Η επίσκεψη Τσίπρα (και των υπουργών Κοτζιά, Καμμένου, Παπαδημητρίου, Παππά) στις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες, ανοίγει πολυπλόκαμη βεντάλια, σειράς ζεόντων ζητημάτων σε οικονομικό τε και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η βεντάλια των πρωθυπουργικών συναντήσεων, άλλωστε, είναι ενδεικτική του πολυεπίπεδου "παιχνιδιού" που διαδραματίζεται στην Ουάσινγκτον άμα τη επισκέψει Τσίπρα στον Λευκό Οίκο την προσεχή Τρίτη. (Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει η κ. Μπαζιάνα, την οποία κατά το πρωτόκολλο θα συνοδεύσει η σύζυγος του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, κα Κάρεν Πενς, καθώς η Μελάνια Τραμπ θα βρίσκεται εκτός Ουάσινγκτον.)

Επενδύσεις- Οικονομία

Επισήμως, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από χθες στο Σικάγο, όπου πραγματοποιεί επαφές με ομογενείς, αξιωματούχους και επιχειρηματίες βολιδοσκοπώντας τυχόν ενδιαφέρον τους για επενδύσεις. Οι πολυεκατομμυριούχοι έλληνες ομογενείς Κάλαμος και Κατσιματίδης φερ' ειπείν, με τους οποίους συναντάται ο πρωθυπουργός, έχουν μπει στο κυβερνητικό "ραντάρ" προς ανίχνευση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σειρά επενδυτικών (και όχι μόνο) επαφών, θα έχει και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ ήδη από τις αρχές της εβδομάδας.

Ο κ. Παπαδημητρίου θα πραγματοποιήσει επαφές με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, με "κλειδωμένα" προσώρας τα ραντεβού με:

*Την Πρόεδρο της FED Janet Yellen.

*Tον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Cyril Muller.

*Εκπροσώπους χωρών της Παγκόσμιας Τράπεζας (π.χ. της Ελλάδας, Patrizio Pagano και της Κίνας, Yingming Yang).


Παραλλήλως, ο υπ. Οικονομίας έχει οριστικοποιήσει τις συναντήσεις του και με Funds, όπως: ΒlackRock, Third Poind LLC, NCH Capital, Invensco, York Capital Management, Brigade Capital.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις κυβέρνησης, άλλωστε, το "timing" για κυνήγι επενδύσεων από ελληνικής πλευράς στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι εξαιρετικό, καθώς υπάρχει "αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον" για θέματα ενέργειας, υποδομών, τουρισμού κ.λπ.

Λαγκάρντ και Τραμπ

Το πραγματικό "πόκερ" σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο αρχίζει τη Δευτέρα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ολοκληρώνεται την Τρίτη, με την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, παρότι το κλίμα που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές από Ουάσινγκτον (ήδη βρίσκονται εκεί Τσακαλώτος-Χουλιαράκης) είναι "εξαιρετικά καλό" (επ' αυτού λειτούργησαν επικουρικά και οι "διευκρινιστικές" δηλώσεις της Λαγκάρντ- Τόμσεν πως το Ταμείο δε ζητεί νέα μέτρα ει μη μόνον τήρηση των συμφωνηθέντων), το ελληνικό αίτημα θα είναι ξεκάθαρο: Μη λειτουργήσετε ως τροχοπέδη με απαιτήσεις στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Το μήνυμα αυτό θα τεθεί από τον κ. Τσίπρα τόσο κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του Ταμείου όσο και κατά το τετ α τετ του με τον αμερικανό πρόεδρο.

Υπάρχει πάντως η εδραία αισιοδοξία στην Αθήνα πως αυτή τη φορά το IMF δεν θα αποτελέσει "διαλυτικό" παράγοντα στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της οποίας, Θεσμοί και Κυβέρνηση ομνύουν πως εργάζονται… ακάματα.

Το ενδιαφέρον ΗΠΑ για Σούδα

Στην ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα - Τραμπ βρίσκονται επισήμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θέματα:

-Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.-Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

-Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.

-Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Σούδα είναι εξόχως ζωηρό. Χθες, ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία του προς το ακροατήριο της Βάσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 242 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικανικού Ναυτικού, χαρακτήρισε τη Σούδα ως "μοντέλο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, δύο συμμάχων που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους".

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι: "Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας στη Μεσόγειο. Η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτήν την στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου, και στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τους Έλληνες Συμμάχους μας.

Τα φάουλ του Ερντογάν "ποτίζουν" τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως "περιφερειακού" παίκτη, αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ιδιαίτερα την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί.

Η "απαγκίστρωση" της γείτονος μετά από προκλητικά φάουλ του Ερντογάν απέναντι στον αμερικανικό παράγοντα, συμπεριλαμβάνονται στις αιτίες ενδυνάμωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Εξ ού και το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη βάση της Σούδας είναι εξόχως ζωηρό.

Άλλωστε ο "πόλεμος της βίζας" μεταξύ Τουρκίας- ΗΠΑ, ως φαίνεται δεν πρόκειται να εκτονωθεί γρήγορα και είναι σηματωρός "σοβαρής δυσαρέσκειας" των αμερικανών προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο … σουλτάνος έχει διαταράξει εξόχως πολύ τις ισορροπίες με τις ΗΠΑ:

1. Καταρχήν, συντηρώντας (αν όχι και προωθώντας) την υπόθεση των S-400. Και τούτο γιατί θεωρείται αδιανόητο για νατοϊκό σύμμαχο να περνά σε απόκτηση τέτοιου εξοπλισμού.

2. Το τουρκο-ιρανικό φλερτ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ισχυρά στοιχεία "σύμπραξης", είναι προφανές ότι δυσαρεστεί σφόδρα τις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική απομάκρυνσής της από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ισχυρό "κρίκο" της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Υπό και αυτό το πρίσμα "διαβάζεται" η αναφορά που έκανε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, στις 10 Οκτωβρίου στο AUSA Convention Center Washington DC, ότι "όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή". Αναφορά που δείχνει να επιβεβαιώνει το ευρύτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη χώρα μας, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Πάιατ: "Το ενδιαφέρον και η στήριξη μας στην προοπτική πλήρους εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ ετών βασίζονται στην πεποίθησή μας για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας". Αλλά και ως προς το ζήτημα των επενδύσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν ευνοϊκό, προβλέψιμο και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ενώ επισήμανε ότι το 2016 η Ελλάδα αναδείχθηκε στη 10η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πηγών επενδύσεων στις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top