Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η διγλωσσία του Τσίπρα: Και με τον Καμμένο και με την Κεντροαριστερά

Οι επικοινωνιακές ασκήσεις ισορροπίας του Αλέξη Τσίπρα που από την μία φλερτάρει με τον χώρο της κεντροαριστεράς χωρίς όμως να θέλει να πάρει διαζύγιο από τους ΑΝ.ΕΛ, έχει προκαλέσει ναυτία ακόμα και στα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται διχασμένα σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο thetoc.gr. Ο πρωθυπουργός σε μία ακόμη σύνοδο κορυφής πήγε συνέχισε τις επισκέψεις του στο στρατόπεδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών και είχε μια ολιγόλεπτη αλλά θερμή συνομιλία με τον επικεφαλής του εργατικού κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να διαφημίσει μέσα από τα social media του Μαξίμου.

Την ίδια ακριβώς μέρα έδωσε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και στήριξε με σθένος την συνεργασία του με τους ΑΝ.ΕΛ τονίζοντας πως δεν είναι «μιας χρήσης». Το ίδιο είχε συμβεί και στην ΔΕΘ όταν στην συνέντευξη τύπου είχε εκθειάσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και την ίδια στιγμή στήριζε τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.

Η διμέτωπη επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί το επόμενο διάστημα. Από την μία πλευρά οι εκλογές στην κεντροαριστερά για την δημιουργία νέου φορέα και από την άλλη η ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, είναι βασικοί λόγοι που ο Αλέξης Τσίπρας το παίζει «δίπορτο».
Μην απαντάτε στις προσκλήσεις

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό από πασοκογενείς ψηφοφόρους κάνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, καθώς υπάρχει ο φόβος επαναπατρισμού στο νέο πολιτικό φορέα. Αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρεί συνεχώς ανοίγματα προς τον συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές και μάλιστα σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά να ανακάμπτει. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου αποφεύγει να συγκρουστεί με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και με τις κατηγορίες των υποψηφίων εναντίον της κυβέρνησης. Ένα ακόμη παράδειγμα ήταν η στάση που κράτησε απέναντι στον «πασοκογενή» Παναγιώτη Κουρουμπλή όσον αφορά την ρύπανση του Σαρωνικού. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν στους διαδρόμους της βουλής πως αν υπουργός Ναυτιλίας δεν προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, θα είχε απομακρυνθεί από την κυβέρνηση.
Τον θέλει το Μαξίμου αντιδρά η Κουμουνδούρου

Από την άλλη πλευρά ο Πάνος Καμμένος μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στο Μαξίμου και να έχει άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον Νίκο Παππά, ωστόσο τα ίδια αισθήματα δεν υπάρχουν για τον κυβερνητικό εταίρο στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί την θεωρούν λύση ανάγκης, άλλοι εξοργίζονται με την καταψήφιση ορισμένων νομοσχεδίων όπως την αλλαγή φύλου στις ταυτότητες ενώ ορισμένοι όπως ο Νίκος Φίλης έχουν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Με τον υπουργό Άμυνας έχουν συγκρουστεί στο πρόσφατο παρελθόν ο Νίκος Βούτσης, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Γιάννης Μουζάλας αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης, για διαφορετικά ζητήματα ο κάθε ένας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξεχνά όμως το γεγονός ότι οι ΑΝ.ΕΛ στήριξαν χωρίς διαρροές όλα τα δύσκολα μέτρα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξαν απώλειες και είναι κάτι που υπενθυμίζει στα κορυφαία στελέχη του κόμματος του, όταν εκφράζουν ενστάσεις για την συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Η ψήφιση του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα και η τρίτη αξιολόγηση που δεν αποκλείεται να φέρει νέα μέτρα, κάνει την συμβίωση των δύο εταίρων αναγκαία με τον πρωθυπουργό να στηρίζει τον γάμο του με τους ΑΝ.ΕΛ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 132 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς εποχής Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ 132 Η Γεωργία και ο Πάρης τακτοποιούν τις...