Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τι θα παρουσιάσει απόψε στην ομιλία του στα Γιάννινα ο Αλέξης Τσίπρας

Θα εξηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες που διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα, ότι την ανάπτυξη την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντοςΤην πρόταση της κυβέρνησής του για ανατροπή όλων των παθογενειών που έχουν επιβαρύνει, ως σήμερα, την Περιφέρεια της Ηπείρου αναμένεται να καταθέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αποψινή ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην πόλη των Ιωαννίνων, οι εργασίες του οποίου θα κορυφωθούν απόψε το βράδυ.

Ειδικότερα, θα εξηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι την ανάπτυξη την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. Και η ανάπτυξη αυτή, αναμένεται να προσθέσει, πρέπει να ανατρέψει όλες τις αρνητικές δυναμικές, όλες τις παθογένειες που έχουν επιβαρύνει ως τώρα την Περιφέρεια της Ηπείρου.

Η αγροτική παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία, είναι χωρίς αμφιβολία από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Βούληση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω στήριξή τους.Παράλληλα όμως, η πολιτική αυτής της κυβέρνησης βασίζεται σε σταθερούς άξονες που υπερβαίνουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και αντιμετωπίζουν την συσσωρευμένη παθογένεια των τελευταίων δεκαετιών, θα τονίσει ο πρωθυπουργός. Για αυτό και προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

Ο ταχύτερος δυνατός εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων.
Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
Η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων.
Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

Συγχρόνως ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει χρηματοδοτικά εργαλεία, με αναφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό Νόμο. Με ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης.

Μια άλλη εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά στην ενέργεια και το ζήτημα της τροφοδοσίας των πόλεων της Περιφέρειας Ηπείρου με φυσικό αέριο. Θα γίνει επίσης αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ειδικά γεωθερμία, βιομάζα και βιοαέριο που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα. Αλλά, ακόμη, και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις υποδομές, στα οδικά έργα και πώς πρόσφατα παραδόθηκε σε χρήση η Ιόνια Οδός, αλλά και στα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Η στήριξη της έρευνας και η σύνδεση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα, θα είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στην ομιλία του.

Όσον αφορά το περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη διαχείρισης των υδάτων, με έμφαση στον Αμβρακικό και τη λίμνη Παμβώτιδα, με ισορροπία ανάμεσα στην περιβαλλοντική προστασία και την παραγωγική αξιοποίηση.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τη δυνατότητα σύνδεσης του τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Τέλος, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησής του στη δημόσια υγεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...