Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η άλλη λύση είναι οι “πάπιες” και τα πάμπερς …

Επενδύσεις και ανάπτυξη βλέπει ο Τσίπρας μόνο στην δικιά του οικονομία. Στην δικιά μας γκαρσόνια και κράτος. Υπάρχει όμως και πιο κάτω…

Οι Κινέζοι, οι Αυστραλοί, οι Ρώσοι και οι Άραβες, που μας κάνουνε και πολύ κέφι… και θέλουν να πάρουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα αγοράζοντας ακίνητα ίσως αποδειχθούν λύση. Οι συνταξιούχοι, όλου του ντουνιά, που μπορούν να γίνουν Έλληνες ιθαγενείς με ένα διαμέρισμα 200-250.000 ευρώ.

Τι δηλαδή; Οι συνταξιούχοι Κινέζοι ή οι Άραβες που θα την αράξουν στην Βουλιαγμένη, στο Καβούρι, στην Βάρκιζα, στο Λαγονήσι και στα νησιά δεν θα χρειαστούν “πάπια”; Δεν θα έχουν ανάγκη μια αλλαξιά στα πάμπερς τους; Δεν θα θέλουν την πάπια τους;

Θα μου πεις ότι υπάρχουν οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι μετανάστες για τις δουλειές αυτές. Γιατί εμείς είμαστε αλλού γι αλλού. Εμείς προσμένουμε την ανάπτυξη και τις δουλειές του Τσίπρα….

Σύμφωνοι. Αλλά αν μας προσπεράσει πάλι η ανάπτυξη Τσίπρα; Μήπως δεν μας προσπέρασε σε δύο Αναστάσεις, του 2016 και του 2017; Και ας πήγαμε στις εκκλησιές και κουνάγαμε τις λαμπάδες και εμείς και οι αριστεροί…

Οπότε, να δουλειές εκεί που δεν το περιμένεις. Γιατί εκεί που το περιμένεις δεν θα το δεις ούτε στο όνειρό σου. Εκτός αν μοιράζεσαι όνειρα με τον Τσίπρα που επιμόνως βλέπει την ανάπτυξη να φτερουγίζει προς το μέρος του και να του χαμογελάει…

Δεν αναφέρθηκα καθόλου τυχαία στα πιο κάτω από το επίπεδο του τουριστικού υπάλληλου ή του αφισοκολλητή τύπου Καρανίκα που χώνεται στο κράτος.

Το έκανα για να προετοιμαζόμαστε οι υπόλοιποι γιατί από χθες άρχισαν να βγαίνουν και αληθινά στοιχεία (τα πρώτα είναι από τον ΣΕΒ) για τα βήματα της δικής μας οικονομίας. Της δικής μας τσέπης. Και όχι της “έγκλειστης”, στην Κουμουνδούρου, οικονομίας του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγαίνει ούτε έξω από την πόρτα της… να την συναντήσουμε και εμείς.

Τι μας λένε λοιπόν οι μελετητές του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου τους ΣΕΒ που κυκλοφόρησε χθες το μεσημέρι.

Πρώτον η σημερινή ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί ασταθής, και ενδεχομένως, να έχει και ημερομηνία λήξης, εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες πάψουν να επενεργούν με την ίδια ένταση στην ελληνική οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν προς τα πίσω.

Δεύτερον η σημερινή ανάκαμψη στην οικονομία είναι υποτονική καθώς δεν ενισχύεται η πλευρά της προσφοράς (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, κ.α.)και η παραγωγή παραμένει καθηλωμένη.

Τρίτο η ανεργία υποχώρησε στο 21% τον Ιούλιο του 2017ως αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου του τουρισμού και της υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.

Και επειδή ο αντίλογος από τους αναγνώστες του σημερινού σημειώματος της στήλης θα είναι ότι στην ελληνική σοβιετία έχουμε και το κράτος θα συμφωνήσω μαζί τους καθώς υπάρχει και τέταρτο και πέμπτο από άλλη μελέτη του ΣΕΒ.

Τέταρτον, σύμφωνα, με τα στοιχεία της έρευνας του εργατικού δυναμικού του β’ τριμήνου του 2017, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός (σ.σ. στην αγορά εργασίας) ανέρχεται σε 874 ευρώ, που αναλύεται ωστόσο σε 777 ευρώ για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα και 1.075 ευρώ για τον εργαζόμενο στο Δημόσιο!!!

Διαφορά που δείχνει 38% μεγαλύτερο μισθό για τον εργαζόμενο του Δημοσίου!!!
Πέμπτο, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι μισθωτοί του Δημόσιου τομέα ήταν 806,2 χιλιάδες αριθμός που αντιστοιχεί στο 51% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (1.585 εκατ. εργαζόμενοι)!!!

Πρόκειται για το 34% του συνόλου των μισθωτών, ενώ δραστηριοποιούνται στην οικονομία 1.246.6 εκατ. σε ατομικές επιχειρήσεις και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εδώ όμως, σύντροφοι του κομματικού στρατού κατοχής, τα πράγματα βραχυκυκλώνονται για τα καλά από τους δανειστές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Με τον ένα ή τον άλλο πρωθυπουργό θα μπει χέρι…

Και επειδή έξοδος από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, είναι σαν τα σκισίματα… Στρατούλη, το τέταρτο μνημόνιο θα μιλάει ξεκάθαρα για κράτος. Ο δε άλλος μεγάλος “άξονας”… κίνησης της οικονομίας μας, ο τουρισμός, (όπως φάνηκε και παραπάνω) κουβαλάει την δική του φούσκα… Το ίδιο και με τα βιομηχανικά φουγάρα που δεν καπνίζουν στην Ελλάδα αλλά μόνο στους γείτονες. Οπότε μήπως… λέω μήπως, εκτός από γκαρσόνια και κράτος, είναι λύση… τα πάμπερς και οι πάπιες στους πολυεθνικούς … συνταξιούχους μας.

του Γιώργου Κράλογλου 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ