Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συνάντηση των Γεωπόνων της Π.Ε.Π.Τε.Γ. με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών Νικόλαο Μαυραγάνη

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Νικόλαο Μαυραγάνη είχε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στην Χαλκίδα , αντιπροσωπεία των Γεωπόνων της Π.Ε.Π.Τε.Γ. αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Δ.Σ. της Ένωσης & πρόεδρου του τοπικού τμήματος Ευβοίας Κώστα Καρύδη , τον Γραμματέα του τοπικού τμήματος Ευβοίας & μέλος του Κ.Δ.Σ. Σπύρο Ακριώτη & μέλος του Δ.Σ. του τοπικού τμήματος Δημήτριο Σούλιο.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν τα έργα υποδομής που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον πρωτογενή τομέα.

Ο Υφυπουργός κ. Ν. Μαυραγάνης ανέφερε μια σειρά από έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως χρονικό διάστημα με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών , όπως οι οδικοί άξονες της παράκαμψης Χαλκίδας και της παράκαμψης Βασιλικού , με κορυφαίο από όλα το φράγμα του Λήλαντα Ποταμού το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τους Γεωργούς της περιοχής στην άρδευση των αγροτεμαχίων τους και στην παραγωγή προϊόντων με λιγότερο ενεργειακό κόστος παραγωγής.

Η πορεία των φακέλων όλων των παραπάνω έργων όπως μας ανέφερε ο υφυπουργός βρίσκονται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων και αναμένονται άμεσα οι σχετικές ανακοινώσεις.

Επίσης, έγινε συζήτηση και για την προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας Γεωπονικής Σχολής στο παράρτημα του ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στα Ψαχνά , όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να στεγάσουν τμήμα ή τμήματα φυτικής & ζωικής παραγωγής , ιδίως μετά την κατάργηση τμημάτων και μετεγκατάστασης τους σε άλλες περιοχές.

Ο κύριος Υφυπουργός είναι σύμφωνος με αυτήν την προοπτική , όμως όπως τόνισε θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα, και να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση.

Το τοπικό τμήμα της ΠΕΠΤεΓ πιστεύει πως η ίδρυση & λειτουργία γεωπονικής σχολής στην περιοχή των Μεσσαπίων θα συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην τοπική κοινωνία άλλα επιπρόσθετα θα βοηθήσει και τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ώστε να παράγουν προϊόντα υψηλής εμπορικής και διατροφικής αξίας.

Άλλωστε η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές σε αγροτικά & κτηνοτροφικά προϊόντα της Αθήνας ενώ υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Γιώργου Ψαθά, που υποστηρίζει την προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας Γεωπονικής Σχολής στο παράρτημα του ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στα Ψαχνά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ