είναι η έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Συνήθως χρειάζονται από ένα μέχρι δύο χρόνια, καλώς εχόντων. Η πρότασή μου είναι ο επενδυτής να υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία να περιγράφονται όλα όσα πρέπει να κάνει μέσα σε, ας πούμε, ένα χρόνο, να υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση και να παίρνει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αμέσως. Αυτοστιγμεί. Θα γνωρίζει βέβαια ότι θα μπορέσει να εκτελέσει όλα όσα αναφέρονται στην δήλωση αυτή, διότι άλλως θα ανακαλείται η άδεια. Αυτά που θα περιέγραφε η Δήλωση θα ήταν αρκετά, πολλά από αυτά υπερβολικά, ίσως παράλογα, αλλά όχι απαραίτητα. Όταν εφαρμοστεί η υπογραφή της δήλωσης και να εκδίδεται η άδεια αμέσως, κάθε φορά θα μειωνόταν αυτές οι απαιτήσεις και θα έφθανε γρήγορα, να περιοριστούν στις αναγκαίες και λογικές. Τούτο θα συνέβαινε, όπως ενδεχομένως θα έχει γίνει αντιληπτό, διότι οι πολλές προϋποθέσεις, οι οποίες κάποτε μπορεί να ήταν αναγκαίες, τις διατηρούσαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι, για να διατηρείται η .. εξουσία τους, η οποία θα είχε εξαφανιστεί με την Δήλωση.

Υπόθεση φοροδιαφυγής.
 
Πολλά λέγονται και περισσότερα προσπαθούν όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών να εφαρμόσουν, με τελευταία προσπάθεια την χρήση κάρτας σεPOS. Ασφαλώς και έχει φέρει αποτελέσματα. Υπάρχει όμως ένας απλούστερος τρόπος, απόλυτα αποδοτικός, τον οποίο όλοι θα εφαρμόσουν από μόνοι τους χωρίς καμία πίεση ή μέθοδο ελέγχου, αλλά με μεγάλη τους χαρά και σθένος. Δεν θα χρειαστεί καν να υπάρχουν ελεγκτές για να κινδυνεύουν με προπηλακισμούς. Η λύση είναι πρώτον να μην υπάρχει κανένα αφορολόγητο ποσό, αλλά όλες οι αποδείξεις εξόδων τους, να εκπίπτουν από το εισόδημά τους και έτσι να μειώνεται ο φόρος. Ποιος δεν θα ζητήσει απόδειξη σε μια τέτοια περίπτωση; Ασφαλώς και δεν είναι τόσο απλό. Ο υπουργός των οικονομικών θα ξεσηκωθεί, δικαίως ίσως, ότι θα εισπράττονται πολύ λίγοι φόροι. Σωστό, αλλά υπάρχει λύση. Θα υπολογιστεί το ποσό που θα πρέπει να εισπραχθεί ή από αυτό που εισπράχθηκε την τελευταία χρονιά, σε σχέση με τα οικονομικά των πολιτών, ρυθμίζοντας αν πρέπει να αυξηθεί ή να ελαττωθεί η φορολογία και θα αποφασίζει το ποσοστό του ποσού των αποδείξεων που θα ληφθεί υπόψη που θα εκπέσει από τα έσοδά τους. Δηλαδή θα υπολογίζονται όλες οι αποδείξεις, αλλά ένα μέρος τους, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα έσοδα. Το σύστημα αυτό θα συμπεριληφθεί στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ως προς το πόσους φόρους θέλουν να εισπράξουν από τα εισοδήματα των πολιτών.

Υπόθεση «Διόρθωσης Φύλου». 
Το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις «διορθώσιμες ανωμαλίες», αλλά λόγω επικαιρότητας, έκρινα ορθό να κάνω ένα μικρό, σεμνό και όσο μπορέσω, προσεκτικό σχόλιο. Η απορία μου έγκειται στο ποιο ήταν το κίνητρο ή μάλλον η επείγουσα ανάγκη να νομοθετηθεί τώρα αυτό το θέμα! Αλήθεια ποιος, πότε και που εμπόδισε κάποιον ομοφυλόφιλο να ενεργήσει ή να χαρεί τις ιδιαιτερότητές του; Τούτο το σεβόμαστε όλοι υποθέτω. Κανείς πιστεύω, πέραν της ενόχλησης που ενδέχεται να προκαλούσαν οι εξαλλοσύνες αυτών των τύπων με τις παρελάσεις τους και τις φωνασκίες τους, δεν ενοχλείται, ούτε τους δημιουργείται πρόβλημα με την παρουσία τους στην κοινωνία. Οι σοβαροί, στους οποίους η φύση τους επιφύλαξε αυτήν τους την «διαταραχή», ή όπως αλλιώς χαρακτηρίσουμε την παρεκτροπή αυτή της φύσης, όχι μόνο δεν καμαρώνουν και δεν προκαλούν, αλλά με σεμνότητα, με σεβασμό προς όλους, εμφανίζονται όσο πιο αθόρυβα μπορούν, πολλοί των οποίων προσπαθούν να μη γίνει αντιληπτό στο ευρύτερο κοινό, απλά διότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε, ούτε βέβαια μπορούν να αλλάξουν κάτι. Το ψηφισθέν πλέον νομοσχέδιο, με τίποτε δεν θα διορθώσει το «λάθος» αυτό της φύσης, αν η ταυτότητα τους αλλάξει το φύλο τους, ούτε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής τους. Οι μόνοι που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν τον ισχύοντα πλέον νόμο, είναι οι έξαλλοι, οι ακραίοι και οι φωνασκούντες, πιστεύοντας ότι έτσι επιβάλλονται στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι τέτοιο εθεωρείτο χρήσιμο, θα μπορούσε να ψηφιστεί αθόρυβα και με συναίνεση. 
 
Νίκος Αναγνωστάτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ