Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τι είπε ο Ντ. Τραμπ στον Αλ. Τσίπρα όταν έμαθε την κριτική που του ασκούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προεκλογικά

Η επόμενη ημέρα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ έχει αναδείξει στην ατζέντα μια σειρά από ζητήματα με κυρίαρχο το ρόλο που θα παίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υψηλά ιστάμενες πηγές της κυβέρνησης εκτιμούσαν σε σχέση με την αλλαγή της στάση της Ουάσινγκτον για το θέμα των τραπεζών και των επιπλέον μέτρων πως «εν πολλοίς οφείλεται στο ότι η ίδια η ζωή έχει διαψεύσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα τις προβλέψεις του Ταμείου και συνεπώς το ΔΝΤ θα πρέπει να φροντίσει και το ίδιο από μια στιγμή και μετά για την αξιοπιστία του. Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία αποκτά ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργείται ένα πλαίσιο που διασφαλίζεται ότι θα πιάσουμε τους στόχους τους δημοσιονομικούς δεν έχουν κανέναν λόγο να επιμένουν σε προβλέψεις και απαιτήσεις που διαψεύδονται».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν πως «το Ταμείο θέλει και θα επιμείνει στο να κερδίσει κάτι σημαντικό και να ανακτήσει την αξιοπιστία του και αυτό είναι το θέμα του χρέους. Εκεί υπάρχει μια αποφασιστικότητα ώστε στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή πλευρά να μην τραβήξουν οι συζητήσεις σε πολύ μεγάλο μάκρος».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει από εδώ και πέρα σχετικά με τις αποφάσεις του Ταμείου για το αν θα μείνει ή αν θα βγει από το πρόγραμμα οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «δεν υπάρχει προοπτική να μπούμε στην άνοιξη. Οι εξελίξεις αυτές, το παράθυρο ευκαιρίας το οποίο ανοίγεται μπροστά μας έχει ακριβώς ορίζοντα αφετηρίας τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και ορίζοντα τερματισμού το τέλος του Φλεβάρη, οπότε είναι και το deadline για το stand by arrangement που έχει υπογράψει το Ταμείο.”

Θετικά αποτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο το γεγονός πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη επιμένει στην ανάγκη και υποστηρίζει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στο βαθμό που αυτή γίνει έτσι, όπως προσδοκούμε και δουλεύουμε στην ώρα της θα βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το Ταμείο για την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης διευθέτησης σε σχέση με το χρέος», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.
«Ανοιχτός» ο πρωθυπουργός στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα F-16

Χωρίς να προτίθεται να πάρει ο ίδιος κάποια πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διαφαινόμενη συμφωνία για την αναβάθμιση τoυ στόλου των F-16. Ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση οι ίδιες υψηλά ιστάμενες πηγές τονίζουν πως «πρώτα πρέπει να ρωτάνε και μετά να βγάζουν ανακοινώσεις γιατί αναγκάζονται να οδηγούνται σε αυτοδιαψεύσεις. Αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα και καλό είναι να τα συζητά κανείς με σοβαρότητα πριν προβεί σε δημόσιες εκτιμήσεις και καταγγελίες».

Αυτό το οποίο εκτιμούν στην κυβέρνηση είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των F16. Αν αυτό δεν συμβεί, πλέον με τα νέα δεδομένα θα υπάρχει ένας στόλος ο οποίος δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πολιτικής αεροπορίας.

«Δεν υπάρχει ακόμα μια συμφωνία. Έχουμε μια συζήτηση με την αμερικανική πλευρά, έχουμε στείλει ένα letter request αυτό που συζητάμε αυτή την ώρα είναι η ελληνική πλευρά να δαπανήσει περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τον εκσυγχρονισμό 85 – 95 αεροσκαφών» διευκρινίζουν χαρακτηριστικά. Τα υπόλοιπα χρήματα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται διάφοροι φόροι, και διάφορα αντισταθμιστικά θα τα αναλάβει η αμερικανική πλευρά. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν πως δεν είναι ζήτημα οικονομικό, αλλά ευαίσθητο γεωπολιτικό και δεν πρέπει τόσο εύκολα να διαταραχθούν οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή. Σε σχέση με το κόστος αυτό το οποίο επισημαίνεται είναι πως από τα 2,4 δισ. το 1,1 δισ. είναι το καθαρό σε βάθος δεκαετίας.

Οι ειδικοί στο υπουργείο Άμυνας τονίζουν πως είναι μια συμφωνία που είναι εξαιρετικά επωφελής για την ελληνική πλευρά και δεν έχει υπάρξει παρόμοια στο παρελθόν, ενώ το τελικό deal θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2018.

Όσον αφορά τη βάση της Σούδας αυτό που διευκρινίζεται είναι πως δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ, πέρα από το ότι υπήρξε αναφορά στην αξία της και στη σημασία της και στις πολύ ουσιαστικές διευκολύνσεις που δίνονται εκεί για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Κανένα πρόβλημα από τις Βρυξέλλες για τα F-16

Αυτό το οποίο τονίζουν υψηλά ιστάμενες πηγές είναι πως οι συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά οδηγούν σε μια συμφωνία που θα ξεκινήσει όταν η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια και θα αφορά ουσιαστικά 110 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. «Εμείς ετοιμαζόμαστε να δώσουμε 1 δισ. σε κοινωνικό μέρισμα, τι τους ενδιαφέρει τους εταίρους για τα F16. Δεν νομίζω ότι οι εταίροι μας τα λένε αυτά, νομίζω ότι κάποιοι τους βάζουν λόγια να τα λένε». Mε αυτόν τον τρόπο απαντούν σε όλα όσα ακούγονται για «φρένο» από την πλευρά των Βρυξελλών σε σχέση με την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών.

Αυτό το οποίο διευκρινίζεται, ωστόσο από τις κυβερνητικές πηγές είναι πως η Ελλάδα δεν μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Προβαίνει στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για να μην είναι αναξιοποίητα αυτά τα οποία έχουμε.
Κοντά στο 1 δισ. το κοινωνικό μέρισμα

Το ακριβές ποσό η κυβέρνηση θα μπορέσει να το προσδιορίσει προς το τέλος Νοεμβρίου όπου θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το υπερπλεόνασμα. Η εκτίμηση είναι πως θα είναι περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Θα κατευθυνθεί σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως η λογική δεν είναι πελατειακή για μια συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά (με βάση τη φορολογική δήλωση θα πιάνει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και ευρύτερα στρώματα). Οσον αφορά τους θεσμούς υπενθυμίζουν πως είναι ενήμεροι.
Οι διάλογοι Αλ. Τσιπρα – Ντ. Τραμπ πίσω από τις κάμερες

Ενδιαφέρων ήταν ο διάλογος που είχαν οι ίδιες πηγές με τους δημοσιογράφους και ανέλυαν την εμπειρία του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για «καλή χημεία, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις».

«Χημεία δεν σημαίνει συμφωνία», τόνιζαν χαρακτηριστικά, αλλά σημαίνει ότι υπήρχε μια κατανόηση στο τι ζητούσαμε. Σε σχέση με την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου οι ίδιες πηγές την χαρακτήριζαν σημαντική γιατί καταδεικνύει ότι στις ΗΠΑ, όσο και αν σωστά από την πλευρά της αριστεράς γίνεται κριτική στον ιμπεριαλισμό, στις θέσεις τους και στις στάσεις τους, υπάρχει ένα επίπεδο ελευθερίας που δεν το βρίσκεις αλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα πολύ φιλικά και του έκανε πλάκα λέγοντας του πως «δεν ξέρω πως ήσουν στους φανατικούς εναντίον μου πριν τις εκλογές». Ο πρωθυπουργός φέρεται να του εξήγησε τη στάση του και να του είπε πως «φυσικά και ήμουν» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να παραδέχεται πως δεν είναι ο μόνος και πως ήταν πάρα πολύς ο κόσμος που αισθανόταν ότι αν αναλάβει θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών. Ωστόσο στη συνέχεια διαπίστωσαν πως δεν είναι έτσι.

Η συζήτηση των δυο ηγετών απέκτησε ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης που του επιτίθενται και ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν και ο ίδιος εξακολουθεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση. Ο πρωθυπουργός του απάντησε «με αμείωτη ένταση».

Ο Ντόναλντ Τραμπ τότε τον συμβούλεψε: «Ξέρεις αυτό δεν σου κάνει κακό, σου κάνει πολύ καλό. Γνωρίζεις τι κάνω εγώ, επικοινωνώ με tweet, instagram και facebook που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση και πολύ πιο άμεση απόδοση από τα μέσα ενημέρωσης».

Απαντώντας σε όσους έσπευσαν να επικρίνουν το φιλικό κλίμα που βγήκε από το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ οι υψηλά ιστάμενες πηγές τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει την ευθύνη με όποιον συνομιλεί να διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες προκειμένου να παίρνει όσα περισσότερα μπορεί για τη χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...