Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πάτε καλά. Συγχαρητήρια. Αγοράστε τα αεροπλάνα μας!»

Του Αλέξανδρου Λάκκα

Αν βγήκε μια είδηση από τη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα αυτή ήταν το πόσο θα κοστίσουν τα αεροπλάνα που θα αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Θα κοστίσουν 2,4 δισεκ. –δολάρια βεβαίως- με τα οποία θα ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, όπως θα συμβεί και με την εξαγωγή αερίου- από τις ΗΠΑ.

Η συνέντευξη τύπου αποκάλυψε ακόμα πως ο Τραμπ ενδιαφερόταν –ως επιχειρηματίας- για το Ελληνικό και ρώτησε τι γίνεται. Η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.

Το κλίμα βέβαια ήταν θαυμάσιο, η Ελλάδα είναι μια από τις όμορφες χώρες του κόσμου και το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ –δύο φορές- τόνισε πως είναι κι ένας καλός αγοραστής όπλων –που ξοδεύει το 2% του προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες, όπως είπε.

Βέβαια η Ελλάδα φεύγει από τις ΗΠΑ με τα συγχαρητήρια της «Κριστίν», όπως λέει πια ο Αλέξης Τσίπρας για το «πρόγραμμα» που τηρεί, αλλά περισσότερη σημασία έχουν οι δηλώσεις Ντάγκι. ‘Μην βγείτε στις αγορές, πριν κλείσει η αξιοολόγηση». Τα λόγια του Τραμπ- «συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»- είναι στο ίδιο μοτίβο. Η παρατήρηση για την «ιδιαιτερότητα» του Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε απαρατήρητη, αλλά ο συνήθως αθυρόστομος Ντόναλντ Τραμπ έμεινε εκεί και δεν παρέλειψε να πει πως η Ελλάδα είναι «χώρα κλειδί».

Η παλιά φράση του Τσίπρα για την εκλογή Τραμπ –»πώς μας βρήκε αυτό το κακό»- σχολιάσθηκε από τον Τραμπ με ένα χαρακτηριστικό τρόπο: “Καλύτερα να μου τόχαν πει πριν κάνω τις δηλώσεις!”, αλλά εξήγησε πως με πολλούς ηγέτες είχε κακή σχέση πριν εκλεγεί, αλλά τώρα συνεργάζεται. Άλλωστε, όπως είπε, όταν γιορτάστηκε η επέτειος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας “περάσαμε καταπληκτικά”.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος ενδιαφέρεται περισσότερο για τις θέσεις εργασίας στις …ΗΠΑ, αλλά βλέπει την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων και πελάτη στο εμπόριο- όπως εννοούσε- όπλων –και συγκεκριμμένα αεροπλάνων F16. Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να εμφανίσει την συνάντηση ως θρίαμβο- παρατείνοντας την επίσκεψη σε πενταήμερη- θα κριθεί από τα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε καμιά δήλωση για το Κυπριακό ή το Σκοπιανό, αλλά απέφυγε και να κάνεις σκληρές δηλώσεις για την Τουρκία. “ Η Ελλάδα πέρασε πολλά, αλλά επιστρέφει” είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια ομιλία του που απείχε από τα ζεστά λόγια του Μπαράκ Ομπάμα- που επίσης δεν απέτρεψε την παραδειγματική τιμωρία της από τους Ευρωπαίους Συμμάχους- που τελικά θα κρίνουν την πορεία της, περισσότερο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- που φαίνεται σύμμαχος στο θέμα του χρέους.

Φυσικά το τι βγήκε από τις διμερείς συναντήσεις θα φανεί στην πορεία. Η συνάντηση είχε μεγάλη πολιτική σημασία, αλλά οι δηλώσεις δεν τρώγονται, ούτε τα F16 χαρίζονται. Η Ελλάδα ενδεχομένως να ψάχνει στις ΗΠΑ κάτι που πρέπει να βρει στην Ευρώπη. Κι ίσως με το να προσφέρει μόνη της νησιά για βάσεις ή «συμφωνίες μακράς πνοής»- όπως ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να καίει όλα τα διαπραγματευτικά της χαρτιά ως «πιστός σύμμαχος»- όταν οι άπιστοι τα παίρνουν όλα- και να μην θέτει καν θέματα όπως η ΑΟΖ -προφανώς για να μην χαλάσει το ωραίο κλίμα στον Κήπο των Ρόδων…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 75 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. Επεισόδιο 75 Η εξέλιξη της υπόθεσης του Ρήγα, βαραίνει πάρα πολύ το...