Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρευνα: Με αυτόν τον τρόπο ίσως μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης αυτισμού!

Η λήψη πολυβιταμινών στην πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παιδιών που αναπτύσσουν αυτισμό, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει τις πολυβιταμίνες είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό, όπως εκείνες των οποίων οι μητέρες δεν έλαβαν.
Αλλά η ομάδα προειδοποίησε ότι αν και είχαν βρει μια πιθανή σχέση, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ο αυτισμός είναι ως επί το πλείστον γενετικός, προτείνει η μελέτη

Γράφοντας στο British Medical Journal (BMJ), ειδικοί από πανεπιστήμια και νοσοκομεία στη Φιλαδέλφεια, τη Στοκχόλμη και το Μπρίστολ εξέτασαν στοιχεία για 273.107 μητέρες και τα παιδιά τους που ζουν στη Στοκχόλμη.

Όλα τα παιδιά ήταν ηλικίας 4 έως και 15 και είχαν γεννηθεί μεταξύ 1996 και 1997.

Η γυναικεία χρήση φυλλικού οξέος, σιδήρου και συμπληρωμάτων πολυβιταμινών είχε καταγραφεί κατά την πρώτη επίσκεψη πριν από τον προγεννητικό έλεγχο.

Οι περιπτώσεις παιδικού αυτισμού καταγράφηκαν μέσω των εθνικών αρχείων.

Μετά από προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν πολυβιταμίνες, με ή χωρίς πρόσθετο σίδηρο ή / και φυλλικό οξύ, είχαν λιγότερες πιθανότητες για τα παιδιά τους, ώστε να αναπτύξουν αυτισμό με πνευματική αναπηρία σε σύγκριση με μητέρες που δεν έλαβαν κανένα συμπλήρωμα.

Όταν ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ εξετάστηκαν μόνα τους, δεν υπήρχαν συνεπείς ενδείξεις ότι η χρήση τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αυτισμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS , μια υγιεινή διατροφή πρέπει να δίνει στις γυναίκες τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται κατά την εγκυμοσύνη.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού

Ωστόσο, οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να παίρνουν καθημερινά 400 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D την ημέρα, λένε.

Περισσότεροι από ένας στους 100 ανθρώπους βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 700.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην έρευνα διευκρινίζεται πάντως, ότι είναι ακόμα πρόωρο να συστήνεται χρήση πολυβιταμινών για την πρόληψη του αυτισμού.

Επιμέλεια κειμένου : Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ