Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» αναβιώνει στην Τουρκία: Στοιχεία σοκ για τον βασανισμό κρατουμένων

Λένε πως ο κινηματογράφος αντιγράφει τη ζωή. Στην περίπτωση του πως συμπεριφέρονται στους κρατουμένους στην Τουρκία, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ισχύει στο ακέραιο. Βασανιστήρια, σεξουαλικές επιθέσεις και πολλά πολλά άλλα…

Αυτό που όλοι φαντάζονταν, αποτυπώνεται με τον πιο φρικτό τρόπο σε νέα έκθεση της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι κρατούμενοι στην Τουρκία βασανίζονται, απειλούνται, κακοποιούνται σεξουαλικά.

Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις για καταχρήσεις που διαπράττονται σε βάρος προσώπων που βρίσκονται υπό κράτηση στην Τουρκία. Τα βασανιστήρια και οι κακομεταχειρίσεις είναι πλέον «διαδεδομένα», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Η HRW καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να διατάξει επειγόντως όλα αυτά να σταματήσουν…

«Καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι αποδείξεις ότι τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία, η κυβέρνηση οφείλει επειγόντως (…) να διατάξει να σταματήσουν», δήλωσε ο Χιου Ουίλιαμσον, διευθυντής του τμήματος Ευρώπης και κεντρικής Ασίας του HRW.
Ξυλοδαρμοί και βιασμοί

Η έκθεση της ΜΚΟ έχει τίτλο «Υπό κράτηση: Αστυνομικά βασανιστήρια και απαγωγές στην Τουρκία». Περιγράφει πως άνθρωποι που διώκονται για «τρομοκρατία» ή σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, βασανίζονται απάνθρωπα από την αστυνομία.

«Αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια και απείλησαν κρατουμένους, τους έγδυσαν εντελώς και, σε ορισμενες περιπτώσεις, τους επιτέθηκαν σεξουαλικά ή απείλησαν να το κάνουν», αναφέρεται την έκθεση.

«Τα βασανιστήρια και οι κακομεταχειρίσεις στα κρατητήρια της αστυνομίας στην Τουρκία έχουν γίνει ένα διαδεδομένο πρόβλημα», σύμφωνα με το HRW.
Απαγωγές

Το HRW εκφράζει εξάλλου ανησυχία για πολλές «απαγωγές» και κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να πρόκειται για «καταναγκαστικές εξαφανίσεις» υπόπτων που στη συνέχεια κλείνονται «σε μυστικά κρατητήρια».

Περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο βασανισμού, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, είναι αυτοί που κατηγορούνται για σχέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία.

Η Τουρκία κατηγορεί τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν ότι είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος το αρνείται.

Από τον Ιούλιο 2016, περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Βασανιστήρια; Ποια βασανιστήρια;

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις κατηγορίες για κακομεταχειρίσεις. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπουλχαμίτ Γκιουλ ισχυρίσθηκε πως η Άγκυρα έχει «μηδενική ανοχή» για τα βασανιστήρια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο για την έκθεση της ΜΚΟ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 145-146

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 145-146 Επεισόδιο 145 Ο τραυματισμός της Αμαλίας...