Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τέρμα η κωλοτούμπα. Πάμε σε τούμπα…

Ποιος τους πιάνει. Ο Τραμπ τους “γλείφει”. Ο Σόιμπλε “χειροκροτεί”. Η Λαγκάρντ “χαϊδεύει”. Η ολιγαρχία τους χρησιμοποιεί. Η τούμπα έρχεται…

Στον ΣΥΡΙΖΑ (οι ΑΝΕΛ δεν λογαριάζονται…) ξέρουν πολύ καλά πως δεν προλαβαίνουν να οικοδομήσουν τίποτε ουσιαστικό στην οικονομία.

Μοναδική προσφορά τους θα είναι η εφαρμογή, με το παραπάνω, του τρίτου μνημονίου. Του δικού τους μνημονίου που λήγει τον Αύγουστο του 2018…

Συνεπώς έφθασε η ώρα να πασχίσουν (και οι αριστεροί θα το κάνουν με νύχια και με δόντια) να πάρουν θέση, την πρώτη αν λάχει, και στους μελλοντικούς “σωτήρες” της Ελλάδας.

Τους μετά τις εκλογές σωτήρες καθώς, προς ώρας, προηγείται, για τα καλά, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους Σαμαροβενιζέλους οριστικά εκτός λίστας “σωτήρων”. Και τους άλλους, ΠΑΣΟΚ και συντροφία… υπό δοκιμή στην κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές. Την όποια κυβέρνηση.

Αλλά εδώ που έφερε τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους δανειστές, τους κρατικοδίαιτους, την ολιγαρχία, τα συμφέροντα και τις ξένες αγορές δεν μπαίνεις εύκολα σε λίστα “σωτήρων” αν δεν τρέξεις σε “αγώνισμα” με έπαθλο όχι τον σοσιαλισμό στην οικονομία (αυτά τα τελείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015) αλλά τον άκρατο καπιταλισμό. Τον καπιταλισμό του κερατά… που λέει ο λαός.

“Νικητής και σωτήρας” θα είναι μόνο εκείνος που θα βγάλει, το κράτος επιχειρηματία, συντομότερα και αποτελεσματικότερα, από το παιχνίδι της οικονομίας.

Αυτός που θα σπάσει τα κρατικά μονοπώλια στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα πετρέλαια, στα νερά, στις μεταφορές και στις υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, ακίνητα και κρατικά κτιριακά συγκροτήματα τουρισμού και υπηρεσιών).

Πρόκειται για βήμα αναγκαιότατο. Αν δεν πουληθούν (με συνοπτικές διαδικασίες) οι ΔΕΚΟ και η κρατική περιουσία αποκλείεται να δούμε, ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα. Ακόμη και η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής να βάλει το χέρι της…

Μόνο με πωλήσεις κράτους θα θεμελιωθούν οι παράλληλες επενδύσεις (στρατηγικές ή συνδεδεμένες με την αποκρατικοποίηση) ύψους 150 δισ. που έχει ανάγκη ο τόπος για την επόμενη 5ετία. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει.

Και εδώ ακριβώς είναι το σταυροδρόμι που θα συναντηθούν από την μια οι αγορές της Αμερικής, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και του Ισραήλ (για λογαριασμό των οποίων γίνονται τα “γλειψίματα” του Λευκού Οίκου, του Βερολίνου, των Παρισίων, της Μόσχας και του Πεκίνου) και από την άλλη η χρησιμότητα του Αλέξη Τσίπρα για την οποία μιλάνε, φωναχτά πλέον τα κάθε μορφής συμφέροντα.

Πρόσφατες φωνές, εκτός του Τράμπ και τα “χαϊδέματα” της Λαγκάρντ, του Σόιμπλε να δηλώνει “Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και δεν απειλείται από Grexit”.

Με άλλα λόγια η “κάθοδος” στην Ελλάδα είναι περισσότερο επικερδής με την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (οι ΑΝΕΛ δεν λογαριάζονται…) γιατί ενώ βαδίζει με άλματα στον καπιταλισμό πείθει, ταυτόχρονα, και τους ιθαγενείς της χώρας πως η αριστερά είναι η σωτηρία του λαού!!!

Πρόκειται για κλίμα που εξυπηρετεί πολλαπλά τα καπιταλιστικά σχέδια για την Ελλάδα. Και εξισορροπεί την αρνητικότητα από τις υπερβολές της φορολογικής πολιτικής.

Απόδειξη ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εγχώρια επιχειρηματική αγορά. Η οποία καταλόγισε στα θετικά του Τσίπρα τις διαβεβαιώσεις για την Θεσσαλονίκη ως βιομηχανική πρωτεύουσα και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας κοινωνικό εταίρο, σπάζοντας έτσι το, πάνω από αιώνα, αποκλειστικό δικαίωμα του ΣΕΒ.

Ρεπορτάζ της στήλης λέει ακόμη πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχθηκε και το αίτημα για ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας (διαλύθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1982) με επικεφαλής τον (αποδεκτό από τη βιομηχανική αγορά) αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα.

Με τούτα και με εκείνα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν πίσω τους τον σοσιαλισμό και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την πρώτη φορά αριστερά. Και ενώ ο Φίλης και άλλοι 2-3 σύντροφοι οδύρονται για τα F-16 και τους εξοπλισμούς ο δε ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για την πορεία της 17 Νοέμβρη, στην Αμερικάνικη πρεσβεία, με ντουντούκες να ξεφωνίζουν “φονιάδες των λαών” τους Αμερικάνους… ο Τσίπρας θα προετοιμάζει το πωλητήριο της ΔΕΗ. Πρόκειται για το (βεβαιότατο) επόμενο βήμα, παράλληλα με νέα κρατικά αεροδρόμια και ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες. 

 
Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ